Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem hagyatkozhatnak csak a videobíróra

Nem hagyatkozhatnak csak a videobíróra Sport

Mint minden évben, az idén is módosításokat fogadott el az erre feljogosított szerv, az IFAB a labdarúgás szabálykönyvében. A koronavírus miatti válság ellenére a testület Belfastban ülésezett, és június 1-jétől érvényes módosításokat fogadott el, noha az egyes szövetségek dönthetnek úgy, hogy a bajnokságok végéig az új szabályok nem lépnek érvénybe.

Hirdetés
Hirdetés

Nem történtek látványos módosítások, az egyik legjelentősebbet éppen a Sevilla – Kolozsvári CFR Európa-liga-visszavágón történtek ihlették, amikor Păun gólját – amely a kolozsvári továbbjutást jelentette volna – a játékvezető a videobíró jelzésére érvénytelenítette, mert előtte Traore kezét érintette a labda. Az eset heves vitát váltott ki, egyrészt amiatt, hogy vétlen kezezésről beszélhetünk-e, másrészt mert a játékvezető nem ment személyesen megnézni a történteket, a videobíró meglátására hagyatkozott.

Az említett helyzetre két módosítás is vonatkozik. Az egyik kimondja: egy játékos vétlen kezezését csak akkor bünteti a játékvezető, ha azt azonnal gól vagy nyilvánvaló gólhelyzet követi. Ugyanakkor azt is pontosította az IFAB, hogy minden olyan esetben, amikor a döntés a bíró szubjektivitásának a függvénye is, köteles visszanézni a helyzetet, nem csak a videoszobában ülőkre hagyatkoznia.

Néhány új szabály a büntetőkre és a továbbjutó kilétét eldöntő tizenegyes-párbajra vonatkozik. Így például, ha a büntető elvégzésekor a kapus vét a szabályok ellen, a tizenegyest csak akkor kell megismételni, ha ezzel befolyásolja a végrehajtó eredményességét. Más szóval, ha a kapus idő előtt elmozdul, és ennek köszönhetően véd, a büntetőt meg kell ismételni. Ha azonban a végrehajtó a másik sarok mellé rúgja, akkor már nincs ismétlés.

Nagyon fontos változtatás, hogy a kapusnak sárga lap csak egy szóbeli figyelmeztetés után jár. Ami pedig a lapokat illeti, a továbbjutó kilétét eldöntő tizenegyes-párbajt leválasztották a mérkőzésről. Így például, ha egy játékos ilyenkor kap egy sárgát, és már a mérkőzés alatt volt egy másik sárgája, akkor nem kap automatikusan pirosat, hanem két sárgát könyvelnek el a neve mellett. Ez elsősorban a kapusok esetében fontos, mivel nem állítják ki egy második sárgáért egy korai kimozdulás miatt a párbaj során.

A néhány további módosítás közül a legfurcsább az, hogy a kapufák keresztmetszete kombinálhatja a négy elfogadott formát (négyzet, téglalap, kör, ellipszis). Más szóval szabályos az a kapu, amelynek a két oldali kapufájának keresztmetszete négyzet, a felső lécnek pedig kör vagy ellipszis. Romániában egyébként a sportági szövetség egységes szabályzata szerint a kapufák keresztmetszetének ellipszis alakúnak kell lennie.

Egy joghézagot is betömtek, miután egy éve a labdának nem kell elhagynia a büntetőterületet kirúgás vagy a védelemben levő csapatnak járó ezen belüli szabadrúgás esetén ahhoz, hogy játékban legyen. A kapus azonban nem teheti azt meg, hogy röviden felemeli a labdát, hogy onnan a védő a kezébe fejelje, és így kézből kirúgással hozza játékba. Ha megteszi, először szóbeli figyelmeztetést kap, másodjára pedig már sárga lapot mutat fel neki a bíró.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük