Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sepsiremi

Az OSK meggyőző fölénnyel vezeti az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság… döntetlen-listáját. Mókás, noha sokak számára ez inkább enyhe bosszúság, mintsem öröm. Hadd legyünk türelmesek!

Hirdetés
Hirdetés

A 2019–2020-as bajnoki idény alapszakaszának első hét fordulójában veretlen maradni – nagy fegyvertény. Pláne, hogy a hét mérkőzésből három az előző bajnokság 1., 2. és 4. helyezettje ellen volt (két döntetlen, egy győzelem). Több kiváló edző is mondta már – némelyikük éppenséggel hitvallásként –, hogy a futballban legfontosabb a jó védelem, aztán ha nem is sikerül győzni, a döntetlen legalább meglehet. Hát a Sepsinek hétből hatszor meg is lett! Ez stabil középmezőny, közel a rájátszásos helyhez, csakhogy egyelőre csalóka állapot, kellenek a győzelmek.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség határozata értelmében, az 1994-es világbajnokságon „adtak” legelőször 3 pontot a győzelemért, 1 pontot a döntetlenért. Nem holmi könyvelési szempontok miatt, hanem azért, hogy a támadójátékot ösztönözzék. Sokan emlékeznek például arra, 1982-ben Olaszország úgy lett világbajnok, hogy az alapcsoportban egy mérkőzést sem nyert. No persze, nem is veszített, s a három „remi” elég volt a továbbjutást jelentő második helyhez. Igaz, csak úgy előzte meg a harmadik helyezett Kamerunt, hogy az afrikaiak kétszer 0–0-lát, egyszer 1–1-et játszottak, az olaszok viszont kétszer 1–1-et, egyszer 0–0-lát, azaz a több rúgott gól döntött.

Az utóbbi évtizedekben megfogalmazódtak javaslatok arra, hogy még inkább ösztönözzék a támadó futballt, a győzelemre játszást. Egyik javaslat szerint 6 pont járna a győzelemért, 3 pont a döntetlenért, a vesztes nem kapna pontot. A lábjegyzet arra is kitér, hogy a gólok számát külön pontozzák, az 1–0 vagy 2–1 ne legyen azonos értékű a 3–0-lal, 4–1-gyel stb. Az utóbbi javaslatot több szempontból is ellenezték, egyik ellenérv az, hogy nem lenne méltányos, ha a vetélytárs csapatok eltérő erősségű ellenfelekkel játszanának sokgólos mérkőzéseket, ráadásul emelkedne a „bundaveszély”. Nem nehéz kiszámítani viszont azt, hogy a 6 pontos rendszer logikája is nagyon sántít, legalábbis a hosszú bajnokságokban. A 3 győzelem 18 pontot érne, ami 6 döntetlennel ér fel. Jelenleg 3 győzelem 9 pontot ér, s csak 9 döntetlennel egyenlíthető.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük