Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Nagy kihívás lesz”

„Nagy kihívás lesz” Sport

Lapunk hasábjain többször írtunk már Ördög Zoltánról, az ozsdolai ORT Racing mindössze 11 éves, ámde nagyon tehetséges felfedezettjéről. Az ozsdolai motoros tartalmas időszakot tudhat maga mögött, megnyerte a zóna Európa-bajnokságot, és a hónap végén a csehországi Loketben küzdhet meg a korosztály Európa-bajnoki címéért.

 

Az Európa-bajnoki motokrossz-sorozat különböző zónaversenyekből áll. A délkeleti régió 10–12 éveseknek szóló, 65 kcm-es küzdelemsorozata márciusban kezdődött Görögországban, majd Magyarországon, Kiskunlacházán folytatódott. A harmadik futamot a bulgáriai Sevlievóban rendezték, a világbajnoki pályán, ahol MXGP versenyeket is rendeznek, és ennek megfelelően sok kihívást tartogatott Zoltánék számára a hatalmas ugrókkal tarkított, nagy technikai tudást és komoly erőnlétet igénylő pálya. A zóna Eb-kvalifikációs sorozat a horvátországi állomást követően Szerbiában zárult két héttel ezelőtt. Ördög Zoltán több futamgyőzelemmel a tarsolyában, kemény ellenfelek között megnyerte a sorozatot, és készülhet az Eb-döntőre. Tudniillik a négy zóna első tíz-tíz helyezettje a csehországi Loketben a döntőben küzdhet meg a korosztály Európa-bajnoki címéért július 22–23-án.

Tavaly is kijutottak az Eb-re, de akkor nem érezték felkészültnek magukat ehhez.

– Most sem fűzünk túl nagy reményeket ehhez, a lényeg, hogy rajthoz tudunk állni a negyven legjobb gyermek között Európában, és igyekszünk minél előbb végezni. Nagyon nehéz dolgunk lesz, hiszen a nyugati régió sokkal fejlettebb e téren, de minden tőlünk telhetőt megteszünk. Azt kell tudni, hogy ez a verseny egy amolyan betétfutam lesz egy világbajnoki versenyhétvégén, ilyen pályán talán még nem is motoroztunk. A vb-futam miatt a pálya rossz állapotban lesz, mivel több kategória, több sorozat fog rajta motorozni, így nagy kihívás lesz, főleg a gyerekek számára. Mi próbáltunk edzeni sáron, homokon, és remélem, helyt tudunk állni. Eddig még nem rajtoltunk olyan versenyen, ahol mind a 40 rajtkocka foglalt, e szempontból is újdonság lesz – meséli az édesapa, Ördög István.

Bár elsősorban a tapasztalatszerzés a cél, az anyagi ráfordítás sem elhanyagolható szempont, maga a benevezés 300 euróba kerül, nem beszélve az utazásról és ott tartózkodásról, de nem mindennapos lehetőség az sem, hogy a világ legjobbjaival szerepeljenek egy pályán, hiszen a szünetekben elleshetnek tőlük ezt-azt.

A többi sorozat jelenleg szünetel, Zoltán majd szeptemberben pattan újra nyeregbe a Balkán-kupán, illetve a magyar és a román bajnokságban – mindhárom sorozatban élen áll. Édesapjával remélik, az időpontok nem fedik majd egymást, mert akkor kénytelenek lesznek valamelyiket kihagyni, és ez kár lenne, ha már esélyesek a bajnoki címekre. Az idei az utolsó a 65-ös géposztályban, már kóstolgatják a nagyobb, 85-ös géposztályt, ezzel a motorral edzettek legtöbbet, sőt, már versenyen is indultak, így várhatóan zökkenőmentes lesz az átállás.

Az Ördög család március óta több mint 15 ezer kilométert tett meg a versenyek kedvéért, nem volt ritka az olyan hétvége sem, amikor szombaton például Lugoson, vasárnap pedig már Kaposváron versenyeztek.

– A sok megtett kilométer mellett zökkenőmentesen gurult a szezonunk, nem volt balesetünk, technikai problémánk hála istennek, a szezon hátralevő részében a célunk, hogy megtartsuk előnyünket, és megnyerjük azokat a címeket – tette hozzá Ördög István, köszönetet mondva hűséges támogatóiknak.

 

A délkeleti zóna-Eb végső sorrendje: 1. Ördög Zoltán (Románia) 224 ponttal, 2. Simun Ivandic (Horvátország) 195, 3. Dino Loncar (Horvátország) 185, 4. Ofir Casey Tzemach (Izrael) 178, 5. Horváth Ádám (Magyarország) 120.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük