Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Magyar-román kosárcsata

Magyar-román kosárcsata Sport

A magyar női 3×3-as kosárlabda válogatott a grazi (Ausztria) olimpiai selejtezőn kiesett a negyeddöntőben, így nem végezhetett a továbbjutást jelentő első három között. Maradt a június 4-6. között sorra kerülő debreceni pótselejtező, ahol hat csapat vehet részt.

Hirdetés
Hirdetés

Az A-csoportban Olaszország, Irán, Tajvan, a B-csoportban Magyarország, Észtország, Hollandia. A csoportokból az első helyezett elődöntőbe jut, a második és harmadik helyezettekre negyeddöntő is vár. Szakértők szerint a 6 csapatos pótselejtező fő esélyese a magyar válogatott.

A debreceni férfi torna résztvevői: az A-csoportban Szlovénia, Ukrajna, Belgium, a B-csoportban Magyarország, Románia, Mongólia. A lebonyolítási mód ugyanaz, mint a női pótselejtezőn. A magyar-román mérkőzésen sok múlhat, ám az is tény, hogy a kettő közül egyik sem számít első számú esélyesnek. Az olimpiára a női és férfi torna győztesei jutnak ki.

A magyar női csapat a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) sajátos feltételeinek köszönheti azt, hogy a debreceni torna fő esélyese lett. A szempont ugyanis nem az, hogy az olimpiára föltétlen még egy nagyon erős válogatott kijusson. A debreceni tornán már nem indulhatnak olyan válogatottak, amelyek az egész pályás, hagyományos kosárlabdában részt vettek az előző két olimpián. Ha ez az előírás nem létezne, a magyar válogatottra sokkal erősebb ellenfelek (Spanyolország, Németország, Ausztrália stb.) várnának a hét végén. A már biztos résztvevő román női válogatott is egy sajátos és sokat vitatott szabálynak köszönheti az olimpiai jelenlétét.

A 2019. évi FIBA-ranglista pontozásánál azt is figyelembe vették, hogy adott időszakban a tagországok területén hány 3×3-as torna volt, hány mérkőzést játszottak és hány aktív csapata van az illető országnak. Rossz nyelvek szerint a bukaresti szakszövetség hamis adatokkal került a ranglista élmezőnyébe, miközben a többszörös világbajnoki, Európa-bajnoki érmes magyarok selejtezőre, pótselejtezőre kényszerültek, mert úgymond nem jelentettek elég klubcsapatot s mérkőzést a FIBÁ-nak. A nemzetközi szövetség azért népszerűsíti, támogatja a 3×3-as (félpályás, egy palánkos) kosárlabdát, mert gyors, látványos játék, viszonylag kis helyeken játszható, a nemzetközi tornák helyszíne gyakran egy-egy nagyváros főtéri sétánya.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük