Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Villant a magyar kard

Noha az antalyai (Törökország) vívó Európa-bajnokság a vártnál gyengébbre sikerült a magyar résztvevők szempontjából, a férfi kardcsapat aranyérme kárpótlás, ragyogó eredmény. Hivatalos rangsorolás ugyan nincs, de általában azt mondják, a vívás fegyvernemei közül összességében a kard az első, a legfontosabb, így hát kardversenyen győzni külön érdem és büszkeség.

A magyar kardcsapat a döntőben 45–39-re legyőzte az ukránokat. Ez a magyar vívósport nyolcadik Eb-aranyérme férfi kard csapatversenyein, egyéniben is van tizenegy arany. Világbajnokságon egyéniben tízszer sikerült a dobogó legfelső fokára állni, csapatban tizenháromszor, olimpián pedig 14, illetve 10 a két szám. Számos olimpián az aranyesélyek a férfi kardozókkal kezdődtek. A magyar csapat tagjai a törökországi Európa-bajnokságon: Szilágyi Áron (egyéniben a három utóbbi olimpia aranyérmese!), Szatmári András (2017-ben egyéni világbajnok), Gémesi Csanád, Décsi Tamás. A felsoroltak mindegyike volt csapatban világbajnok és Európa-bajnok, a tokiói olimpián bronzérmesek. A fenti összetételben győztek a 2018-as újvidéki Európa-bajnokságon. (bl)

Későn kaptak észbe

A román férfi úszósport első világbajnoki címe kellett ahhoz, hogy a román közszolgálati televízió (TVR) megvásárolja a budapesti vizes világbajnokság közvetítési jogait. David Popovici történelmi sikerét 200 férfi gyorson kizárólag az M4 Sporton lehetett látni Romániában, viszont a román televíziók csak a 17 éves, bukaresti fenomén sikere, és az azt követő össznépi felháborodás után kezdtek tárgyalni a világbajnokság műsorra tűzéséről. Végül Popovici kedd esti, 100 méteres középdöntőjét már közvetítette a TVR 1-es csatornája, amely sajtóhírek szerint 10-15 ezer euró körüli összeget fizetett a jogokért. A közvetítés hiányát maga Popovici is megemlítette Instagram-posztjában. „A forradalmat nem közvetítette a televízió” – írta, egy tavalyi ironikus cikkre reagálva, amelyben az olimpiai negyedik helye után önbizalommal teli nyilatkozatait úgy kommentálta a Gazeta Sporturilor sportlap, hogy nem ő fogja forradalmasítani az úszósportot.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük