Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Rasszista botrányba keveredett a román bírói gárda a Bajnokok Ligájában

Rasszista botrányba keveredett a román bírói gárda a Bajnokok Ligájában Sport

Hosszas, mintegy tízperces oldalvonal menti vitatkozás után, a 23. percben félbeszakadt a Paris Saint-Germain–Istanbul Basaksehir mérkőzés a labdarúgó Bajnokok Ligája H-csoportjában. A vitát a negyedik játékvezető egyik megjegyzése váltotta ki: a török csapat játékosai rasszistának minősítették Sebastian Colțescu megnyilvánulását, és ebben egyetértettek velük a párizsiak is.

Hirdetés
Hirdetés

A L’Équipe francia sportnapilap első beszámolója szerint a játékvezető piros lapot készült felmutatni a török szakmai stáb egyik tagjának, aki állítólag, a párizsi Presnel Kimpembe 13. percbeli szabálytalansága után inzultálta a negyedik játékvezetőt – ez volt a szikra az egyébként is feszült mérkőzés parazsára.

A felvételek visszajátszása szerint Ovidiu Hațegan, a mérkőzés román játékvezetője azt kérdezte a negyedik bírótól, honfitársától, Sebastian Colțescutól, hogy a stáb melyik tagjának mutassa fel a piros lapot, mire ő úgy válaszolt, hogy „ăla negru”, vagyis „annak a feketének”.

A megjegyzés címzettje, Pierre Webo, az isztambuliak pályaedzője, a korábbi kameruni válogatott labdarúgó – aki a török csapatnak addig kiosztott két sárga lap miatt már kellően feldúlt volt – a „negru” kifejezés hallatán az addigiaknál is hevesebben reklamált („Miért mondta, hogy néger? Miért mondta?”).

Odasereglettek mindkét csapat játékosai, megjelent a meccs UEFA ellenőre is a játéktéren, hogy megbékítse a feleket, ám ez nem sikerült. A párizsiak – élükön Kylian Mbappéval és Neymarral – szintén világossá tették, hogy amíg a negyedik bírót nem cserélik le, ők sem hajlandóak tovább játszani.

A török csapat a rasszista megnyilvánulás ellen tiltakozva, a cserék közé nevezett – a fenti felvételen a negyedik játékvezető szóhasználatát indulatosan kifogásoló („Miért mondják, hogy fekete, amikor azt sohasem mondják, hogy fehér?”) – szenegáli Demba Ba vezetésével bevonult az öltözőbe, majd követték őket a szintén felháborodott párizsiak is.

Az RMC Sport öltözői értesülésekre hivatkozva a mérkőzés folytatását jósolta – a negyedik játékvezető nélkül: ő a VAR-szobába került volna, és az egyik olasz videobíró lépett volna a helyére. Az RMC Sport később arról írt, hogy a török csapat nem elégszik meg ennyivel: futballistái csak akkor lettek volna hajlandóak játszani, ha a negyedik játékvezető elhagyja a stadiont.

A L’Équipe szerint a PSG készen állt a játékra, azzal a feltétellel, hogy a török fél is kielégítőnek találja az UEFA esetkezelését. A francia csapat játékosai mindenesetre melegíteni kezdtek az öltözőfolyosón, de – miután a törökök nem mutatkoztak – húsz perc elteltével visszatértek öltözőjükbe.

Hamarosan jött a hír: Demba Ba és a párizsi Marquinhos közös ötlete az, hogy a két csapat 22 játékosa kézen fogva, az egymás iránti szolidaritást és a rasszizmus elleni küzdelem szükségességét egyaránt kifejezve vonuljon ki a játéktérre folytatni a meccset, de öltözői hírek szerint a török csapat nem minden játékosa hajlott a játékra.

Végül nem lett semmi a demonstrációból, a meccs sem folytatódott, ehelyett érkezett a francia lapok beszámolója a hivatalos döntésről: a mérkőzést szerdán, 18.55-től, a keddivel megegyező kezdőcsapatokkal, de egy másik játékvezetői stábbal folytatják.

A csoport másik mérkőzésén biztossá vált, hogy a PSG továbbjut a csoportból (Leipzig–Manchester United 3–2) –, egyetlen nyitott kérdés maradt: hányadik helyen. A Basaksehir biztosan a csoport utolsó helyén végez.

A sportminiszter elnézést kért

Ionuț Stroe ifjúsági és sportminiszter elnézést kért a román sport nevében, amiért Sebastian Colțescu bíró a kedd esti Paris Saint-Germain – Basaksehir labdarúgó Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen rasszista megjegyzést tett.

Stroe kijelentette, hogy a rasszizmus nem tolerálható. A külügyminisztérium is reagált a történtekre, egy közösségi oldalon az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) rasszizmust elutasító üzenetét tartalmazó felhívását tette közzé más egyéb megjegyzés nélkül. A Twitteren Colțescu maga is elnézést kért, közölte, hogy ilyen körülmények között az ember nem mindig fejezi ki magát helyesen és félreérthetik, írta.

(nso.hu/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. december 9., 13:19
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Magyarul feketének kell mondani nem négernek ,ez PC szerint helyes .Románul a fekete negru ….akkor mi a gond ?Angolul black= fekete,negru.Nem az ő szlogenjük a BLM? Akkor lehet különbséget tenni?Mit kellett volna mondania? Ugye Hamilton büszke arra hogy ő black.Akkor hogy is állunk?

 • User
  Dátum: 2020. december 9., 17:37
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Na akkor vegyük kézbe a szótárakat…black románul negru….magyarul fekete…negru magyarul fekete…Akkor a BLM et mondja már meg valaki hogyan kell fordítani románra ha benne van a black szó.Mikor gyerekek voltunk volt egy kártyajáték Pacalici …a kártyákon voltak nemzetiségi ruhákban felöltözött képek /párok..volt köztük negru és a párja negresă…Megbolondult azóta a világ?!

 • User
  Dátum: 2020. december 10., 10:34
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ilyen a földön az emberiség. Vannak fehérek, feketék, sárgák, barnák és vannak a dilisek.Ez utóbbiak háboroghatnak, hogy ők nem azok, de a fekete ….? ha már annak született sosem lesz fehér. Se így se úgy.