Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Oldtimerek Kommandón

Oldtimerek Kommandón Sport

Hétvégén a veterán autók zajától volt hangos Kommandó, ugyanis megtartották az első Historic Winter Rallyt, amin többségében külföldiek vettek részt a klasszikus James Bond-filmeket idéző járgányaikkal. A rendhagyó viadalt a sepsiszentgyörgyi Auto Crono Klub szervezte, partnerségben a kovásznai Dre Racing Teammel, a román szakszövetség égisze alatt.

 

Közel harminc külföldi, többségében francia pilóta érkezett Kommandóra, hogy oldtimer autóikat próbára tegyék a megye legmagasabbban fekvő települését övező, kanyargós erdei útszakaszokon, Kommandótól Zabrató felé, valamint Gresu irányába.

Olyan csodajárgányokat lehetett megcsodálni, mint a Porsche 911, Audi 80 Quattro, BMW 325 iX, Lancia Delta, Renault Alpine A110, Renault 8 Gordini, Citroen AX GTI és BX GTI, Ford Escort, stb.

A felturbózott motorok összesen 230 kilométert tettek meg, igaz nem mindenik, mert szombati terepszemlénkig három autó már tönkrement. Az egyik járgány egy kanyart akart levágni a Jankó erdőrész felé, azonban sikertelenül, mert a hórétegnek vélt akadály alatt valójában hídfő lapult, így a hátsó fele nekicsapódott, és ennek következtében felborult a jármű. Egy másik autó a fák közé hajtott, míg a harmadik versenyző a próbák közti szakaszon landolt az erdőben. Szerencsére ezen esetek egyikében sem történt személyi sérülés.

Kérdésünkre Simon Árpád, az Auto Crono elnöke elmondta, a rendezvényre azért jelentkeztek többségében franciák (két román csapat kivételével), mert a Téli Ralin résztvevő Paul Lacombe francia pilóta érdeklődését felkeltette a kommandói havas terep, és mozgósította kapcsolatait, hogy jöjjenek el, próbálják ki ezt az élményt. Simon szerint örvendetes, amiért ilyen jelentős a nemzetközi érdeklődés a pályák iránt. A klubvezető a visszajelzésekből úgy látja, világbajnoki minőségű pályáink vannak, amiket érdemes kihasználni.

A rendezvényen jelen levő Paul Lacombe érdeklődésünkre elárulta, nyugalmazott pilótaoktató, és több éve visszatérő vendég Romániában.

– Amikor a Téli Ralin megláttam a kommandói útviszonyokat, rögtön felmerült bennem az ötlet, hogy érdemes lenne visszatérnünk ide – mondta Paul Lacombe, megjegyezve, Simon Árpád nagyszerű szervező, a francia vendégek pedig elégedettek a Kommandó nyújtotta pályával. A nyugalmazott pilótaoktató szerint jó lenne ebből az oldtimer-raliból hagyományt teremteni, ezért a terveik szerint jövőbe is visszatérnek, hogy élvezzék a romániai autósport történetében egyedülálló megmozdulást.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük