Felhívás!

Nem hagyják veszni az NMSK-t

Nem hagyják veszni az NMSK-t Sport

A kézdivásárhelyiek februári félelmei beigazolódtak, a minisztérium nyomására a megyei tanfelügyelőség olyan döntést hozott, amely veszélybe sodorta a közel öt évtizedes múlttal rendelkező Nagy Mózes Sportklub jövőjét. Négy szakosztályvezető, illetve több mint 150 kiskorú sportolói sorsa vált bizonytalanná azáltal, hogy az intézményt a Sepsiszentgyörgyi ISK-hoz csatolnák.

Az ügy részleteiről tegnap Bokor Tibor polgármester és Bejan András intézményvezető tartott sajtótájékoztatót Farkas Alpár, Veres László és Kerekes Barnabás szakosztályvezetők társaságában, a néhai Dobolyi Aladárról elnevezett asztalitenisz-teremben. A kézdivásárhelyi sportiskola 1971 őszén alakult, 1976-ig ezen a néven szerepelt, de az évek során több megnevezése is volt, jelenleg Nagy Mózes Iskolás Sportklubként működik a Nagy Mózes Elméleti Líceum keretében. A különleges státus jogi keretét a 2011-es tanügyi törvény támasztja alá, az országban további 61 sportiskola van ebben a helyzetben. Kézdivásárhelynek azért is nem lehet önálló jogi háttérrel rendelkező sportiskolája, mert 2010-ben a tanfelügyelőség leépített két szakosztályt (jégkorong és labdarúgás), így a meglévő négy szakosztály – asztalitenisz, cselgáncs, kézilabda és kosárlabda – csupán nyolc gyerekcsoporttal funkcionál, külön sportiskolaként csak akkor lenne létjogosultsága, ha legalább 25 csoportot működtetne.

Veszélyben Kézdi sportélete

– Hétfőn átiratban közölték az iskola vezetésével, hogy a tanfelügyelőség vezetőtanácsa engedett a minisztérium nyomásának, és ahelyett, hogy egy jogi személyiséggel rendelkező sportklubot hozna létre, a meglévő Nagy Mózes SK-t átszervezi úgy, hogy a sepsiszentgyörgyi sportiskola részévé válik. Ez igazából a kézdivásárhelyi intézményesített sportélet megszűnéséhez fog vezetni nem hosszú, hanem rövidtávon – fogalmazott borúlátóan Bejan András igazgató, aki szerint több javaslatot is tettek a helyzet orvoslására: a megszűntetett szakosztály újraindítása, több szaktanár alkalmazása, a csoportok bővítése.

A számvevőszék nyomására a pénzügy kérte a tanügyminisztériumot, hogy tegye átláthatóvá az említett sportiskolák pénzügyi helyzetét, és a könyvelésben előforduló átfedések kiküszöbölésére vagy vonják össze a csak tagozatokként működő sportklubokat egy jogi személyiséggel, vagy csatolják őket egy nagyobb egységhez. A kézdivásárhelyi sportiskola kétféle finanszírozásból tartotta fenn magát: a tanügyminisztérium által folyósított összegből állták a tanárok fizetését és a kiszállásokat, illetve egy hozzáadott költségvetésből gazdálkodtak, jelen esetben a kézdivásárhelyi önkormányzat jóvoltából. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat állta a cselgáncs-, illetve asztalitenisz-terem működési költségeit, illetve a többi sportlétesítményt ingyenesen bocsátotta az NMSK rendelkezésére.

A főtanfelügyelő is ludas

– Meggyőződésem, hogy egy bukaresti bürokrata egy jól működő, hagyományos és eredményes hálózatot akar tönkretenni a megyei tanfelügyelőség segítségével, ezért egyértelműen elmarasztalom a főtanfelügyelő magatartását. Ezt nem fogjuk annyiban hagyni, egyrészt segítségül hívjuk a parlamenti képviseletünket, másrészt jogi úton is eljárunk, egyelőre a polgármesteri hivatal még nem kapott hivatalos átiratot ez ügyben – szögezte le Bokor Tibor polgármester.

Az elöljáró elmondta, a polgármesteri hivatal tavaly november 10-én küldte el az iskolahálózatra vonatkozó javaslatát a 2017–2018-as tanévre, amelyben egyértelműen szerepelt a sportiskola is, ezt 2017. január 13-án hagyta jóvá a főtanfelügyelő. Alig egy hónappal később, február 15-én a tanfelügyelőségtől kaptak egy olyan átiratot, amely a jelenlegi törvényekre hivatkozva javasolja az intézmény hozzácsatolását a Sepsiszentgyörgyi ISK-hoz.

Sepsiszentgyörgy címerével a sportmezen?

Bokor Tibor emlékeztetett, szenátorként egyik kidolgozója volt a 2011-es tanügyi törvénynek, az ő javaslatára foglalták bele azt a kitételt, amely szerint ezek az intézmények továbbra is a líceumok mellett üzemelhetnek.

– A 2011-ben érvénybe lépett 1-es tanügyi törvény 42. cikkelyének 7-es alpontjában egyértelműen meg van fogalmazva, hogy ezek az intézmények törvényesen működhetnek. Ennek alapján ez egy törvénytelen döntés, amelyről elviekben lehetne tárgyalni a 2018–2019-es tanévtől fogva, de semmiképp sem most. Véleményem szerint ez az első lépés a megszűnéshez, ezentúl a minisztériumnak sokkal többe fog kerülni az ISK támogatása, mivel mihelyt hivatalossá válik, a kézdivásárhelyi önkormányzat többé nem tudja pártfogolni az intézményt.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a határozat metodológiája nincs kidolgozva, nem tudják, hogy a gyakorlatban ez hogyan fog működni, mi lesz a megközelítőleg 300 ezer lej értékű leltári tárgy és sporttermek sorsa, nem beszélve a kérdés erkölcsi vetületéről: nem lesz többé Nagy Mózes Sportklub, a kézdivásárhelyi fiatalok mezén ezentúl Sepsiszentgyörgy fog szerepelni… Csütörtökön 18 órától megbeszélést tartanak a sportcsarnokban ez ügyben, amelyre elvárják az NMSK sportolóit és szüleiket.

Kiss Imre főtanfelügyelő elmondta, egy korábbi minisztériumi döntés eredményei ezek a folyamatok, ugyanis az Állami Számvevőszék, illetve a pénzügy olyan ajánlásokat fogalmazott meg a tanügyminisztérium fele, hogy a könyvelésben előforduló átfedések kiküszöbölésére vagy vonják össze a csak tagozatokként működő kisebb sportklubokat egy jogi személyiséggé, vagy csatolják őket egy nagyobb egységhez.

A minisztérium februári első felkérésére összeült a tanfelügyelőség vezetőtanácsa, és semleges választ fogalmaztak meg a felső vezetés felé. Márciusban az összevonás vagy önállóság kérdésében Kiss Imre, Farkas Csaba szaktanfelügyelő, illetve Bejan András igazgató Király András államtitkárral is tárgyalt. Jelen volt a személyzeti ügyekért felelős illetékes is, akinek felvetették, hogyan bővíthetnék a kézdi sportklubot, míg eleget tesz az önállósághoz szükséges 9 fős személyzeti létszámnak, de sem erre, sem arra a felvetésre, hogy ez az átszervezés ellentmond a tanügyi törvény egyes cikkelyeinek is, nem kaptak érdemi választ.

Farkas Csaba később még egyszer megpróbált az oktatási minisztérium államtitkáránál érvelni a kézdi sportklub érdekében, hiszen az a tanügyi törvény értelmében jogszerűen és jól működik, jó feltételekkel rendelkezik a sokszínű tevékenység és versenyek lebonyolításához, míg a szentgyörgyinek semmije sincsen. Ám akkor körvonalazódott, Kovászna és Brassó kivételével az ország minden megyéje megejtette ezeket az összevonásokat. Végül múlt héten határozott felszólítást kapott a Kovászna megyei tanfelügyelőség, hogy rendezze a helyzetet, így ismét összeült a vezetőtanács, és döntött az összevonásról.

– A kézdi sportklub semmiképpen nem lehet külön pénzügyi egység (eddig sem volt az), hiszen 4 alkalmazottjával és 8 csoportjával messze van az önállósághoz szükséges 300 gyermektől és 25 csoporttól. De megmarad, és továbbra is azon vagyunk, hogy jól működjön, csupán a könyvelését végzik majd Szentgyörgyön – csillapította a kedélyeket a főtanfelügyelő.

Farkas Csaba tanfelügyelőben azonban vannak még kérdések:

– Miért kell  elrontani valamit, ami működik, ahelyett, hogy az elszámolást módját tették volna egyértelművé? Kinek a dicsőségére fognak ezután versenyezni a kézdi sportolók, ha idecsatolják őket a szentgyörgyi egységhez? És hogy fogja finanszírozni Kézdivásárhely önkormányzata a működésükhöz szükséges sportbázist, ha a sportolók nem oda tartoznak? Erre nem kaptunk feleletet, és nincs precedens, nem tudjuk mi lesz. Így nonszensz az egész.

(bodor)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. március 29., 10:33
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Hogyan fogjják támogatni a kézdii magán vállalkozók az ISK-t, ha annak szentgyörgyi pénzűgyi központja lesz Sremmi bajom Szentgyürggyel, de az ifi sportközpontot inkább csatolják akkor Kézdihez!, az elmúlt évek eredményei alapján. Mi szólnak majd a szülők? Felháborító! Ferencz A

 • User
  Dátum: 2017. március 29., 10:16
  ÉRTÉKELÉS: 7

  És emellett a kézdivásárelyi midenkori önkormányzat is szép üsszegekkel tudta támogatni a kézdii sportlókat. Ezután nem tudja…F.A.

 • User
  Dátum: 2017. március 29., 13:38
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Na ilyeneken múlik az autonómia, ha egy egyszerű iskolás sportklubot sem hagynak önállóan működni, akkor mit várhatunk komolyabb dolgokról, gazdaságról, infrastruktúráról. Hol van ilyenkor a magyar többségű megyei tanács? Milyen tanfelügyelőség az ilyen, amely központosítani akar? Hol a törvényesség, ha ez az intézkedés ellentmond a meglévő törvényeknek? Nem kell ide elnyomás, vannak saját elnyomóink, akik még a törvényre sincsenek tekintettel.