Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Öröm legyen a játék!

Öröm legyen a játék! Sport

A 19 éves szentkatolnai Dakó Katalin életében központi szerepet tölt be a labda. A tehetséges hátvéd a Marosvásárhelyi Ladies labdarúgója, illetve a Transilvania Teqball Team oszlopos tagja, aki tavaly decemberben női párosban bronzérmet szerzett Romániának a gliwicei teqball-világbajnokságon.

Hirdetés
Hirdetés

Elkötelezettsége, alázata a választott sportágak iránt példaértékű, alapelve, hogy öröm legyen a játék, ne kényszer. Nagy álma, hogy eljusson az ötkarikás játékokra, amire minden esélye megvan, ha a magyar fejlesztésű, fiatalközpontú sportág bekerül a 2028-as, Los Angeles-i olimpia programjába.

A Romániát képviselő székelyek egy ezüst- és két bronzérmet szereztek a lengyelországi Gliwiceben zajlott negyedik teqball-világbajnokságon. A női egyéni és páros verseny ezen a világversenyen debütált, Dakó Katalin és Barabási Kinga jóvoltából Románia a dobogón végzett, Brazília és az Amerikai Egyesült Államok mögött. De ne szaladjunk ennyire előre, inkább ismerjük meg a háromszéki teqballost.

Mindig is szerette a focit

Kata elmondása szerint amióta az eszét tudja, a fiúkkal focizott a szentkatolnai iskolában, aztán meggyőzték, hogy csatlakozzon a Turóczi Mózes Gimnázium lánycsapatához, Szigyártó Zsombor tanár úr biztatására a 8. osztályt már a céhes városban járta. A lányok megnyerték a megyei bajnokságot, majd Suceaván folytatták menetelésüket, ahol a fiatal tehetségre felfigyeltek a Székelyudvarhelyi Vasas Femina illetékesei. A szakemberek addig unszolták Kata szüleit, amíg el nem engedték az akkor még 14 éves lányt, sportkarrierjét építgetni a hargitai városba. Jó döntésnek bizonyult, négy évig erősítette a Vasas Feminát, a nyáron átigazolt az élvonalban újonc Marosvásárhelyi Ladieshez.

„A foci előtt dzsudóztam, úgy gondolom, erős, kemény kiállású vagyok, a pályán nem finomkodom, teszem a dolgom, ezért lett belőlem középső védő” – meséli Kata, hozzátéve, hogy a „hölgyekkel” a 12 csapatos élvonalban jelenleg a 10. helyen állnak, céljuk a bennmaradás.

Udvarhelyen, a Góbé Teqball Teamnek köszönhetően ismerkedett meg az asztalitenisz és lábtenisz keverékeként jellemezhető teqballal. „Hoztak egy asztalt a pályához, elmagyarázták, hogy kell játszani, mik a szabályok, egyből lenyűgözött. Barabási Kingával mondtuk, miért is ne indulnánk versenyeken” – részletezi. Első megmérettetésük Udvarhelyen volt, utána Lengyelországban szerepeltek, amit egy magyarországi erőpróba követett, ez már a csapatváltás után, marosvásárhelyi színekben. „Ha már Vásárhelyen focizok, akkor nem teqballozhatok Udvarhelyen” – fűzi hozzá.

Első vb-szereplés, első érem

A lengyelországi viadalon elsők lettek női párosban, így kaptak meghívást a világbajnokságra, ami meglepetésként érte őket, ugyanakkor ösztönzőleg hatott rájuk. A vb-szereplést kőkemény felkészülés előzte meg, felváltva edzettek a futball-, illetve a teqballcsapattal, heti egy pihenőnapot engedélyezve maguknak. „Hétből hat napot edzettünk, a transilvániás csapattársaink – Kristály Hunor és Szilágyi Arnold – sokat segítettek. A teqball remekül fejleszti a technikát, amióta teqballozok, teljesen másképp kezelem, érzem a labdát, látványos a fejlődés, csak ajánlani tudom” – vallja a fiatal focista.

A fárasztó felkészülést követően hatalmas élmény volt a világbajnoki szereplés, ahol csoportmásodikként jutottak tovább a későbbi győztes brazil, spanyol, lengyel és portugál duók alkotta csoportból. Az amerikaiakkal kerültek szembe az elődöntőben, akik ellen hatalmas csatában maradtak alul. A bronzmeccsen az elődöntőben a braziloktól vereséget szenvedett magyar lányok következtek. Kata és Kinga az esélytelenek nyugalmával állt ki a friss egyéni világbajnok Izsák Anna és Vasas Lea ellen, meg is nyerték az első szettet, majd a másodikat elveszítették. Az utolsó szettben azonban behúzták a győzelmet, így felállhattak a dobogó legalsó fokára.

Női páros, elődöntő: Amerikai Egyesült Államok (Carolyn Greco/Margaret Osmundson) – Románia (Barabási Kinga/Dakó Katalin) 2:0 (12–10, 12–9); Magyarország (Izsák Anna/Vasas Lea) – Brazília (Rafaella Fontes/Natalia Guitler) 0:2 (5–12, 9–12). Bronzmérkőzés: Románia – Magyarország 2:1 (12–10, 11–12, 12–7). Döntő: USA – Brazília 1:2 (3–12, 12–6, 9–12).

A díjkiosztón jobban izgultak, mint a versenyen

„Nem hittük, hogy meg tudjuk verni őket, egy meccsen sem játszottunk olyan nyugodtan, mint akkor. Természetesen nagyon nagy öröm volt, bár egyesek felrótták nekünk, hogy ez egyáltalán nem látszott rajtunk, mi erre azt válaszoltuk, hogy nem vagyunk ehhez hozzászokva, inkább a színfalak mögött ugrándoztunk. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a díjazáson mindketten jobban izgultunk, mint magán a versenyen, elkacagtuk, hogy vajon hogy fogunk felállni a dobogóra” – eleveníti fel élményeit az újdonsült világbajnoki bronzérmes.

A vb-bronzérem Kata egyre gyarapodó éremgyűjteményének legékesebb példánya. Ami a jövőt illeti, egyelőre az biztos, hogy a szezon végéig párhuzamosan űzi a labdarúgást és a teqballt, majd utána eldönti, hogyan tovább. Ha a focicsapatnak szüksége lesz rá a folytatásban is, akkor segíti őket, ha viszont nem, akkor a teqballra koncentrál, mert több lehetőséget lát benne.

„Óriási dolognak tartom, hogy a sportnak köszönhetően világot láthatok, sosem gondoltam volna, hogy ilyen helyekre eljutok, és képviselhetem az országot. Büszke vagyok magamra, büszke rám a családom és a szülőfalum is, és ez nagyon jó érzés, lám, egy kicsi falusi leányka idáig eljutott” – jegyzi meg szerényen. – „Van még egy álmom. Amennyiben 2028-ra olimpiai sportág lesz a teqball, szeretnék ott lenni. Ha már a világbajnokság összejött, hátha sikerül az ötkarikás játékokon is bemutatkozni”.

„A teqball – amely fizikai kontaktus nélküli sport, hiszen az ellenfél és asztal érintése sem engedélyezett – a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával kialakított sportág, ívelt asztalon játsszák. A játékosok – akik egyéniben és párosban is mérkőzhetnek – a karok és a kezek kivételével a test bármely részével hozzáérhetnek az 5-ös méretű futball-labdához. Egyesben két, párosban négy játékos játszhatja. Egy teqballmérkőzés két nyert játszmáig tart, egy játszma megnyeréséhez 12 pontot kell elérni, 11-11 esetén a következő pont döntő, de döntő szett esetén két pont különbséggel lehet megnyerni a szettet. A játékosoknak két lehetőségük van a sikeres adogatás végrehajtására, a játékosok vagy csapatok minden négy pont után adogatást cserélnek. Nem szabad ugyanazzal a testrésszel érinteni a labdát kétszer egymás után, és ugyanazzal a testrésszel átadni a labdát kétszer egymás után, sőt nem szabad hozzáérni az asztalhoz és az ellenfélhez sem a játék során. Minden teqballozó vagy csapat maximum háromszor érhet a labdába bármely testrésszel – a karok és kezek kivételével –, mielőtt visszajuttatná azt az ellenfél térfelére.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások