Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sziszifuszi hegyoldal?

Az ír fővárosban megírták az európai futball következő másfél évének álomkönyvét. A román válogatott szempontjából centenáriumi jeges tortahab a sorsolás eredménye, hiszen a spanyol falat mellé három ellenfelet kapott a skandináv övezetből, egyiknél sem mehet biztos győzelemre. A csoport esélyese Spanyolország és Svédország, a második hely kérdése azonban nem lefutott.

A magyar nemzeti csapat számára sziszifuszi munkának ígérkezik a selejtezősorozat. Remény az mindig van, de kicsit nehéz elhinni, hogy ha az alacsonyabb dombon (Nemzetek Ligája) nem sikerült átgörgetni a „sziklakőlabdát”, ez könnyebben sikerülhet a sokkal magasabb, meredekebb hegyoldallal (2020-as Eb-selejtező). Ami persze csak papírforma, az E-csoport voltaképpen nem a „mission impossible” (lehetetlen küldetés) kategória.

Paradox, ám annál kellemesebb helyzeteket teremt a következő kontinenstorna selejtező rendszere. Az ember azon veszi észre magát, hogy egyszerre több ország válogatottjának szurkol majd, hiszen az alapselejtező végeredményének függvényében esetleg még a Nemzetek Ligájában elért 2. hely is esélyt nyújthat a vigaszágra, a pótselejtezőre. Egy finn bravúr a magyar válogatott számára nyithatna utat a vigaszágon. A románok ugyanígy szurkolhatnak a szerbeknek.

Hogyha a legfrissebb világranglistát (FIFA Coca-Cola World Ranking) nézzük, az kinek kólás, kinek kólikás. A magyar csapat az 51-ik helyen áll, az ellenfelei: 4. Horvátország, 19. Wales, 27. Szlovákia, 107. Azerbajdzsán. A román válogatott a 24., a csoport-ellenfele pedig: 9. Spanyolország, 14. Svédország, 46. Norvégia, 98. Feröer, 182. Málta. A lista nem sokat jelent, sem Azerbajdzsán, sem Málta nem adja ingyen a 6 pontot.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) több tagország szurkolóinak nemzeti érzéseit megcirógatja azzal, hogy bár tucatnyi állam is rendezője lesz a 2020-as Eb 24-es döntő tornájának, néhány nagyvárosban, fővárosban szomszédos vagy távolabbi országok válogatottjai játszanak majd csoportmérkőzéseket. Lehetséges forgatókönyv szerint Szlovákia éppen Budapesten, Szerbia pedig Bukarestben, magyarok, illetve románok nélkül. Pikáns…

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük