Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Teljes a kézilabda-mezőny

Az elmúlt hétvégén befejeződtek a 2020. november 4–20. között esedékes női kézilabda Európa-bajnokság selejtezői. Minden csoportból az első két helyezett jutott tovább, a sorsolások sajátossága miatt nagyjából papírforma eredmények születtek, majdnem minden csoportból jó előre meg lehetett tippelni a továbbjutókat, a 3–4. helyezetteknek alig-alig volt beleszólásuk. Noha igaz, az osztrák válogatott döntetlent játszott a román válogatottal, és az elmúlt hétvégi visszavágóra maradt a döntés ebben a csoportban. A románok eredményei: 26–19 és 31–21 Feröerrel, 33–33 és 38–29 Ausztriával, 28–35 és 27–32 Dániával. A magyar válogatott eredményei: 34–24 és 30–18 Portugáliával, 30–28 és 25–19 Szlovákiával, 28-30 és 30–27 Spanyolországgal (a 3 gólos győzelem volt idegenben).

Évtizedek óta először fordul elő, hogy a női kézilabda Európa-bajnokságot nem decemberben játsszák. Az időszak-változtatás oka az, hogy idén november 21-től december 18-ig tart a katari labdarúgó férfi világbajnokság, és elkerülték a két sportesemény „egymásra szervezését”.

Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) hétfőn el is készítette a négy kalapot az Európa-bajnokság csoportjainak csütörtöki sorsolására. Íme: A: Norvégia, Franciaország, Dánia, Lengyelország; B: Hollandia, Montenegró, Magyarország, Svédország; C: Szlovénia, Észak-Macedónia, Horvátország, Németország; D: Spanyolország, Románia, Szerbia, Svájc. A kiemelések alapján 2020 decembere után ismét előfordulhat, hogy csoportkörben alakul ki magyar–román párharc. Az Európa-bajnokság három házigazdája: Szlovénia, Montenegró és Észak-Macedónia. A magyar válogatott a szlovéniai Ljubljanában játssza csoportmérkőzéseit, sőt, továbbjutás esetén a középdöntőben is ott folytathatja.

Az Európa-bajnokságról az aranyérmes kijut a 2024-es, párizsi olimpiára, és további két csapat esélyt kap arra, hogy a 2023. évi világbajnokság végeredményének függvényében olimpiai selejtezőn szerepelhessen. Az a két európai csapat kaphatja meg a két selejtezős helyet, amelyek a vébén nem végeznek selejtezőre feljogosító helyeken, és az Európa-bajnokságon. Azt még sejteni sem lehet, hogy milyen Eb-helyezés kell ehhez, elméletileg a 9–10. hellyel is kvóta szerezhető.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük