Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sakklegenda Bukarestben

A június 5–14. közötti időszakban Bukarest lesz a házigazdája a Grand Chess Tour nemzetközi sakk-körverseny újabb tornájának, amely a Chess Classic Romania 2021 elnevezést viseli. A verseny összdíjazása 350.000 euró. Hagyományos rendszerű torna lesz, mindenki mindenkivel játszik.

Hirdetés
Hirdetés

A június 4-i megnyitó ünnepségen jelen lesz Garri (Kimovics) Kaszparov, minden idők egyik legjobb sakkozója. Az örmény–zsidó származású sakkzseni szovjet állampolgár volt, jelenleg orosz és horvát állampolgár. Ő minden idők legfiatalabb sakk világbajnoka, 1985-ben 22 és fél évesen győzött a döntő sorozatban Anatolij (Jevgenyjevics) Karpov ellen. Szintén Karpov ellen háromszor megvédte vb-címét (1986, 1987, 1990). 1993-ig volt a FIDE (Nemzetközi Sakk-szövetség) hivatalos világbajnoka, majd 2000-ig az általa létrehozott PCA (Hivatásos Sakkozók Szövetsége) világbajnoka. Trónfosztója Vlagyimir Kramnyik volt. 1984-től 2006-ig vezette a sakk-világranglistát. Ő volt az első sakk-világbajnok, aki hivatalos szabályok szerint kiírt mérkőzésen veszített egy sakkrobottal, a híres Deep Blue számítógéppel szemben (1997).

Tizenhat évvel ezelőtt, 2005 tavaszán bejelentette, hogy visszavonul a versenyszerű sakkozástól, és társadalmi-politikai jellegű tevékenységekre vált. Megalapította az Egyesült Civil Front mozgalmat, és csatlakozott a Vlagyimir Putyin politikáját ellenző Másik Oroszország koalícióhoz. Később államelnök-jelölt is volt. Tíz éve vezetője a New York-i székhelyű Emberi Jogi Alapítványnak. A Putyin-ellenes tüntetéseken való aktív részvétele miatt többször őrizetbe vették rövid időre. Négy évvel ezelőtt, 2017-ben kezdett újból aktív lenni a sakkéletben is. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük