Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mindenhol fizetnek jégbért!

Mindenhol fizetnek jégbért! Sport

Az elmúlt napokban nagy port kavart Kézdivásárhelyen a műkorcsolya-oktatással foglalkozó Petra Knezevic Kolarevic némely kijelentése, amelyre tegnap sajtótájékoztató keretében reagált Bokor Tibor polgármester és Máthé Zsolt, a HC Bikák jégkorongklub vezetője. Az elhangzottakból kitűnt, senki sem szeretné ellehetetleníteni a szakág működését, sőt, lehetőségeikhez mérten támogatnák azt, viszont a városvezetésnek tekintetbe kell vennie a műjégpálya fenntartásának magas költségeit is.

„A céhes városi jégpálya felépítése 13 évbe került, több polgármester és politikus munkája kellett ahhoz, hogy a 25 millió lejes beruházás elkészüljön, és minél többen tudják használni” – fogalmazott Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, aki szerint a városvezetés kötelessége, hogy megbecsülje ezt a befektetést, és ne két-három hónapig, hanem lehetőleg hosszú évtizedeken keresztül működtesse azt.

Bokor kifejtette, hogy a műjégpálya átadása előtt egyeztettek a csíkszeredai és a gyergyószentmiklósi városvezetéssel és az ottani műjégpályák működtetőivel, ennek alapján állapították meg a később tanácshatározat alapján elfogadott pályabért. A Román Korcsolya-szövetség elnökének, Adrian Ciobanu azon állítólagos kijelentését is cáfolta, mely szerint a műkorcsolyázók „sehol sem fizetnek a jéghasználatért”, a szövetség elnöke elhatárolódott ettől a kijelentéstől.

– Jelen pillanatban nem tudok számadatokkal szolgálni, legalább félév kell ahhoz, hogy számadást készítsünk a bevételekről és kiadásokról, de addig, amíg nekünk sem adják ingyen a villanyáramot, a gázt, addig, amíg az ott dolgozókat ki kell fizetni, addig mi sem adhatjuk bérmentesen ezt a szolgáltatást – jelentette ki az elöljáró, majd számokkal is alátámasztotta a környékbeli műjégpályák bérlési lehetőségeit.

Az 1974-ben épült csíkszeredai műjégpálya a sportminisztérium tulajdonában áll, így minden működtetési költség azt terheli. A csíkszeredai sportiskola fizeti a pályahasználati díjat – a tanügyminisztériumon keresztül –, a sportiskolán kívüliek 200–250 lej órabért fizetnek. Brassóban óránként 400 lej a bér, a Korona SE-hez tartozó sportolóknak ez az összeg 300 lej, a szülők havi 100 lej hozzájárulást fizetnek, a különbséget a klub állja. Karcfalván a sportolók 50 lejt fizetnek a sportklubnak, a jégpálya bérlési díja 200 lej, a különbséget a közbirtokosság egészíti ki. Gyergyóban a sportiskola költségeit szintén a minisztérium állja, ezen kívül a szülők 80 lejt fizetnek havonta.

– Sehol sem ingyenes a jéghasználat, támogatókat kell keresni. Az önkormányzat eddig is támogatta, és lehetőségeihez mérten ezután is fogja a sportot, viszont tekintetbe kell vennünk, hogy költségvetési szempontból mind a helyi, mind a megyei önkormányzat számára nagyon nehéz év lesz a 2018-as. Mi elsősorban arra kell koncentráljunk, hogy fenntartsuk ezeket a létesítményeket, és magas színvonalon működtessük. A megnyitásától eltelt első hónapban több mint 30 ezer jegyet adtak el – közölte Bokor Tibor, aki szerint a jövőben módosíthatnak az árakon, azonban csak miután kézhez kapták a költségvetési elemzést.

A Korisuli-programmal kapcsolatosan, amelynek keretében több mint 800 gyerek korcsolyázik hetente, a városvezető megjegyezte, önkormányzati támogatással működik, a gyerekek által befizetett összeget (3 lej alkalmanként) az oktatók fizetésére fordítják.

Máthé Zsolt úgy fogalmazott, próbáltak megoldást találni a műkorcsolyázók gondjára, azonban nem sikerült kompromisszumra jutniuk az edzőnővel, és azt is megemlítette, hogy a szakosztály hivatalosan nincs is bejegyezve.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. február 8., 8:52
    ÉRTÉKELÉS: 20

    Bokor polgármester legjobb tulajdonsága,hogy képes kibeszélni a tehénből a borjut,meg persze más városokkl példázódni.De hát ennyit lehet várni tőle.A román parlament nyoma kísért a múltba.No de mit keres a Bikák vezére egy ilyen sajtótájékoztatón?Végül is,az ő szakosztályais csak egy bérlő.Ami a bejegyzést illeti….olcsó mondat a részéről,kis stílű emberre vall.Szóval nem kivánatos sportág ez,még jégpályánk van is.

  • User
    Dátum: 2018. február 8., 8:18
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Nem reg azzal dicsekedett a varosi tanacs,hogy megalakult a KSE mukorcsolja szak osztaj,ki az a ki elhanyagolta a bejegyzest,vagy egyik kezemmel adom a masikkal veszem.Kezdi sportoloi az elmult sok evekben sokkal tobb hirnevet szereztek es vittek varosunk hirnevet azorszagon belol meg kulfoldon mit akarmelyi k varosi polgarmesteri hivatal.Jo volna nem diszkriminalni a helyett ,hogy segitenenk ifju nemzedekunket ,varosunk gyermekeit(nincsenek import sportolok).Ha nincs korcsojazas ugye uresen all a jegpaja,es a mukorcsoljaval oldanak meg a paja fentartasat …..na hat sok a furcsasag kedves sport szeretok…..

  • User
    Dátum: 2018. február 8., 8:27
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Mindig konyebb magyarazkodni mind megoldast talalni ……nem lehet egy kaptafara huzni minden telepulest….muszaj azt csinalni mint masok ha jo,vagy nem jo Nekunk,

  • User
    Dátum: 2018. február 8., 9:17
    ÉRTÉKELÉS: 22

    Nem is kérte senki ingyenesen. Ne beszéljetek mellé. Sehol sem a szülők fizetik a pályadíjat teljes egészében, amint a nyilatkozataitokból is kiderül. Azt igértétek az edzőnőnek, hogy 150 lejre lehozzátok a pályadíjat, de mégis a teljes összeget fizettettétek ki vele. Akkor kivel nem lehet kompromisszumot kötni? Veletek.

  • User
    Dátum: 2018. február 8., 9:14
    ÉRTÉKELÉS: 9

    – Az önkormányzat eddig is támogatta, és lehetőségeihez mérten ezután is fogja a sportot, viszont tekintetbe kell vennünk, hogy megszűnt a kézilabda is mert támogatjuk a sportot köszönjük

  • User
    Dátum: 2018. február 8., 10:01
    ÉRTÉKELÉS: 25

    Gyerekek,az ökör mellé egy bika is kell.Így teljes a kép.Viccet félretéve,röhejes ami Kézdin folyik.Igazat adok az egyik előttem levő beírónak.Mit keresett ott Máthé?Ő foglalkozzon a Bikákkal,ne a más dolgával,a polgármester meg hagyja a süket,félrevezető RMDSZ-s dumát.Hihetetlen az az arogancia,amivel kezelik a város lakóit.Tényleg azt hiszik itt mindenki hülye?

    • User
      Dátum: 2018. február 8., 15:23
      ÉRTÉKELÉS: 6

      Mathe talan azert volt ott, mert a szakosztalyaban van a korcsolya. A kezilabdara 200 ezer eurot kertek. Erdekes hogy mennyi fotelkommandos van, de bezzeg mikor volt a mukorcsolyazok bajnoksaga, a szulokon kivul nem volt ennyi érdeklodo, mint itt a velemenyfalon. A belepes ingyenes volt! Ugyanezt volt a kezilabdaval, vagy a tavalyi orszagos kosarlabda bajnoksaggal. Ingyenes volt es kongott az uressegtol a csarnok! Meg azzal se tamogatjuk a sportolokat hogy jelenletunkkel megtiszteljuk oket. Igy az a kovetkeztetesem hogy trollok irnak ide, akik csak a kavarnivalot kavarjak.

      • User
        Dátum: 2018. február 8., 21:47
        ÉRTÉKELÉS: 0

        Nem kavar senki semmit, hanem véleményt nyílvánítunk. Ez van akinek tetszik van akinek nem. Te pedig szállj le a lóról, mert fogalmad sincs mit beszélsz.

      • User
        Dátum: 2018. február 8., 22:43
        ÉRTÉKELÉS: -3

        Az meg sem fordul a fejedben, hogy pontosan azok nyilvánítanak véleményt akik ott voltak azokon a sporteseményeken, kézilabda, kosárlabda, futsal, műkorcsolya Román Kupa bajnokság? Azt hiszed az általad említett fotel-kommandósok ennyien véleményt nyílvánítottak volna? Különben is mindenki onnan nyílvánít véleményt ahonnan kedve tartja. Ha nem tetszenek az olvasottak az is benne van a pakliban, de azért még nem kell trollkodásról beszélni.

  • User
    Dátum: 2018. február 8., 11:28
    ÉRTÉKELÉS: 26

    Féligazságokat nyilatkoznak és mellébeszélnek. Mi is tudjuk hány évig épült a pálya. Az is egy nagy szégyen. Végre dolgoztak valamit s úgy állítják be mintha tulórába csinálták volna, pedig ez volt a feleadatuk, ezért voltak megválasztva, hogy a közösségért dolgozzanak, de sokkal hatékonyabban. 13 év? Ez bizony elégtelen teljesítmény. Ezalatt tönkre tették a jégkorongsportot, hisz mindent a nulláról kell újrakezdeni. Most meg a csirájában folytanak el olyan kezdeményezést ami egyedi az országban, egy ÓRIÁSI LEHEŐSÉG, egy emberileg és szakmailag is kiváló, odaadó, a gyerekeinket szerető, a szülőket tisztelő szakemberrel aki már 2 éves munkát fektetett bele a szinkronkorcsolya sport helyi meghonosításába.

  • User
    Dátum: 2018. február 8., 11:00
    ÉRTÉKELÉS: 19

    Nem ismerem a korulmenyeket meg nem ertek hozza, kizarolag az elozo es ezen cikk alapjan „kommentalok”. Tehat az elozo cikkben az allt, hogy kb 20 sportolorol van szo es az edzono kb heti 5 edzest szeretne. Ez havonta ugye kb 20 edzes avagy minden sportolo szuleinek kb egy alkalmat fizetni kell ami, mint kiderult 200 lej.
    Ebben a cikkben ugyan felvannak sorolva a mas kornyekbeli telepulesek arai a palyahasznalatra es ugyan ramutattak, hogy sehol sem olcsobb ez, de viszont ugyanitt irja azt is, hogy a szulok a legdragabb palyaber mellett is (ami ezek szerint Brassoban van es duplaja az itteninek) csak havi 100 lejt fizetnek maximum a kulonbseget pedig mindenhol valaki mas allja.
    Tekintve, hogy Brassoban altalaban ugyanazert az allasert durvan 2x akkora fizetes jar, mint a kornyekunkon, nem hinnem, hogy az ottani szuloknek kulonosebb problemaja lenne ennek a 100 lejnek a kifizetesevel, sot teljesen realisnak tartom, hogy legalabb ennyit fizetni kelljen, barmelyik telepulesrol is legyen szo, hiszen a sport mindig is aldozatokkal meg plusz koltsegekkel jart. Ugyanakkor ha jol emlekszem pontosan ezt kerte az edzono is az elozo cikkben. Megoldast arra, hogy a szulok havi 100 lejt kelljen fizessenek a jelenlegi 200 helyett es ezt egyaltalan nem tartom egy abszurd keresnek a reszerol.
    Velemenyem szerint ez igenis egy letezo „problema” amire ez a valasz cikk a polgarmester reszerol nem szolgal megoldassal, csupan ujjal mutogatasnak lehetne nevezni. Foglalkozni kell az uggyel, meg akkor is ha ez pl pont az edzono „dolga” lenne, hogy szponzorokat keritsen stb.. Segiteni kell neki „bejegyezni” azt a klubot, ugyanakkor meg nagy valoszinuseggel Bokor Tibor tobb helyi befektetot meg potencialis szponzort ismer mint egy Szerbiabol erkezett korcsolya edzo, akiknek mondjuk feldobhatna az otletet. Meg ha mindenki szamara teljesen elfogadhato lenne a helyzet.. akkor is ott a kerdes, hogy mi lesz akkor, ha ennek a 20 sportolonak a szulei kozul 5-en ugy dontenek, hogy egyszeruen keptelenek fizetni azt a havi 200 lejt es csak 15-en maradnak.. a tobbieknek hirtelen 300-ba fog kerulni? mert az mar tenyleg sok szerintem. Termeszetesen mindig ott a masik lehetoseg is ugyebar, hogy ha nem kell nekunk korcsolya akkor hagyjuk meghalni, de akkor ne dicsekedjunk mar vele, hogy nekunk van ilyen..
    Na mindegy, mint mar mondtam, abszolut nem vagyok erintett az ugyben es nem ismerem a reszleteket, kizarolag az ujsagcikkek alapjan szoltam hozza, tehat az is lehet, hogy tevedek. Udv!

    • User
      Dátum: 2018. február 8., 17:12
      ÉRTÉKELÉS: 0

      Azon kis jövedelmű családok vagy gyermekét egyedül nevelő személyek , akik esetében az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a xzy lejt, igényelhetnének gyermekeik számára támogatást. Az igénylési kérelemhez és a saját felelősségre tett nyilatkozathoz mellékelni kellene a család összetételét, a személyenkénti jövedelmet igazoló iratot. Lehetne ez is megoldás , békésen csendben.

  • User
    Dátum: 2018. február 8., 12:07
    ÉRTÉKELÉS: 13

    Nem is arrol volt szo, hogy a szulok nem fizetnenek semmit, de ez tulzas… De amikor senki sem hasznalja csak max. 10 orat naponta, akkor mi van? A tobbi 14 oran leolvasztjak, hogy ne legyen koltseg? A szulok tamogatast kertek es nem ingyen jeget, az 50 lej gyerekekkent elfogadhato volt es mindenki ki is fizette. Na de ez az osszeg mar nem fedezi a 200 lejes jegdijat, igy nem tudnak fejlodni…

  • User
    Dátum: 2018. február 8., 14:32
    ÉRTÉKELÉS: 20

    Az ország minden korcsolyapályája számára az önkormányzatok megoldást találtak, hogy a balett-korcsolyások ingyen sportoljanak Bukaresttől, Brassón keresztül Karcfalváig. Egyedüli önkormányzat Kézdivásárhelyen van, ahol ezt nem akarja megoldani a helyi vezetőség. Amit a Polgármester úr mond igaz, hogy az ország minden jégpályáján fizetni kell a jégpálya díját. Senki sem állította, hogy ez nem így van. De A LÉNYEGET NEM MONDJA, hogy AZ ORSZÁG MINDEN JÉGPÁLYÁJÁN A HELYI VEZETŐSÉG MEGOLDÁST TALÁLT, HOGY A SPORTOLÓKNAK KIFIZESSÉK A JÉGPÁLYA DÍJÁT. Bukaresttől Karcfalváig. Ezt miért nem mondja el a Polgármester úr? A sportolók fizetnek klubtagságot (50-100 lej/személy), de a jégpályáért órabért nem kell fizetniük. Miért van az, hogy Kézdivásárhelyen a jégpálya használatáért 200 lejt kell fizetni a helyi korcsolya-csapatoknak (a hokisokat is beleértve), MINDEN JÉGEN TÖLTÖTT ÓRÁÉRT? Heti rendszerességgel sportoló csapatok esetében ezt ki tudja kifizetni? S ha a fizetésképtelenség miatt a 23 gyerek mögött álló 20 családból kiesik 5, akkor a többiek a megnövekedett költségeket hogyan képesek állni? Ebbe gondoltak-e belé, tisztelt városvezető urak? Ellehetetlenítik a balett-korcsolyások életét, hiszen az országos versenyre való felkészülés érdekében, az edzőnő szerint minimum napi 1 órás edzés szükséges. Másképpen képtelenség megfelelő szinvonalon teljesíteni.

  • User
    Dátum: 2018. február 8., 14:19
    ÉRTÉKELÉS: 9

    A kézdivásárhelyi jégpályát a helyi adófizetők pénzéből tartják fenn, nemde? Önök pedig ellehetetlenítik a jégsportot itt, Kézdivásárhelyen.

  • User
    Dátum: 2018. február 8., 17:40
    ÉRTÉKELÉS: 15

    A nyujtódi , szászfalvi, sárfalvi auto + ingatlanra fizet minimum 200 lejt, ha föld is van a dupláját is és miért! Ott egy egész falu semmit sem kap a pénzéért és mégis türik! 365 ből 10 napi díjjat felajánlunk a sportnak, a többit ajánlom fordítsák falufejlesztésre mert itt az idő megállt ha pl Szentlélekkel hasonlítjuk össze magunkat!!! Kösz bokor amig Rácz volt még cseppent vmi!

    • User
      Dátum: 2018. február 9., 8:00
      ÉRTÉKELÉS: 1

      Azt sem kell elfelejteni, hogy a nyujtodi, sarfalvi, szaszfalusi sokkal kevesebb adot fizet mint a kezdivasarhelyi, habar mindharom telepules Kezdivasarhely-hez tarozik. Polgarmester Ur! Ez miert van igy???

  • User
    Dátum: 2018. február 8., 19:00
    ÉRTÉKELÉS: 16

    Ez igaz,sajnos mindenert fizetni kell Kezdin,ezert volna egy javaslatom.Ha a parkolasert a foteren mindenki fizet,akkor a polgarmester es a bandaja is fizessen a tanacs elotti helyekert ,mert igy lenne fer.Az ok fizetehez viszonyitva csak apropenz,tehat nyuljon a zsebebe a polgarmester is,hisz nem draga mivel ok szorgalmaztak e csekely bevetelt a varos reszere.

  • User
    Dátum: 2018. február 8., 22:05
    ÉRTÉKELÉS: 8

    A foteren kell, de Szentgyorgyon nem csak a foteren, hanem az egesz kozpontban a sajat autodra is a lakasod elott. csak kivancsisagbol, van meg ilyen a vilagon valahol_

  • User
    Dátum: 2018. február 9., 11:34
    ÉRTÉKELÉS: 5

    A saját fizetésüket fel tudják emelni, nem is akrámenyire, erre van pénz; de arra, hogy a gyerekeket segítsék, nincs. A versenyekre készülő gyerekeknek naponta lenne szükségük a jégpályára. Nagy nehézségek árán heti 600 lejt kifizetnek a szülők, 3 órára. Ha felére csökkentenék az árakat, csak az országos versenyekre készülő kézdi korcsolyásoknak, akkor heti 6 edzést lehetne ugyanennyi pénzből kifizetni. A város úgysem tud többet kapni, mert a szülők ennél többet nem tudnak hetente biztosítani. De inkább álljon üresen a pálya, kihasználatlanul, mintsem engedjenek az árakból!

  • User
    Dátum: 2018. február 9., 13:13
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Igen, igen, de kik fizetnek? Máshol az önkormányzat, itt a gyerekek szülei! Ejnye-bejnye, polgármester úr, mennyire össze tetszik keverni a dolgokat!