Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Olimpiai per az olimpia évében

Az evz.ro (és több más hírportál) arról ír, hogy felszámolás, megszüntetés fenyegeti a Román Olimpiai és Sportbizottságot (COSR). A Nemzetközi Olimpiai Bizottság román nemzeti tagját a bukaresti ifjúsági és sportminisztérium szakszervezete perelte be tavaly nyáron, a fővárosi törvényszék január 27-re tűzte ki az első tárgyalást, de február 9-re halasztották.

Hirdetés
Hirdetés

A felszámolást kérő folyamodvány indoklása az, hogy a COSR nem rendelkezik olyan dokumentumokkal, amelyek egy jogi személy törvényes működéséhez elengedhetetlenek. Ez esetben a COSR alapítását, elindítását szentesítő közgyűlési határozat jegyzőkönyve hiányzik egyéb csatolmányokkal, bejegyeztetési tanúsítványokkal együtt.

A hallatlan helyzetet kommentálók szerint az történt, hogy a diktatúra bukása után az illetékesek nem kezelték komolysággal a jogutódlás részleteit. Tény és való, 1989. december 22. előtt is létezett Román Olimpiai Bizottság (COR), de annak alapszabályzatát nem igazították a változások utáni jogrendhez, pedig még névváltoztatás is történt, az eredeti elnevezés a „sport” szóval bővült.

Egyelőre nehéz megjósolni, mi lesz a per végkimenetele, mint ahogyan az is kérdéses, hogy az áldatlan helyzet nem befolyásolja-e a román olimpiai küldöttség tokiói szereplését. Gyors egyeztetésekre lesz szükség a sportminisztérium és a törvényes létében megkérdőjelezett nemzeti olimpiai bizottság vezetői között. Az is kiderül, szerencsés vagy szerencsétlen véletlen az, hogy a sportminiszter jelenleg egy erdélyi, székelyföldi magyar, aki ráadásul paralimpiai aranyérmes kerékpározó, tehát szívügye a COSR helyzete is. (Novák Károly Ede rendkívül ígéretes gyorskorcsolyázó volt tizenévesen, de egy autó-balesetben szerzett sérülés miatt az egyik lábfejét amputálni kellett, ezek után tért át kerékpározásra, lett olimpiai és világbajnok.)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük