Felhívás!

Történelmi sportsiker

Történelmi sportsiker Sport

Kijutott a novemberben kezdődő Világkupa-sorozatra Szabó Norbert. A Sepsi–SIC 26 éves pályakerékpárosa ezzel történelmi sikert ért el, hiszen eddig nemhogy háromszéki, de romániai kerékpáros sem szerezte meg soha a versenyzési jogot a világ elitcsoportjában, ahol egyáltalán nem mellékesen olimpiai részvételi kvótát lehet teljesíteni.

Az elmúlt egy hónapban négy versenyt és több mint tízezer kilométer utazást maga mögött tudó Szabó Norbertet tegnap először lehetett felszabadultnak látni.

– Nagyon fárasztó versenysorozaton vagyok túl, de hatalmas öröm számomra, hogy kijutottam a Világkupára. Boldog vagyok, hogy én lehetek az első romániai pályakerékpáros, akinek ez sikerül. Azt gondolom, hogy ez egy folyamat kezdete, amely alapjául szolgál annak, hogy a kerékpár háromszéki sikersportág legyen – mondta el Szabó Norbert, amikor három idegtépő nap után hivatalos értesítést kapott a Nemzetközi Kerékpáros-szövetségtől (UCI).

Ebben a táblázatban ugyan R3 szerepel a Norbert neve mellett, ami a harmadik tartalékhely kódja, de Norbert szerint ezt a teljes eseménysort nézve kell „kiolvasni”. 

– A tavaly szeptember közepétől tartó idényben minden versenyen, rangjától függően, pontokat adnak a dobogósoknak, illetve a helyezéseknek. A végelszámolásnál csak az országos, Európa- és világbajnokságok, illetve világkupa-versenyek pontjai, valamint legtöbb két darab CL1-es és két darab CL2-es nemzetközi verseny eredményét számítják be. Az így összeállított világranglista első 45 helyezettje mehet a Világkupára, és e fölött van még öt, R-rel jelölt tartalékhely. A Világkupa-sorozat mindig hat versenyből áll, de a végeredménybe csak a legjobb három számít bele, ezért egyetlen olyan versenyző sincs, aki mind a haton részt vesz. Ha visszatekintünk, az 50 versenyzőből, legtöbb 35–38 indul egy versenyen, tehát a tartalékhelyek gyakorlatilag bejutónak számítanak – magyarázza Norbert.

A kiváló biciklis elvileg még keirinben (motorfelvezetéses üldözőverseny) is bejuthatna a Vk-ra. Az történt, hogy a prágai versenyt nem írták jóvá. A UCI doppingellenes csoportja ugyanis kivizsgálást folytat az egyik élvonalban végzett versenyző ellen, és egyelőre nincs végleges eredmény. Minthogy egy pozitív doppingteszt automatikusan kizárást jelent, a vizsgálatlezárása előtt nem tudják megállapítani, hogy ki, hányadik helyen végzett. Ha Norbert onnan is megkapná a neki járó 65, esetleg 70 pontot, valahol a „vonal közelében” lenne ebben a szakágban is. Majd meglátjuk.

Ezen a héten rövid pihenő van tervben, aztán kezdődhet a felkészülés, hisz október 16–20. között Európa-bajnokság lesz Hollandiában, október végén pedig az országos bajnokságra kerül sor, ez utóbbi „természetesen” Bulgáriában, hisz Romániában egyetlen használható velodrom sincs…

Novembertől indulhat a Világkupa-sorozat, melynek programjára visszatérünk.

Szabó Norbert támogatói a Sepsi–SIC, a Bertis, a Conico, az In-Nova, a Depo, a High Energy és a Román Kerékpáros-szövetség.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások