Felhívás!

Novák Eduárd dobogóra vágyik

Novák Eduárd dobogóra vágyik Sport

Küszöbön áll a 2018-as kerékpáros versenyidény. A csíkszeredai Novák Károly Eduárd, a Romániai Kerékpáros-szövetség elnöke egyre magasabbra helyezi a lécet, és személyes célját követve Brazíliába utazik, ahol március 22–25. között zajlik a parakerékpáros pályavilágbajnokság. Novák két évvel a paralimpiai játékok után tér vissza Rio de Janeiróba, ezúttal viszont jobb szereplésben bízik.

 

A júniusban 42. életévét betöltő Novák Károly Eduárd továbbra is merész célokat tűz ki egyéni karrierjében. Nemrég tért vissza egy háromhetes, törökországi edzőtáborból, ahol a nevét is viselő csapatával együtt készült. A következő három hétben Olaszországban folytatja felkészülését a Rio de Janeiróban esedékes világbajnokságra.

„Lépésről lépésre haladva érem el a formámat, kemény munka árán. A következő három hétben specifikus pályakerékpáros edzéseket fogok végezni. Olaszországból repülök majd Brazíliába. Úgy érzem, Rio visszahív. Ez a világbajnokság nem szerepelt a terveim között, de a Nemzetközi Parakerékpáros-szövetség gyűlésén, ahol tag vagyok, azt mondtam, hogy versenyezni fogok. Így három hónappal ezelőtt elkezdtem a felkészülést, és hiszem, hogy visszaállhatok a pódiumra” – vélekedik Románia egyetlen paralimpikonja.

Novák Károly Eduárd ugyanakkor bizakodó a nevét viselő kontinentális csapat idei esélyeit latolgatva. A Team Novák három nagyon erős országúti kerékpárossal gazdagodott, a három értékes ukrán légiós segítségével növelni szeretné a hazai kerékpározás színvonalát.

„Az ukrán csapatok válsághelyzetbe kerültek, így sikerült leigazolnunk Mihai Kononenkot, aki tavaly összesen 250 UCI pontot gyűjtött, Oleksandr Prevart és Andrii Brataschukot, akik szintén 100-100 UCI ponttal rendelkeztek 2017-ben. Úgy gondolom, hogy nagyon jó csapat állt össze. Elképzelésem, hogy az itthoni sportolók tapasztalatot gyűjtsenek tőlük, és a romániai kerékpársportot olyan szintre emeljék, mint Ukrajnában”, mondta a Team Novák alapítója.

A csapat legfőbb célja a három hazai nagy körverseny (Szeben Körverseny, Bihari Körverseny és a Székelyföld Kerékpáros Körversenye), de a környező országok körversenyeiről sem feledkeznek meg, mint Szerbia, Magyarország, Lengyelország, Bulgária. „Nagyon tartalmas versenynaptárunk van, 60–70 nap versenyzéssel”, tette hozzá Novák.

A Romániai Kerékpáros-szövetség elnöke kitért arra is, hogy ötévnyi kihagyás után, szeptember 8-án újra startol Románia Körversenye.

„A Románia Körverseny centenáriumához érkezett. Külön öröm számomra, hogy a nagy tradíciókkal rendelkező körversenyt az Ifjúsági és Sportminisztérium támogatja. A verseny útvonala összeköti az ország régióit: Gyulafehérvár–Szeben, Szeben–Brassó, Brassó–Focșani, Buzău–Tărgoviște, és az utolsó szakasz Bukarestben zajlik. Reméljük, hogy jó népszerűségnek örvend majd a verseny. Kontinentális csapatok, sok nemzeti csapat és csak néhány klubcsapat lesz a meghívottak között, 120–140 fős mezőnyre lehet számítani. Szeretnénk, ha a színvonal évről évre nőne, és azt is, ha minél több romániai kerékpáros venne részt rajta ”, húzta alá Novák Károly Eduárd.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.