Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Letargiában a focisták

Letargiában a focisták Sport

A hivatásos labdarúgók világ-szakszervezete (FIFPro) az Amszterdami Egyetem orvosi karának segítségével, a közvélemény-kutatások módszerét használva gyűjtött adatokat és készített tanulmányt a koronavírus-járvány miatt kényszer-szabadságon lévő játékosokról.

A felmérés eredményei szerint a megkérdezett női labdarúgók 22 százaléka és a férfi labdarúgók 13 százaléka panaszkodott depressziós tünetekről, azaz fásultságról, érdektelenségről, étvágytalanságról, erőtlenségről, levertségről, az önbecsülés hiányáról vagy csökkenéséről. A 22, illetve 13 százalék majdnem pontosan kétszerese egy korábbi felmérés eredményeinek, amit olyan időszakban végeztek, amikor még sehol sem voltak megszakítva a focibajnokságok.

A kérdésekre válaszoló női játékosok 18 százalékának, a férfi játékosok 16 százalékának adódtak szorongásos érzései a pangás, a bezártság, a közösségi élet hiánya és a bizonytalanság miatt. A nők 11, a férfiak 7,5 százalékánál depresszió és szorongás is jelentkezett.

Hirdetés
Hirdetés

Jonas Baer-Hoffmann, a FIFPro főtitkára a felmérés kapcsán azt nyilatkozta, világszerte, a nemzeti szövetségek révén igyekeztek lelket önteni a profi labdarúgókba, részint ezért is történik, hogy amíg csak létezik apró remény a bajnokságok folytatására, nem javasolják a 2019–2020-as idény berekesztését, törlését.

A felmérés hibája, hogy alig 16 országban gyűjtöttek adatokat, ám a szakértők szerint a tanulmány adatainak és következtetéseinek lényegi oldala reprezentatívnak tekinthető, hisz a világ sok-sok országának sportéletére jellemző a letargikus hangulat. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük