Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Székely kapusok maradtak…

Székely kapusok maradtak… Sport

Egyelőre nincsenek olyan konkrét és bizonyítható jelek, hogy a július 23-i csíkszeredai stadionavató kapcsán kirobbant és néhány napig tomboló „székely focibotránynak” lennének következményei a Román Labdarúgó-szövetségnél. Sőt, a testület annak idején közleményben védelmezte a székely zászló használatát, a mérkőzéseken való jelenlétét, emellett a székely himnusz eljátszását, éneklését sem sérelmezte.

Hirdetés
Hirdetés

Nem sokkal az eset után, Románia U18-as válogatottjának edzőtáborába meghívást kapott Becze Mátyás, aki mellesleg a stadionavatón a Székelyföld U18 – Magyarország U18 mérkőzésre első kapusként volt jelölve, és a névváltoztatás (Székelyföld U18 helyett FK Csíkszereda, de székely válogatott) után ugyancsak ő állt a házigazdák kapujában.

A fentiek dacára azonban furcsa fejlemény, hogy a román U16-os és U17-es fiú válogatottak júliusi, augusztusi felkészülési edzőtáboraiba, nemzetközi mérkőzéseire egyetlenegy székelyföldi játékos sem kapott meghívást. Ilyen az előző években nagyon-nagyon ritkán fordult elő. A román fiú–férfi utánpótlás válogatottak (U15-U21) névsoraiban két székelyföldi magyart találunk: az említett Becze az U18-asnál és a szintén kapuvédő Gyenge Szilárd (az FK Csíkszeredától) az U21-esnél. Az U20-ban lehetne még egy-két székelyföldi magyar, de azt a csapatot a nagyon gyenge eredményei miatt előreláthatólag teljesen átszervezik, új szövetségi kapitányt jelölnek ki (Bogdan Lobonț helyett), és nem bizonyos, hogy ő a régi kerettel kezdi a munkát. Mihai Stoichiță, a szakszövetség osztályvezetője néhány héttel ezelőtt kijelentette, igyekeznek megelőzni azt, hogy Magyarország „elszippantsa” a fiatal játékosokat, noha az ő akaratukat is tiszteletben tartják. Figyelik például az FK Csíkszeredától az NBI-es Zalaegerszeghez igazolt Gergely Botond szerepléseit, a középhátvéd alapember volt Románia U19-es válogatottjában, amely idén nyolcadik (utolsó) lett az Európa-bajnokság döntő tornáján. A tehetséges gyergyói labdarúgó még nem játszott a ZTE-nél, eközben válogatottbeli volt csapattársa, Rareș Ilie már parádésan bemutatkozott a francia Nice csapatában, gólhelyzetet dolgozott ki, gólpasszt adott.

A román női–férfi korosztályos labdarúgó válogatottakban idén a lányok vannak többségben Székelyföldről, az U16-osban két csíkszeredai játékos, az U17-esben szintén ugyanaz a két csíkszeredai, az U19-esben két székelyudvarhelyi szerepelt többször is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük