Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Suhajdának sikerült

Suhajdának sikerült Sport

Suhajda Szilárd csütörtökön elérte a 8611 méteres K2-t; ezzel ő lett az első magyar hegymászó, akinek sikerült feljutnia a Föld második legmagasabb hegycsúcsára.

Suhajda Szilárd pakisztáni idő szerint nem sokkal dél után, oxigénpalack és teherhordók nélkül ért fel a K2 csúcsára, a június elején indult Magyar K2 Expedíció keretében. Suhajda Szilárd Klein Dáviddal együtt három sikeres akklimatizációs kört követően kezdte meg a csúcsmászást.

A múlt héten még kérdéses volt, hogy erre egyáltalán nyílik-e lehetőségük, mert a fent tartózkodó serpa hegymászók akkor rendkívül mély hóról számoltak be. A két magyar hegymászó azonban nem adta fel: egy csapatnyi hegymászótársukkal hétfőn indultak el először a 6700 méteres magasságban elhelyezett kettes táborba, majd egy másik éjszakát a 7300 méteren elhelyezkedő hármas táborban aludtak.

Hirdetés
Hirdetés

Klein Dávidnak a csúcsmászás közben egészségi gondjai adódtak: gyomorpanaszokkal, hányingerrel küszködött, ezért az expedíció sikerének érdekében szerdán úgy döntött, visszaereszkedik az alaptáborba.

Az elmúlt napokban az időjárás sokat segített abban, hogy ezúttal esély legyen felérni a csúcsra: Suhajda Szilárd a 7700 méteren kialakított négyes táborból a szerda esti órákban indult a csúcsra, majd 15 óra menetelést követően érte el a 8611 méteres magasságot.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások