Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Simona Halep nyerte a wimbledoni tenisztornát

Simona Halep nyerte a wimbledoni tenisztornát Sport

Simona Halep megnyerte a wimbledoni teniszbajnokság női egyes versenyét, miután szombaton kiváló játékkal 6:2, 6:2-arányban legyőzte az amerikai Serena Williamst.

Hirdetés
Hirdetés

A világranglista 7. helyén álló, 27 éves Simona Halepnek a 2018-as Roland Garros után ez a második Grand Slam-torna győzelme. Simona pályafutása egyik legjobb meccsével, mindössze 55 perc alatt nyert a volt világelsővel szemben.

Halep, aki az ötödik Grand Slam-torna döntőjét játszotta (korábban hármat Roland Garrosban és egyet az Australian Openen játszott), a tenisz történetének egyik legjobb játékosát győzte le, Serenának hét bajnoki címe van Wimbledonban (2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015, 2016), és karrierje során összesen 23 Grand Slam-tornát nyert. Williams tavaly döntőt játszott az All England Clubban és az US Openen is. A Grand Slam-tornák közül Simonának még nem sikerült a US Open és az Australian Open döntőjébe jutnia.

Halep kifogástalanul kezdte a meccset, és mire Serena észbe kapott 4:0 volt az eredmény. Innentől mindenki megnyerte saját adogatását és Halep sima 6:2-re hozta az első szettet.

A második játszma 2:2-ig kiegyensúlyozott volt, onnantól azonban kizárólag az történt a pályán, amit Simona akart, és ez a szett is 6:2-vel ért véget.

Halep a tizenkettedik olyan játékos, aki első döntőjén nyert Wimbledonban.

Halep Wimbledon első román bajnoka, miután Ilie Năstase 1972-ben és 1976-ban is döntőt játszott, de mindkét mérkőzést elveszítette.

Halep egy ászt szervált, Williams kettőt, de ő egy kettőshibát is vétett. Halep kitűnően adogatott, első szervái után 82%-ban, a második után 45%-ban nyerte a pontokat, míg ezek a számok Serenánál 59% és 47%. Halep elhárította ellenfele egyetlen bréklabdáját, ő maga pedig négyet értékesített az öt lehetségesből. Williams ugyan jobban állt a nyerő ütések tekintetében, 13-17, de Halep csaknem hibátlanul játszott: a ki nem kényszerített hibák aránya 3-25 volt.

A bajnoki címmel Halep egy 2.350.000 fontsterlinges (kb. 2.617.000 eurós) csekket és 2.000 WTA pontot kap, Williamsnak be kell érnie 1.175.000 fonttal és 1.300 ponttal.

Ez Simonának mindösszesen a második győzelme Williams fölött az eddigi 11 közvetlen mérkőzésükön, a másikat a szingapúri világbajnokságon szerezte 6:0, 6:2 arányban.

Halepnek ez volt karrierje 36. fináléja, eddig 19-et nyert meg. Simona a következő tornákon győzött: 2013-ban Nürnberg, ‘s-Hertogenbosch, Budapest, New Haven, Moszkva és Szófia; 2014-ben Doha és Bukarest; 2015-ben Sencsen, Dubaj és Indian Wells; 2016-ban Madrid, Bukarest és Montréal: 2017-ben Madrid; 2018-ban pedig Sencsen, Roland Garros és Montréal, 2019 Wimbledon. Halepnek van még egy páros WTA-torna győzelme, ezt Irina Beguval együtt szerezték 2018-ban Sencsenben.

A román lány pályafutás során 17 döntőt veszített el: 2010 és 2011-ben Fezben (Marokkó), 2012-ben Brüsszelben és Madridban, 2014-ben Roland Garrosban és a világbajnokságon (WTA Finals), 2015-ben Torontóban és Cincinnatiban, 2017-ben Romában, Roland Garrosban, Cincinnatiban és Pekingben, és 2018-ban az Australian Openen, Rómában és Cincinnatiban, 2019-ben Dohában és Madridban.

Halep: életem legjobb meccsét játszottam

Életem legjobb meccsét játszottam – jelentette ki szombaton Simona Halep, miután megnyerte a wimbledoni teniszbajnokság női egyes versenyét. A döntőben a román lány kiváló játékkal 6:2, 6:2-arányban legyőzte az amerikai Serena Williamst.

A mérkőzés után Simona azt nyilatkozta, hogy édesanyja álma volt, hogy egyszer nyerjen Wimbledonban.

”Ez egy nagyon különleges nap, és soha nem fogom elfelejteni. Az édesanyám álma volt, amikor még tízéves voltam. Ma eljött ez a nap” – nyilatkozta Halep.

„Gyomoridegem volt, de tudtam, hogy nincsen idő érzelgősségre, kijöttem a pályára, hogy mindet beleadjak” – tette hozzá.

A hétszeres wimbledoni győztes Williams sportszerűen elismerte, hogy Halep megérdemelten győzött. „Hihetetlen játékot mutatott” – mondta Serena, aki korábbi tíz meccsükből kilencet megnyert.

„Olyan voltam, mint egy őz, amely nem tud szabadulni egy gépkocsi fényszóróinak fényéből. Amikor valaki így játszik, nem tehetsz mást, mint hogy megemeled a kalapodat előtte” – mondta Williams.

Halep egyetlen játszmát vesztett el idén az All England Clubban: a második fordulóban, Mihaela Buzărnescu ellen.

„Változtattam kicsit a játékomon, hogy eredményesebb legyek füves pályán” – idézi Simonát a kínai Xinhua hírügynökség.

Az AFP úgy értékelte, hogy „Simona soha nem játszott füves pályán ilyen szinten”.

„Teljesen megbomlott az egyensúly: Simona soha nem játszott ilyen szinten füves pályán, a hétszeres wimbledoni győztes Williams pedig ritkán játszott ilyen gyengén. Ennek ellenére Williams tűnt esélyesebbnek, hisz tíz egymás elleni mérkőzésükből csak egyszer győzött Halep’ – kommentált a francia hírügynökség.

Az EFE spanyol hírügynökség érdekességként jegyzi meg, hogy Halep és Williams úgy jutottak a wimbledoni döntőbe, hogy idén egyikük sem nyert meg egyetlen tornát sem.

Az egykori amerikai teniszcsillag John McEnroe azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy ‘sokkolta’ az a mód, ahogy Halep legyőzte Williamst.

„Halep nyilvánvalóan nagyszerű sportoló, és karrierjének ebben a szakaszában jobb is, mint ellenfele, de nem gondoltam volna, hogy képes annyira megfélemlíteni Serena Williamst, ahogyan azt ma tette. Halep minden szempontból uralta a meccset. Nem is volt meccs. Az életben csak néhányszor adatik meg, hogy úgy érzed, hogy minden könnyen megy – ma ez történt’ – mondta McEnroe, aki úgy értékelte, hogy Simona pályafutása legjobb meccsét játszotta.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük