Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Teqball-nagyhatalom lehetünk

Teqball-nagyhatalom lehetünk Sport

2014-ben indult világhódító útjára a teqball, a dinamikusan fejlődő, magyar fejlesztésű sportágat a KSE-napok keretében mutatták be Kézdivásárhelyen. Az ország egyedüli hivatalos csapatának, a székelyudvarhelyi Góbék Teqball Teamnek a csapatvezetőjét, Ilyés Szabolcsot kérdeztük a focira épülő, de egy különleges asztalon játszott sportágról.

– A teqball magyar találmány, egy újpesti srác találta fel, 2014-ben a brazíliai világbajnokság nyitónapján mutatták be hivatalosan, azóta már nagy utat járt be, olyan futballsztárok népszerűsítik, mint Neymar vagy a már visszavonult Carlos Puyol és Luis Figo, ők mind Teqball-nagykövetek, csakúgy, mint Ronaldinho – részletezte Ilyés Szabolcs, hozzátéve, hogy a teqball fejlesztői, Huszár Viktor, Borsányi Gábor és Gattyán György nemrég a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaival is egyeztettek az egyre népszerűbb sportág olimpiai programba való felvételéről.
A fejlesztők szerint a teqballt a labdarúgás legtisztább válfajának is lehet nevezni, hiszen minimális a sérülésveszély: a sportolók nemcsak egymáshoz, de még az asztalhoz sem érhetnek hozzá. Legfőbb céljuk, hogy ismertté tegyék szerte a világon, nemzetközi gálákon, kiállításokon mutatják be, illetve megalapították a nemzetközi szakszövetséget.
– Nagyon hasznos mind amatőr, mind profi sportolóknak, de nem pusztán képességfejlesztő módszer, hanem önálló sportág. Napjaink focijában felértékelődött az első érintés szerepe, hogyan vesszük át a labdát, hogyan kezeljük le, és a teqball ebben segít, fejleszti a technikai tudást, a koncentrációs készséget és az állóképességet. Akinek van focis alapképessége, és megszokja a speciális ívét az asztalnak, 15-20 perc után már élvezi a játékot – állítja a csapatvezető, aki országszerte népszerűsíti a teqballt.
Az országban Székelyudvarhely számít a teqball központjának, de Csíkszeredában is egyre népszerűbb, továbbá tervezik, hogy minden székely városban felszereljenek legalább egy-egy asztalt.
– Monacóban voltunk egy gálán, odajött Albert herceg, aki köztudottan imádja a futballt, és tud is focizni, kábé tíz perc múlva ráérzett a játék lényegére, és alig akarta abbahagyni. Luxemburgban Puyolék, Ruud Gulliték beálltak játszani és nagyon élvezték, már elsőre nagyon ügyesek voltak, Ronaldinhoról nem is beszélve – meséli Ilyés Szabolcs.
Az egy évvel ezelőtti világkupán 20 ország méretkezett meg, a székelyudvarhelyiek képviselték Romániát két játékossal, és míg az eredeti cél az volt, hogy kijussanak a csoportból, végül ezt jócskán felülmúlták. A párosok versenyében Magyarország–Románia döntőt rendeztek, a döntő szettben székely győzelem született Lázár Zsolt és Szécsi Barna révén. Egyéniben Lázár bronzérmes lett az élen végző magyarországi játékosok mögött. A nyolcfős Góbék Teqball Team a budapesti világkupán idén is jelen lesz, de valószínűleg egyre több versenyen teszik le névjegyüket. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük