Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Többet ésszel, mint erővel!

Többet ésszel, mint erővel! Sport

A baróti, 19 éves Pricopie Andrei rögbihez való kötődése még a helyi gimnáziumban, Vajda Augusta testnevelés-tanárnő irányítása alatt, a szalagos rögbivel kezdődött. Azóta eltelt pár év, Andrei mára a román U20-as rögbi-válogatott tagja, egyébként a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Testnevelési és Sportkarának hallgatója, a Kolozsvári Universitatea felnőtt rögbicsapatának játékosa, mellyel a román I. ligában játszik, jelenleg a negyedik helyen tanyáznak.

Hirdetés
Hirdetés

A fiatal sportoló lelkesen mesél erről a felénk alig ismert sportágról, a rögbiről, melyről azt állítja, hogy a hiedelemmel ellentétben nem is a kemény, hanem inkább az eszes emberek sportja, hiszen a játékban nem erővel, annál inkább ésszel lehet az ellenfélen felülkerekedni. Bukarestben egy versenyen figyeltek fel rá, Sorin Rus, a rögbi-szövetség fejlesztésért felelős igazgatója volt az, aki meghívta egy válogatóra Nagybányára. Mindez 2015-ben történt.

A válogató olyannyira jól sikerült, hogy a Nagybányai CSS második csapatához került, és iskolai tanulmányait is ott folytatta. Ezzel a klubcsapattal hamar hozzászokott a sikerhez: líceumi évei alatt országos bajnokságot és Román-kupát is nyertek. Karrierje 2017-18-ban tovább ívelt felfele: bekerült a román U18-as válogatottba, amellyel Európa bajnokságon is részt vett, jelenleg az U20-as válogatottat erősíti.

A kérdésre, hogy szereti-e a rögbit, azt felelte, mindig is szeretett sportolni, idővel adódott úgy, hogy a rögbi lett a szerelme.

– Az igaz, hogy férfias sport, de máshol, más sportágban sokkal több a sérülés, mint nálunk. A rögbi egy életmód, másképp látod a dolgokat, ha rögbizel – avatott be.

Mint kiderült, a rögbinek egészen furcsa és komplex szabályzata van, 15 játékos játssza, akik két csoportra oszthatóak: nyolcan a tolongásjátékosok, a többi hét inkább technikásabb, gyorsabb játékosok – mondja Andrei, akinek kedvence az angol válogatott Sam Underhill.

Számára játékostársai képezik a családot, összetartanak, megbíznak egymásban, és segítenek egymásnak a mindennapokban, pont úgy, mint a játékban, „ahol nem az ellenfél számít, hanem az, hogy ki van a hátad mögött”. U18-as válogatott játékosként a litvániai Európa-bajnokságon a legjobb román játékosnak kijáró díjat is megkapta, eddig erre a legbüszkébb. Legemlékezetesebb meccse egy kupadöntő volt, amikor társaival nyolcpontos hátrányt fordítottak meg két perc leforgása alatt, és megnyerték a meccset.

Andrei arra biztatja a kisebb gyerekeket, ne vonakodjanak a rögbitől, legalább próbálják ki ezt a sportágat, hiszen ha megszeretik, nem fogják tudni félbehagyni. Úgy tudja, Háromszéken egyelőre rajta kívül más rögbijátékos nincsen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük