Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nincs meg az ötödik bajnoki cím a Sepsi-SIC-nek

Nincs meg az ötödik bajnoki cím a Sepsi-SIC-nek Sport

Végleges döntést hozott a Román Kosárlabda-szövetség (FRB) vezetősége: bajnokavatás nélkül lezártnak nyilvánítja a férfi és a női élvonalbeli bajnokságot egyaránt. Ez azt jelenti, hogy a címvédésre toronymagasan esélyes Sepsi–SIC nem gyűjtheti be ötödik bajnoki címét.

Hirdetés
Hirdetés

A röplabda, a jégkorong, a teremlabdarúgás (részben) és a kézilabda után a kosárlabda 2019–2020-as bajnoki idénye is véget ért, miután a Román Kosárlabda Szövetség (FRB) kedden bejelentette, befagyasztja mind a női, mind a férfi kiírást. A döntés értelmében a koronavírus-járvány miatt március 9-én félbeszakadt férfi és női bajnokságok akkori helyezéseit hagyták jóvá, anélkül, hogy bajnokot hirdessenek. Egyébként Európában vannak olyan bajnokságok – például Magyarországon –, ahol szintén eredményhirdetés nélkül rekesztették be a pontvadászatokat, viszont akadnak olyanok is – Lengyelország, Svédország, Szerbia, Németország –, ahol a lezárást követően bajnokot avattak.

Emlékeztetőül: a négyszeres bajnok Sepsi–SIC az alapszakaszban mind a tizenkét mérkőzését megnyerte, majd a középszakaszban kilenc győzelem mellett egyszer szenvedett vereséget, így a rájátszást sorozatban hatodszor első kiemeltként kezdhette volna, amire aztán a kialakult helyzet miatt nem került sor. Második helyen a Szatmárnémeti VSK, harmadikként az Aradi FCC végzett. A Kézdivásárhelyi SE a bajnokság félbeszakadásának pillanatában az alsóházi rájátszás előtt állt, korábbi jó szereplésének köszönhetően a céhes városiak végeztek elsőként az alsóházban, ami összesítésben a hetedik helyet jelenti. A férfiaknál a Kolozsvári U-BT és a Nagyváradi VSK holtversenyben állt a tabella élén, a harmadik pedig a Nagyszeben volt. A szövetség döntése arra nem tért ki, hogy az európai kupákban mely csapatok képviselhetik majd Romániát a következő idényben. Arra viszont felkérte az egyesületeket, hogy igyekezzenek közös megegyezéssel felbontani a játékosok szerződéseit annak érdekében, hogy elkerüljék az utólagos jogorvoslati eljárásokat.

A hír hallatán a Sepsi–SIC vezetősége nemtetszését fejezte ki a döntés miatt, szerintük ugyanis bajnokot kellett volna avatni, ha egyszer befejezték az alapszakaszt.

„A szövetség döntését elfogadjuk, viszont érthetetlen számunkra, hogy miért tartottak több órás videokonferenciát, ahol nem mellesleg a klubok 10/3 arányban a bajnokavatás mellett szavaztak. A FRB végül mégis úgy döntött, hogy nem hirdet bajnokot. Mindeközben a FIBA már a járvány miatti felfüggesztés legelején azt javasolta, amennyiben az alapszakaszt befejezték a bajnokságokban, bajnokot hirdethetnek, ellenkező esetben a bajnoki cím odaítélése nélkül töröljék az idényt. Esetünkben véget ért az alapszakasz, épp kezdődött volna a rájátszás, amikor félbeszakadt a pontvadászat, 21 győzelem és egyetlen vereség mellett nem lett volna elrugaszkodott ötlet a szövetségtől, ha kinevez minket bajnoknak. A lengyel, a svéd, a szerb, a német és a belga élvonalban, amikor törölték a szezont, bajnokot is avattak, hiszen lejátszották az alapszakaszt. Más országokban logikus és ésszerű döntést hoznak, nálunk ez is másképp működik” – nyilatkozta Rusz István ügyvezető igazgató. – „A FRB döntése az Európa-kupában való indulásunkat nem veszélyezteti, hiszen továbbra is az első számú női kosárlabdacsapat vagyunk Romániában” – tette hozzá.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük