Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Novák Eduárd dobogóra vágyik

Novák Eduárd dobogóra vágyik Sport

Küszöbön áll a 2018-as kerékpáros versenyidény. A csíkszeredai Novák Károly Eduárd, a Romániai Kerékpáros-szövetség elnöke egyre magasabbra helyezi a lécet, és személyes célját követve Brazíliába utazik, ahol március 22–25. között zajlik a parakerékpáros pályavilágbajnokság. Novák két évvel a paralimpiai játékok után tér vissza Rio de Janeiróba, ezúttal viszont jobb szereplésben bízik.

 

A júniusban 42. életévét betöltő Novák Károly Eduárd továbbra is merész célokat tűz ki egyéni karrierjében. Nemrég tért vissza egy háromhetes, törökországi edzőtáborból, ahol a nevét is viselő csapatával együtt készült. A következő három hétben Olaszországban folytatja felkészülését a Rio de Janeiróban esedékes világbajnokságra.

„Lépésről lépésre haladva érem el a formámat, kemény munka árán. A következő három hétben specifikus pályakerékpáros edzéseket fogok végezni. Olaszországból repülök majd Brazíliába. Úgy érzem, Rio visszahív. Ez a világbajnokság nem szerepelt a terveim között, de a Nemzetközi Parakerékpáros-szövetség gyűlésén, ahol tag vagyok, azt mondtam, hogy versenyezni fogok. Így három hónappal ezelőtt elkezdtem a felkészülést, és hiszem, hogy visszaállhatok a pódiumra” – vélekedik Románia egyetlen paralimpikonja.

Novák Károly Eduárd ugyanakkor bizakodó a nevét viselő kontinentális csapat idei esélyeit latolgatva. A Team Novák három nagyon erős országúti kerékpárossal gazdagodott, a három értékes ukrán légiós segítségével növelni szeretné a hazai kerékpározás színvonalát.

„Az ukrán csapatok válsághelyzetbe kerültek, így sikerült leigazolnunk Mihai Kononenkot, aki tavaly összesen 250 UCI pontot gyűjtött, Oleksandr Prevart és Andrii Brataschukot, akik szintén 100-100 UCI ponttal rendelkeztek 2017-ben. Úgy gondolom, hogy nagyon jó csapat állt össze. Elképzelésem, hogy az itthoni sportolók tapasztalatot gyűjtsenek tőlük, és a romániai kerékpársportot olyan szintre emeljék, mint Ukrajnában”, mondta a Team Novák alapítója.

A csapat legfőbb célja a három hazai nagy körverseny (Szeben Körverseny, Bihari Körverseny és a Székelyföld Kerékpáros Körversenye), de a környező országok körversenyeiről sem feledkeznek meg, mint Szerbia, Magyarország, Lengyelország, Bulgária. „Nagyon tartalmas versenynaptárunk van, 60–70 nap versenyzéssel”, tette hozzá Novák.

A Romániai Kerékpáros-szövetség elnöke kitért arra is, hogy ötévnyi kihagyás után, szeptember 8-án újra startol Románia Körversenye.

„A Románia Körverseny centenáriumához érkezett. Külön öröm számomra, hogy a nagy tradíciókkal rendelkező körversenyt az Ifjúsági és Sportminisztérium támogatja. A verseny útvonala összeköti az ország régióit: Gyulafehérvár–Szeben, Szeben–Brassó, Brassó–Focșani, Buzău–Tărgoviște, és az utolsó szakasz Bukarestben zajlik. Reméljük, hogy jó népszerűségnek örvend majd a verseny. Kontinentális csapatok, sok nemzeti csapat és csak néhány klubcsapat lesz a meghívottak között, 120–140 fős mezőnyre lehet számítani. Szeretnénk, ha a színvonal évről évre nőne, és azt is, ha minél több romániai kerékpáros venne részt rajta ”, húzta alá Novák Károly Eduárd.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük