Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több, mint kihívás!

Több, mint kihívás! Sport

Csíkszereda sporttörténetének első akadályfutó-versenyét, a Székely Hajszát augusztus 5-én, szombaton a csíksomlyói nyeregben és környékén bonyolítják le. Az erőpróba a magyarországi Hajsza sorozat erdélyi „kistestvére”, helyi fővédnöke Böjte Csaba, ferences szerzetes.

A verseny szervezői – a magyarországi Yakuza Fitness és a csíkszeredai SMAFTA Sportegyesület – olyan élményt szeretnének nyújtani a résztvevőknek, amely emlékezetessé teszi az ilyen fajta sporttevékenységeket. A magyaroszági Pannon Hajszát már negyedik alakalommal szervezték meg májusban, legutóbb 1700 résztvevővel, az ottani győztesek összemérhetik majd erejüket a Székely Hajsza győzteseivel az októberben Budapesten megszervezésre kerülő Nemzeti Hajszán.

Akik már voltak vagy láttak akadályfutó versenyeket tanúsíthatják, hogy a kivételes hangulatú terepversenynek könnyen a rabjává válik az ember. Nem csoda, hogy a versenyzők ügyességét és kitartását próbára tévő megmérettetéseken az indulók száma évről-évre rohamosan nő világszinten. Ötletekben nincs hiány, többek között íjászat, zsákban-futás, dobócsillag-hajítás lesz a feladat, nem beszélve a sok kúszásról-mászásról, valamint a székelységhez köthető akadályokról.

Bárki rajthoz állhat, aki betöltötte a 12 évet, felső korhatár nincs; akadt már 65 éves versenyző is, aki sikerrel teljesítette a távot. Két pálya, két táv közül lehet választani: 7+ és 14+ kilométeres kategóriában nevezhetnek a vállalkozó szellemű versenyzők, akiknek pályánként minimum 15-20 akadállyal kell megküzdeniük. Ezek hasonlítanak az ősi magyar próbákra, a nagyrészt szalmabálákból és fából készült terepakadályok minden bizonnyal alaposan próbára teszik a versenyzők erejét és ügyességét. A legtöbben a 30-40 éves korosztályból indulnak. Érdekes, hogy évről-évre számos cég, munkahelyi közösség áll rajthoz az ilyen versenyeken, ahol a kollégák egyfajta csapatépítésként készülnek a futamra, a verseny különleges élménye még jobban összekovácsolja a csapatokat. Bár az indulók kétharmada az erősebb nemből kerül ki, természetesen a hölgyeket is várják, és kezdők is bátran nevezhetnek, hiszen a rövidebb pálya különösebb felkészülés nélkül, átlagos fizikummal és edzettséggel is teljesíthető.

Minden célba érkező versenyző pólót és érmet kap, teljesítménye és az emlékezetes sportesemény emlékére, de ez nem minden: a díjazottak értékes tárgynyereményekkel lesznek gazdagabbak. A Székely Hajszára egyéniben és csapatban is lehet nevezni (www.pannonhajsza.hu), vagy a verseny napján a helyszínen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük