Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Terítéken a foci és a hoki

Terítéken a foci és a hoki Sport

A kézdiszéki polgármesterek múlt csütörtökön megtartott találkozóján jelen volt Krecska János, a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia képviselője és Máthé Zsolt, a kézdivásárhelyi jégkorong szakosztály vezetője is. A vidéki elöljárók előtt azt szorgalmazták, hogy nagyobb arányban vonják be a kézdivásárhelyi sportéletbe a településeiken élő gyerekeket is, mivel egyre jobb kondíciók vannak mind a két sportág területén.
Elsőként Krecska János, az anyaországi BVSC, FTC, Baja és a III. kerületi TVE korábbi védője, 2017 őszétől a KSE-nél tevékenykedő – 2018 júniusáig maradó – utánpótlás-nevelésért felelős szakmai igazgató emelkedett szólásra. A csapatszervező (aki Kézdivásárhelyen a lány focicsapatot is elindította) a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia fontosságát hangsúlyozta, és az elöljárók segítségét kérte a futball népszerűsítése érdekében.
„Nem titok senki számára, hogy a magyar kormány határain belül és a határokon kívül lévő magyarlakta településeket szeretné felkarolni, elsősorban a labdarúgáson és a jégkorongon keresztül. Több lábon áll ez a stratégia: van egy infrastrukturális része, a magyar oldalról pedig az, hogy a legeldugottabb településre is eljussunk tehetségeket kutatva, mert igen szép tapasztalataink vannak” – mondotta Krecska, aki a tudnivalókat is vázolta. Elmondása szerint a határokon túl három sarokpontjuk van, az Felvidék, Kárpátalja és Erdély, illetve azon belül Székelyföld. Öt helyen érdekeltek, így Háromszéken kívül Maros, Kolozs, Hargita és Brassó megyéket fedik le, és Csíkszeredából koordinálják a tevékenységet, ahol a semmiből nőtt ki egy szép létesítmény, ami jó kondíciókat kínál a focistáknak.
„A segítségüket szeretném kérni, hiszen ez egy nemes ügy, jól tudjuk, hogy a sportnak közösség­építő és jellemformáló ereje van. Az alközpontoknak az lenne a szerepük, hogy a 14 éves gyerekeket – akik eleve alapképzésben részesülnek – elitképzésre vagy talentumkutatóra küldjék Csíkszeredába, ahol felfedeznék a következő Selymes Tibiket” – mondotta el az elképzelést a volt focista, aki szerint a magyar kormány nagyon korrekt, hiszen a gyerekeknek szabad teret biztosít, hogy a karrierjüket a magyar vagy a román válogatottban akarják a továbbiakban építeni. A végcél a „piacképes” labdarúgók „termelése” – mondotta a szakmai igazgató, hozzátéve, hogy azt is szem előtt tartják, hogy a városoknak és a vidéki településeknek megfelelő sportolási lehetőséget tudjanak teremteni.
Kézdivásárhely a legfiatalabb alközpont, itt még gyerekcipőben jár a dolog, de nagyon jó úton indult el a vidék, ugyanis vannak már nagyon szép eredmények, elég, ha csak a női focit említjük, hiszen 2018 januárjában kilencven (!) regisztrált játékos van. Egy másik projektjük is van – tájékoztatta a jelenlevőket Krecska – ami nagyon konstruktív: Zabolán és Ozsdolán már tartottak bemutatóedzéseket, amik révén népszerűsítették a tevékenységet, és szóba álltak a szakemberekkel, akik az első szűrőt képviselik a kézdivásárhelyi alközpont felé. Krecska az elöljárók segítségét ahhoz kérte, hogy a gyerekek Kézdivásárhelyre való bejutásában segítsenek, ugyanis aki a céhes városba bekerül, az nagy valószínűséggel Csíkszeredába is eljut, ahol nyugati színvonalú körülmények vannak (kitűnő sportbázis, bentlakásos rendszer stb.) a futballistapalánták számára biztosítva. Arra bátorítja a pedagógusokat, hogy nyugodtan keressék meg Kézdivásárhelyen, amennyiben úgy ítélik, hogy a kezük alatt csiszolatlan gyémánt van.

Ötszázezer lej Kézdinek
A gyűlésen jelen levő Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint olyan sportágakra is oda kell figyelni, amik a szebbik nemhez közelebb állnak. Ez mellett bejelentette, hogy a megyei önkormányzat a költségvetéséből 500 ezer lejjel támogatja idén a kézdivásárhelyi labdarúgást, jégkorongot és a kosárlabdát, mert ezekben látnak fejlődési lehetőséget.

Vidékieket is bevonnának a korcsolyázásba
Máthé Zsolt, a KSE jégkorong szakosztályának elnöke Krecska Jánoshoz hasonló megkereséssel fordult a polgármesterek felé. Ismertette a kori- és a hokisuli programot, ugyanakkor elsősorban az előzőben rejlő lehetőséget vázolta. „840 gyerek jár korcsolyázni Kézdivásárhelyen, akikkel szakemberek foglalkoznak. Segítségükkel az 1-4. osztályosok megtanulnak korcsolyázni heti három lejért, jelképes összeg fejében, ami valamit pótol a jégpálya fenntartásába és az edzők fizetésébe. A korisulit ki szeretnénk terjeszteni falvakra is, Önök és az iskolaigazgatók abban tudnának segíteni, hogy megszervezzék a gyerekek beutaztatását, ugyanis még mindig van szabad helyünk délelőtt. Általában 40-45 gyerek lenne jó óránként, mert úgy lenne hatékonyabb az oktatás” – vélte Máthé, aki azt is felvállalná, hogy a szülőértekezleten is ismertesse a lehetőségeket. Az is kiderült, hogy az ozsdolaiak a szentkatolnaiakkal társulva már járnak be Kézdivásárhelyre. Máthé szerint a legjobb hokisták vidékről kerülnek ki, és ez annak tükrében sem utolsó, hogy a tervezett székely egyetemi hokicsapat egyik edzőtere Karcfalva mellett Kézdivásárhely. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. március 26., 7:48
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Arról nem szólt senki,hogy milyen feltételek mellett támogatja a magyar kormány a Székely Labdarúgó Akadémiát és a jégkorongot?Állítólag pl. a fociban 3oo leigazolt sportoló után jár a támogatás.Mivel nem volt eddig elég gyerek,próbálják bevonni a vidéket is.Hát a gond ott van,hogy az iskolai tornaórákon nincs lassan 3oo gyerek,aki rendszeresen mozog,hisz viszi mindenki az úgynevezett”orvosi”felmentést.A fociban mindenkiből edzőt csináltak,olyanokból is,akiknek semmi közük a sporthoz.Tehát a lényeg minél több embert leigazolni(lásd 9o női leigazolt játékos-ez még csak létszám ,és nem eredmény ahogy írják a cikkben),minél több edzőt képezni(nem számít a tudás),és akkor Krecskának lesz munkája,és az eredmények akár a magyar fociban(vereség Andorától,Luxemburgtól és pénteken már Kazahsztántól is).

  • User
    Dátum: 2018. március 26., 9:34
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Addig mig Sepsiszentgyörgyön, Kézdin és Baróton szakképzetlen edzők, semmi módszertani tudással, semmi pedagógiai érzékkel, foglalkoznak, jó pénzért 8-12 éves gyerekekkel addig eredmény se lesz. Először az edzőket kell felkutatni, utánna a gyerekeket!

  • User
    Dátum: 2018. március 26., 14:09
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Hianyolom a megye es a varos, vagy varosok sportstrategiajat…Lehet az, hogy sportagankent leteznek strategiak vagy inkabb elkepzelesek, de ez erzesem szerint nem eleg(es nehol talan meg elkepzelesek sem leteznek). Latni szeretnem azt, hogy valaki vagy valakik szetneznek a megyeben, varosainkban es kisse a videk meg az emberek igenyeinek, talan a hagyomanyok szempontba vetelevel alitananak fel egy epkezlab sport strategiat. Hianyzik a szervezetseg, barmilyen sportagat nezve a legtobb lepes csak probalkozas es nem egy hosszutavu realis utvonal kovetese. Es igen realis es megvalosithato almok kovetese, ne abrandok es 300-500 sportolokrol beszelgessunk…honnan? Felso haromszek iskolaiban osszesen 2000 kisiskolas jar (0-4 osztaly) osszesen nincs kezdin 300 kisiskolas aki sportol. Szetszedni egyre kevesebb gyereket minel tobb sportagra…igen ez egy szep jovokep 🙂 Es ha mar kritizaltam a sport strategia hianyat, akkor talan ugy helyes hogy javaslatom is legyen. Mi lenne ha falvainkban, varosainkban a sportot, a testnevelest, a mozgast promovalnak. Mi lenne ha erre is egy kis penzt es idot aldoznank. Mi lenne ha a gyerekeinknek siker elmeny lenne a mozgas, a szaladas, a seta, a maszas, a kuszas stb. ? Az lenne emberek, hogy akkor lenne gyermek a sportermekben, akkor lenne focis, hokis, kosaras, kezilabdas, cselgancsozo, karates, teniszezo stb. Ez lenne. Ebreszto!!!!

  • User
    Dátum: 2018. március 26., 15:02
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Azt hiszem a sportszakos pedagogusokbol konnyebb lesz edzot faragni, mert erre van legelobb szukseg. Ugy latom, hogy egyeseknek mar nem tetszik, hogy valami elkezdett indulni s mar meg akrjak startbol furni, mert a sajat erdekeiket veszelyben erzik. Szegyen. Jobb lenne odatenni magunkat, s tanulni, mert van amit.. s foleg van akitol. Ne csesszuk el, jo-e?