Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Összefogás a fociért, az életért

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) „A futballért, az életért” jeligével hivatalosan is bejelentette szolidaritási programját az ukrajnai menekültek megsegítésére.

Egyfelől lehetőséget kínálnak arra, hogy az Ukrajnát elhagyni kényszerülő felnőtt és utánpótlás korú focisták folytathassák sportpályafutásukat, edzhessenek vagy éppen ideiglenes jelleggel csapatokban szerepelhessenek. Másfelől a széles körű emberiségi szolidaritás részeként erkölcsi és anyagi támogatást nyújtanak a menekülteknek, beleértve a hivatásos labdarúgók családjait, családtagjait is. Azokról sem feledkeznek meg, akik a háború és az orosz megszállás alatt szenvedő Ukrajnában maradtak, maradni kívánnak, számukra segélycsomagokat küldenek, a már létező humanitárius hálózatokon keresztül. Klubok szintjén a segélyezés már hetek óta spontán módon beindult, több erdélyi és romániai utánpótlás szakosztály fogadott be ukrán gyermekeket.

Hirdetés
Hirdetés

A román szakszövetség egyeztetett a nemzetközi szövetségekkel (FIFA, UEFA), és felkínálta annak a lehetőségeit, feltételeit, hogy Ukrajna labdarúgó-válogatottjai romániai pályákon játszhassák nemzetközi mérkőzéseiket, ha ezt igénylik, és ha egyáltalán sor kerülhet ilyen mérkőzésekre a közeljövőben. Elkészítik a Romániába érkező és itt több időt eltöltő felnőtt és utánpótláskorú ukrajnai és moldáviai labdarúgók regiszterét, hogy lehetőleg egy menekült focista se maradjon edzés- és játéklehetőség nélkül, ha folytatni óhajtja pályafutását. A FRF segélyprogramja meghatározatlan ideig tart, egészen pontosan addig, amíg Ukrajnában béke lesz, és az élet visszatér a megszokott kerékvágásába. Ehhez persze nemcsak a háború leállításához lesz szükség, hiszen az elképesztő rombolások nyomainak eltakarítása, az újjáépítés sok időt és energiát igényel majd.

Kapcsolódó hír az is, hogy Walesből érkező javaslat szerint 32-ről 33-ra duzzaszthatnák az év végi, katari labdarúgó-világbajnokság résztvevőinek a számát, a plusz egy helyet éppen Ukrajna kapná, mert a válogatottja nem tud kiállni a Skócia elleni március 24-i pótselejtezőre, és van ugyan halasztás, de nincs garancia arra, hogy júniusig változik a helyzet. Szakvélemények szerint a walesi javaslat szép gesztus, sportszerű szándék, de nehezen kivitelezhető, így megvalósítása nem valószínű. A pótselejtezők A-csoportjában Ukrajna Skóciával játszana, Wales Ausztriával, és a két győztes mérkőzne a világbajnoki szereplés jogáért.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük