Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Összetartó spártai közösség

Összetartó spártai közösség Sport

Múlt csütörtökön megtartotta első edzését a kézdivásárhelyi Spartan Race Training Group (SRTG), amely ezzel elkezdte a felkészülést az augusztusban esedékes, első romániai spártai akadályfutó versenyre. A kézdivásárhelyi, illetve a székelyudvarhelyi közösség volt az első az országban, amely felvállalta, hogy közösen, együttes erővel hangolódik a Spartan Race jelentette kihívásra. Arról, hogy mit is jelent ez pontosan, Katona Csaba csapatvezetőt, személyi edzőt kérdeztük.

– Mit takar a Spartan Race Training Group megnevezés?
– Ez egy hivatalosan nyilvántartott csoport, amely, ahogy a nevében is szerepel, közös erővel készül a Spartan Race akadályfutó versenyekre. Leginkább szabadtéri edzé­sekkel, terepfutással és különböző akadályspecifikus gyakorlatokkal készül. Mellesleg mindenik városnak csak egy nyilvántartott SRTG csapata lehet. Egyszerre alakultunk meg az udvarhelyi csoporttal, mi voltunk az elsők az országban, de azóta már nagyobb városok is csatlakoztak a mozgalomhoz, ami egyre népszerűbb.
– Bárki csatlakozhat a csoporthoz?
– Igen, nemtől, kortól és edzettségi szinttől függetlenül, olyanok, akik szeretnek mozogni, edzeni és a szabadban lenni. Edzéseink díjmentesek, és előzetesen meghirdetjük őket a csapat hivatalos Facebook-oldalán. Természetesen a cél a versenyeken való részvétel és a minél jobb eredmény elérése, ennek érdekében keményen dolgozunk. Ha valaki mégis úgy dönt, hogy nem szeretne versenyezni ebben az idényben, de a felkészülést mégis végigcsinálná, akkor is szívesen fogadjuk.
– Milyen jellegű a felkészülés, miből állnak ezek a specifikus edzések?
– Hetente kétszer edzünk, lehetőleg szabadban. Eddig kimondottan alapozó tréningjeink voltak, terepszaladás és erőgyakorlatok kombinációja, de idővel nehezítjük az edzéseket, egyre összetettebbé válnak majd. Közép- és hosszútávfutás többek között hegyi terepen, illetve gyakorolni fogjuk a versenyeken szereplő akadályokat, büntetőfeladatokat.
– Milyen pluszt tud adni a csoportos felkészülési lehetőség?
– Főként a közösségen van a hangsúly, azon, hogy együtt sportoljunk. Ilyenkor mindenféle felkészültségű sportoló van jelen, ezért nekem arra kell figyelnem, hogy az edzés a már tapasztalt Spartan-versenyzőknek és a kezdőknek egy­aránt kihívás legyen. A közösség erős motivációs erővel bír, a csoportos edzések alatt a résztvevők egymást segítve haladhatnak előre.
– Idén Romániába is eljut a világhírű Spartan Race-sorozat. Vannak konkrétumok ezzel kapcsolatosan?
– Mindhárom versenytípust (sprint, super, beast), valamint gyerekversenyt is magában foglal. Egyelőre nagy a titkolózás a versenyhelyszín körül, viszont az időpont már biztos: augusztus 4–5. Valószínűleg ezen indulunk az eddigi legnépesebb csapattal, de márciusban és áprilisban is rajthoz állunk más helyszíneken.
– Egyre többen „megfertőződnek” ezzel a spártai vírussal…
– Amint valaki egy kicsit is ráérez a testmozgás, a rendszeres edzés hatásaira, azonnal függővé válik. Esetünkben a szabadtéri edzések, a jó közösség és hangulat motiválja az embereket, idővel a mozgás alapvető életformává válik, jótékony hatásaival együtt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük