Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szúrja a szemüket a sikerük

Szúrja a szemüket a sikerük Sport

Kiverte a biztosítékot a román sportsajtónál az a tény, hogy a Sepsi OSK a legtehetősebb labdarúgóklubok közé sorolható, különösen az az adat, hogy szponzori támogatásokból és reklámbevételekből 4,5 millió eurós tételt könyvelhetett el a piros-fehér mezes alakulat. A Gazeta Sporturilor sportnapilap szerint ez az összeg felülmúlja a Dinamo, Krajova és Viitorul által közösen termelt ilyen jellegű illetményt.

A Sepsi OSK labdarúgóklub múlt csütörtökön közzétette a 2019-es esztendő gazdasági-könyvelési számadatait. Köztudott, hogy a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) kötelezi a gazdasági mutatók nyilvánosságra hozatalát az élvonalbeli csapatok számára, az átláthatóság jegyében. A frissen közzétett adatok szerint a Sepsi OSK a 2019-es esztendőben mintegy 7 millió eurónyi bevételt könyvelhetett el, ebből 2,1 millió euró származott a televíziós közvetítési jogokból, 250.000 euró a játékosok értékesítéséből, 200.000 euró pedig a jegyeladásokból. Ezzel szemben például a fővárosi Dinamo mintegy 3.5 millió euróból gazdálkodhatott tavaly.

A Gazeta Sporturilor sportnapilap azon hüledezett leginkább, hogy szponzori támogatásokból és reklámbevételekből 4.5 millió eurót tett zsebre a szentgyörgyi klub. A lap összehasonlította ezt a bajnokság harmadik legnagyobb gazdasági erejével bíró, a legmagasabb átlagnézőszámot produkáló Krajovával, amely alig 1,5 millió eurós bevételt könyvelhetett el ebben a kategóriában. Románia második legeredményesebb klubja, az ország egyik legismertebb márkájaként a Dinamo alig 1,2 millió eurót kaszált.

Hirdetés
Hirdetés

A lap megjegyzi, ebben az összegben még csak nem is szerepelnek a Magyarország kormányától kapott különböző támogatások, amelyeket a klub pályázatok alapján infrastruktúra fejlesztésre vagy az utánpótlás-akadémia támogatására kapott. Kiemeli azonban, hogy az OSK támogatói közül a legjelentősebbek különböző magyarországi vállalatok: az OTP Bank, a MOL olajtársaság, a Gyermelyi vagy éppen a Duna Aszfalt. Ilyen körülmények között a 2014-ben még a harmadosztályban szerepelő, az élvonalba 2017-ben feljutó Sepsi OSK tavaly másfél millió eurós bruttó profitot és egy millió eurós adósságot könyvelhetett el, ez az összeg egyébként a legkevesebb az egész román élvonalban! A piros-fehérek 2018-ban még harmadik helyen zárták az alsóházi rájátszást, 2019-ben viszont bejutottak a play-offba, és a Román-kupa negyeddöntőjéig meneteltek.

A szaklap szerint a szentgyörgyi klub havi 300 ezer eurót költött (adókkal és illetékekkel együtt) az alkalmazottak fizetésére.

 

A Sepsi OSK bevételei 2019-ben (euróban):

Szponzori támogatás és reklám    4.400.000

Televíziós közvetítési jogok         2.100.000

Jatékoseladások                             250.000

Jegyeladások                                 200.000

UEFA                                             55.000

Más bevételek                                       50.000

Összesen                                        7.055.000

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. április 30., 14:31
    ÉRTÉKELÉS: 1

    A Román bajnokságot nem nyerheti meg csak véletleni birói tévedések miatt. Ezt azért irom mert csikszereda jégkorong csapatai a megalakulástól a 89 es változásokig, nem nyerhetet bajnokságot, erről gondoskodott a szakszővetség. A vissza rendezödés a sportban is megkezdődött már 89 után. Láthassátok, hogy itt Romáiában a sportok közül csak a foci a befutott. Most 30 év távlatában is csak a Steáuá, Dinamo, esteleg Kraiova jöhet számitásba náluk. A romániai foci drukereknek is az (erdélyieken) kivül csak ez a három csapat létezik .