Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szezon előtti fejetlenség

Szezon előtti fejetlenség Sport

Óriási gondot okoz a koronavírus-világjárvány a román női kosárlabda mezőnyében, de a honi szövetségnek (FRB) is komoly fejtőrést okoz a bajnokság megszervezése. Továbbra is nagy a bizonytalanság a női Nemzeti Ligát illetően, jelen állás szerint addig halogatják a szezonrajtot, ameddig csak lehet. A legújabb változat szerint ősszel három tornán találkoznak majd egymással a csapatok. Ez még változhat, abban az esetben, ha addig enyhítenek az egészségügyi szabályokon.

A női kosárlabda Nemzeti Ligában érintett klubok megpróbáltak közvetlenül kapcsolatba lépni a sportminiszterrel, a szövetség vezetőségének feje fölött, azonban sikertelenül. Múlt csütörtökön a csapatok képviselői többórás videokonferencián egyeztetettek Horia Paunnal, a Román Kosárlabda-szövetség (FRB) vezetőjével a 2020–2021-es idény lebonyolításáról. A klubok nem szeretnék jövőre halasztani a mérkőzéseket – ahogyan nemzetközi szövetség, a FIBA fontolgatja, hogy minden nemzetközi találkozót, az európai kupákat és a válogatottak mérkőzéseit csak 2021-ben rendezzen meg –, mivel elveszítenék az idei költségvetési támogatásokat az adott település önkormányzatától. A FIBA a járványhelyzet alapján dönt a sorozatok lebonyolításának módjáról és időpontjairól.

Hirdetés
Hirdetés

Az egyeztetésen az a megállapodás született, hogy idén ősszel három tornán mérik össze erejüket a csapatok. A tervek szerint októberben a Román-kupa első tornájával kezdődne az idény, majd novemberben a bajnokság első tornáját rendeznék meg, ezt követné decemberben a Román-kupa döntő tornája. A döntés értelmében egy tornán legtöbb négy mérkőzést játszhat egy-egy csapat.

A kupakiírásban idén eltörölték a részvétel kötelezettségét, így a sorozatban várhatóan csak négy csapat indul, amelyek hajlandók vállalni az edzőtábor és a tesztek költségeit. A címvédő Sepsi–SIC mellett a Szatmárnémeti VSK, Arad és a Bukaresti Agronomia nevezése tűnik biztosnak, esetleg a Kézdivásárhelyi SE és Brassó is indulhat – annak függvényében, hol rendezik a tornákat. Az egészségügyi előírások módosítása azonban itt is még mindent felülírhat. A tervezetet továbbá jóvá kell hagynia a szakszövetség Igazgatótanácsának, amennyiben viszont a vírushelyzet és a kormány intézkedései megengedik, visszatérnek a hagyományos lebonyolításhoz.

Az októberre tervezett rajtig a csapatok edzőtáborban tesztelnek és edzenek, annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék a koronavírussal való megfertőződés veszélyét…

Időközben nagy port kavart a női kosárlabdázók körében a FRB azzal, hogy azt tanácsolta a csapatoknak: három hónapos szerződéseket kössenek játékosaikkal. „Ez képtelenség!”, reagáltak a bajnokság meghatározó játékosai – köztük a Sepsi–SIC csapatkapitánya, Annemarie Gödri-Părău –, akik férfi kollégáikhoz hasonló jogokat követelnek, ugyanakkor bíznak benne, hogy a túlzottnak vélt szigorból engednek a szakemberek, és a járványügyi szabályok betartása mellett több mint féléves kihagyás után ismét pályára léphetnek tétmeccseken.

Időközben az is eldőlt, hogy szeptember folyamán megrendezik a sokáig halogatott döntő tornákat az ifjúsági kosárlabda-bajnokságokban. A rajtnál ott lesz a Sepsi ISK U15-ös korosztályú lánycsapata, illetve a Sepsi–SIC U14-es lánycsapata, amelyek tavaszi helyezésükkel szereztek jogot erre.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük