Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tényleg kilőtték a lovat?

Tényleg kilőtték a lovat? Sport

Több mint 650 öttusázó – köztük számos magyar versenyző – lemondásra szólította fel a nemzetközi szövetség (UIPM) vezetőit, miután utóbbiak úgy döntöttek, hogy a 2024-es párizsi olimpia után a lovaglás nem lesz része a sportágnak.

Hirdetés
Hirdetés

A döntésnek köze lehet a tokiói olimpián történt incidenshez: akkor Annika Schleu hiába vezetett toronymagasan a lovaglás előtt, nem bírt makacskodó lovával, amely folyamatosan ellenszegült, így a németek ötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnoka pont nélküli teljesítménnyel gyakorlatilag kiszállt a versenyből. A 31 éves sportoló a nyeregben zokogva ütötte lovát, amely nemhogy ugrani, de elindulni sem volt hajlandó.

A Klaus Schormann elnök, valamint az alelnökök, a főtitkár és a végrehajtó bizottság tagjainak távozását követelő nyílt levelet 667 volt és jelenlegi öttusázó írta alá, a magyarok közül például Kovács Sarolta, Guzi Blanka, Gulyás Michelle, Gyenesei Leila, Tibolya Péter, Balogh Gábor, Fábián László és Marosi Ádám. „A sportolókkal és a tagszövetségekkel folytatott konzultáció nélkül a vezetőség aláásta az öttusa eddigi 109 éves történelmét, ezért egyhangúlag kinyilvánítjuk bizalmatlanságunkat” – jelentették ki az aláírók.

A német Schormannt a november 27–28-án sorra kerülő online tisztújító kongresszuson újabb négy évre elnökké választhatják – ez lenne a nyolcadik ciklusa –, mivel ellenjelölt nélkül indul.

Az eddigi hírek szerint a lovaglást a kerékpározás válthatja a sportág programjában, erről is november végén döntenek. Az új sportágtól követelmény, hogy ne legyen drága, könnyen szállítható legyen az eszköz, és a fiatalok körében népszerű legyen. Az UIPM a vádakra reagálva hangsúlyozta, az az információ, mely szerint az új sportágat már kiválasztották volna, nem helytálló. Schormann úgy fogalmaz: „A konzultációs folyamat nyílt, és szeretném tisztázni, hogy az ötödik sportágról még nem született döntés”. Ehhez képest Schormann korábban egy német sportműsorban elárulta, már megszületett a döntés arról, hogy melyik sportággal helyettesítik a lovaglást öttusában, és az nem a kerékpár lesz.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az ötkarikás játékok programjában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – például a lövészetet és a futást jelenleg együtt rendezik egy kombinált szám keretében –, de a sportágak sosem cserélődtek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük