Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Semmi vész!

Előítéletektől sem mentes, túlzásokból, ferdítésekből eredeztethető kifejezés azt mondani a sportban a legelső mérkőzés, verseny kedvezőtlen eredményére, hogy valaki „bal lábbal kezdett”. Nyelvészek számára sem unalmas tanulmány tárgya lehetne az, hogy honnan ered ez a megbélyegzés. A jó szó értelmezése adná a jobb kéz, jobb láb fogalmát?

Régebb a tanító megbüntette a bal kézzel író nebulót, és sok esetben jobbkezes tollfogásra, betűvetésre nevelte őt. De a családokon belül sem ritka az ilyen! A gyermek kanalazzon és írjon a „jó kezével”. Irodalmunkban sok példát említhetnénk arról, amikor a „bal” szó vagy szótag nem sok jót sugallt (elég ha csak a Himnuszunk „bal sors” kifejezésére gondolunk). A politikában úgyszintén sokak számára visszataszító a Gyurcsányékkal azonosított baloldali ideológia. A botladozó ember „két ballábas”, az ügyetlenkedő „két balkezes”.

A sportban, illetve számos sportágban viszont nagy érték a balkezes, ballábas versenyző és játékos, mert ritkább, mint a jobbkezes, jobblábas. A futball és a kézilabda elképzelhetetlen nélkülük, de talán a jégkorong és vízilabda is. Ökölvívásban, teniszben, vívásban szintén előny.

A Sepsi OSK szombati bajnoki rajtjával kapcsolatosan írják, mondják némelyek, hogy „bal lábbal” kezdett a csapat. És ha netán úgy alakul, hogy baloldali támadás után egy ballábas játékos lövi a Sepsi győztes gólját az ellenfél kapujának bal oldalába? Az persze „jobblábas” kezdés lett volna.

Nyelvészkedéssel vagy anélkül – fölösleges megbélyegezni a Sepsi OSK első mérkőzését. Ahogyan indokolatlan a riadalom és pánik az első három-négy mérkőzés nehézségi foka miatt is. A Sepsi OSK-nak nem a Craiova és nem a CFR ellenében kell kiharcolnia a rájátszást jelentő 1–6. helyek valamelyikét (nagy valószínűség szerint az 5 –6. helyet). Minden pont fontos, minden pont számíthat, de az oltyánoktól szabálytalan góllal elszenvedett vereségnek nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani. Nem kell dramatizálni azt sem, ha a CFR, majd az Astra otthonában sem sikerült pontot szerezni (noha van esély erre). Türelem kell, a nehéz fordulók után a helyzet kiegyensúlyozódik, a Sepsi OSK-nak lesz ideje a rájátszáshoz kellő pontok összegyűjtésére. Valószínűleg több mint 40 pont kell majd ehhez.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük