Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Orosz–ukrán gól a jégen!

A sport szelleme túlléphet a háború szellemén – ezt is jelzi a romániai jégkorong-válogatott egyik mérkőzésének kiemelkedő jelenete a szlovéniai 1/A divíziós világbajnokságon, Dél-Korea ellen.

Hirdetés
Hirdetés

A romániai csapat 1–4-es vereséget szenvedett, és egyetlen gólját 0–2-es állásnál lőtte. Mégpedig úgy, hogy az oroszországi Albert Zagidullin találatát a szintén orosz Jevgenyij Szkacsov és az ukrajnai Pavlo Boriszenko készítette elő, őket jelölik a vb hivatalos krónikái is. A jégkorongban ez különleges fontosságú részlet, mert a játékosok teljesítményét és a góllövő listát a gólok és gólpasszok, illetve a gólokat megelőző összjáték alapján pontozzák. Az úgynevezett kanadai táblázatban a gólok és gólpasszok egyenértékűek, ami azt jelenti, valaki sok gólpasszt adva végezhet előbb a rangsorban a több gólt elérő játékossal szemben. Ha mindkettőből van, annál jobb. A játékjelenettől függően, a gól lehet egy vagy két gólpasszos (assist), vagy lehet gólpassz nélküli, hogyha valamelyik játékos hosszabb egyéni akcióból talál kapuba, vagy pedig úgy, hogy gólja előtt „korongot lop” az ellenféltől. A kanadai táblázatot a labdarúgásba is átültették, ám a fociban nincs két gólpasszos gól, csak egy játékost pontoznak a gólszerző mellett.

A romániai válogatott különleges etnikai összetételére való tekintettel, íme a korábbinál részletesebben a magyar és román kerettagokat kiegészítő, erősítő honosítottak névsora, ezúttal magyaros helyesírással, ahogyan az általában is használatos, nemcsak sportolók esetében. A kapus Patrik Polc a szlovákiai Korpona (Krupina) városban született 1985-ben, a honosítási éve 2017. A hátvéd Pavlo Boriszenko az észak-ukrajnai Csernihiv városban született 1987-ben, honosítási éve 2017. A szintén hátvéd Timur Raszulov az oroszországi, Volga-parti Novocsebokszarszk városban született 1989-ben, a honosítása 2019-ben rendeződött. A harmadik hátvéd, Jevgenyij Jemeljanenko Kijevben, Ukrajna fővárosában született 1981-ben, a honosítási éve 2017. A csatár Jevgenyij Szkacsov Moszkvában, Oroszország fővárosában született 1984-ben, és tavaly kapta meg a honosítási aktáit. A másik csatár, Albert Zagidullin születési helye az oroszországi, szibériai Tyumen város, tavaly honosították a román hatóságok.

A felsorolt hat külföldi játékos mellett tagja még a romániai válogatott keretének a cseh Patrik Machala és Radim Valchar.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük