Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgyről rajtolnak

Sepsiszentgyörgyről rajtolnak Sport

Formabontónak ígérkezik a Székelyföld Kerékpáros Körverseny 11. kiadása, amelyet 2007-ben indított útjára Csíkszereda városvezetése és a Tusnad Cycling Team. A tíz éve főként Hargita megyére összpontosító verseny lebonyolításában idén Háromszék is hangsúlyosabb szerepet vállal, a körverseny megnyitója és az 5,3 km-es prológ Sepsiszentgyörgy utcáin zajlik szerdán, az első szakasz csütörtökön Kovásznáról indul és ezúttal Erdővidéken is áthalad a kerékpáros karaván.

 

Azáltal, hogy idén Sepsiszentgyörgyről indul a Székelyföld Kerékpáros Körverseny, teljessé válik a verseny, az egész régiót egybe tudják foglalni, mondta Novák Károly Eduárd, a Román Kerékpáros-szövetség elnöke, a Sepsiszentgyörgy főterén tartott tegnapi sajtótájékoztatón. „Szeretnénk népszerűsíteni ebben a szép városban is a kerékpársportot, ezért nagyon örvendek, hogy itt lesz a startrész. A fiatalok, a helybéliek is láthatják, hogy milyen szép sport ez, azt, hogy milyen erőteljes egy ilyen verseny”, emelte ki Novák.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere gratulált Ráduly Róbert csíkszeredai munkatársának, hogy 11 évvel ezelőtt Novák Edével és másokkal közösen megálmodták ezt a körversenyt. „Gyakorlatilag ez lett Székelyföld első olyan rendezvénye, amely a székelyföldi önkormányzatokat maga mögött tudja. Egy külön könyvet lehetne írni arról, hogy ez a tizenegy esztendő alatt hányszor, milyen formában próbáltak belekötni a megnevezésbe, vagy amikor keresztbe tettek, akkor hogy súgták meg azt, hogy minden gond elhárulna, hogyha a nevét megváltoztatnák ennek a körversenynek. Nagyon örülök, hogy ez nem történt meg, de lévén, hogy Róbert barátom ennek a kezdeményezője, fel sem merült az, hogy ilyesmiben egyáltalán gondolkodni kéne”, hangsúlyozta Antal Árpád.

Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester az újdonságokról számolt be, többek közt arról, hogy az M4 sportcsatornán élő közvetítésben lehet majd nézni a körversenyt. Sepsiszentgyörgyről lesz az első közvetítés, szerdán 19 órától, „székely idő szerint”. Magyar vonatkozásoknál maradva, fűzte hozzá Ráduly, a következő újdonság az, hogy a mezőny egyharmada, vagyis a 15 klubcsapatból 5 magyarországi. A rendezvény összköltségvetése 270 ezer lejre tehető, ennek egyharmadát magánforrásból biztosítják, egyharmadát a székelyföldi önkormányzatok adják, és a fennmaradó részt Csíkszereda városa.

A szerdán 18 órakor nyitják a versenyt Sepsiszentgyörgy főterén, ugyaninnen indulnak a hivatásos kerékpározók 19 órakor, hogy megtegyék az 5,3 km-es szakaszt, és szintén a főtérre érkezzenek vissza a futam végén. 18–21 óra között Sepsiszentgyörgy 10 utcájában forgalomlezárás lép érvénybe.

A verseny első szakasza csütörtökön kezdődik Orbai-, Kézdi- és Sepsiszéken áthaladó útvonalon, majd Erdővidéket is érintve Székelyudvarhelyre érkezik a mezőny. A Hargita többszöri megmászása jelenti majd a királyetapot pénteken, és a verseny záróakkordjára szombaton kerül sor a hagyományos hargitai időfutammal és a Csíkszereda utcáin zajló félszakasszal.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük