Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem könnyű az éremhajsza

Nem könnyű az éremhajsza Sport

A vasárnapig tartó minszki Európa Játékokon 15 sportág 23 szakágában, és összesen 200 versenyszámában 50 ország 3667 sportolója küzd az érmekért. Két sportágban, férfiökölvívásban és cselgáncsban az EJ egyben Európa-bajnokság is, nyolc sportág esetében pedig – íjászatban, tollaslabdában, atlétikában, sportlövészetben, karatéban, kerékpárban, cselgáncsban és asztaliteniszben – a versenyek részei a jövő évi tokiói olimpia kvalifikációs sorozatának.

A román küldöttség számára értékes ezüstérmet szerzett az asztaliteniszezők vegyespáros versenyében a marosvásárhelyi Szőcs Bernadette és a buzăui Ovidiu Ionescu, akik német ellenfeleikkel szemben maradtak alul a kedd esti fináléban. Szőcs és Ionescu három játszmában veszítettek a német Petrissa Solja és Patrick Franziska ellen, a vereségük pedig azt jelenti, hogy egyelőre nem jutottak ki a jövő évi tokiói olimpiára, amelyre csak a győztes szerzett kvótát. Szőcs Bernadette még nem fejezte be szereplését Minszkben, hiszen a román válogatott tagjaként még érdekelt a női csapatversenyben, ahol Románia Európa-bajnoki címvédőnek számít, ezért automatikusan a negyeddöntőben kezdi meg menetelését. Egyéniben a nyolcaddöntőben búcsúzott, miután 4–3-ra kikapott az ázsiai származású, de luxemburgi színekben játszó Ni Xia Liantól.

Szőcs Bernadette és Ovidiu Ionescu ezüstérme volt a román küldöttség hatodik dobogós helyezése az Európa Játékokon. Ezt megelőzően a román sportolók egy arany- (sportlövészet), egy ezüst- (aerobik torna) és három bronzérmet (szambó) szereztek.

Hirdetés
Hirdetés

Magyarország számára szerdán kajak-kenuban termett babér Minszkben, a kajakos Kopasz Bálint 1000 méteren arany-, a Kárász Anna, Kozák Danuta kajakos duó pedig 500 méteren ezüstérmet szerzett. A finálé legfiatalabb tagjaként, Kopasz Bálint az utolsó 250 méteren hatalmas hajrát nyitott, amit ellenfelei nem tudtak lereagálni, így nagyszerű győzelmet aratott. Ez volt első diadala a felnőttek között nagy világversenyen. A világbajnoki címvédő Kárász–Kozák-duó rajtja nem sikerült jól, és hamar jelentős hátrányba került a startból szinte rakétaként kilövő hazai egységgel, Volha Hudzenkával és Marina Litvincsukkal szemben. A magyarok sokáig a mezőnyben haladtak, 250 méternél harmadikak voltak, majd a hajrára már tisztán a második helyre jöttek fel. A fehéroroszok az élen nemhogy nem fáradtak, hanem még tovább növelték előnyüket, Kárászék pedig ezúttal nem tudtak újítani, így másodikként értek be a célba. Minszkben 16 kajakos és kenus számban rendeznek versenyeket, a többi finálé ma lesz. A magyar küldöttség, amelynek a mostani volt az első aranya Minszkben, jelenleg négy éremmel áll az Európa Játékokon.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük