Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Legjobbak a jók között

Legjobbak a jók között Sport

A legrangosabb romániai sportnapilap idei szavazásán Simona Halep érdemelte ki az év legjobbjának járó elismerést – immár hatodik alkalommal, ami rekordot jelent. A marosvásárhelyi Bölöni László életműdíjat kapott. A legrégebbi romániai sportnapilap 55. alkalommal rendezte meg az évzáró ünnepséget, viszont a koronavírus-járványra való tekintettel az idei esemény online-közvetítés útján zajlott.

Nem történt meglepetés: a világ legjobb salakpályás női teniszezője, Simona Halep zsinórban negyedik éve, összességében pedig hatodik alkalommal érdemelte ki az év legjobb romániai sportolójának járó díjat a Gazeta Sporturilor szavazásán. A női teniszezők egyéni világrangsorában a második helyen álló 29 éves konstancai sportoló idén Prágában, illetve Rómában nyert WTA-tornát, és ezzel minden idők legjobb salakpályás női játékosa lett. Emellett Dubajban szerzett WTA-trófeát, és részt vett két Grand Slam-en is, viszont a Roland Garroson már a nyolcaddöntőben, az Australian Openen pedig az elődöntőben búcsúzott. Az idei 26 mérkőzésén csak a fehérorosz Arina Szabalenka, a spanyol Garbiñe Muguruza és a lengyel Iga Świątek győzte le. Halep idén egyéni csúcsot is felállított, ugyanis február és október között (tehát a koronavírus-járvány miatti vesztegzár időszakot is beszámítva) zsinórban 17 mérkőzést nyert meg.

Hirdetés
Hirdetés

A labdarúgók között a FCSB játékosa, az aradi Dennis Man lett 2020 legjobb román játékosa, megelőzve a rangsorban Ciprian Deacot (Kolozsvári CFR) és Nicolae Stanciut (Slavia Praha). 2020 legjobb labdarúgóedzőjének járó díjat megosztva kapta meg a kínai szuperligát megnyerő Cosmin Olăroiu (JS Suning, Kína) és a 2019-ben ázsiai Bajnokok Ligáját nyerő Răzvan Lucescu (Hilal, Szaúd-Arábia), míg a Kolozsvári CFR-t zsinórban harmadik bajnoki címre vezető Dan Petrescu a harmadik helyre került ebben a kategóriában.

A legjobb labdarúgó idegenlégiósokkal a CFR büszkélkedhet, az első két helyen zárt a brazil Paulo Vinicius, illetve a portugál csapatkapitány, Mario Camora. Utóbbi egyébként időközben megszerezte a román állampolgárságot, és már be is mutatkozott a román válogatottban. A harmadik helyen az Universitatea Craiova bosnyák csatára, Elvir Koljić zárt, aki az idény 6. fordulójában súlyosan megsérült a Poli elleni bajnokin. Koljić addig hat gól szerzett a Craiovának.

Ellenben egyetlen román labdarúgó sem került fel az év legjobb sportolóinak a listájára. Halepet ugyanis a világelső párbajtőrvívó Ana Maria Popescu és a többszörös világkupagyőztes, Európa-bajnok és egyetemi világbajnok sportlövő Laura Coman követi. Mindhárom sportoló gőzerővel készül a jövő évi tokiói olimpiára.

A GSP második éve életműdíjakat is kiosztott. Tavaly Jenei Imre, Mircea Lucescu, Ilie Năstase, Nadia Comănci, Elisabeta Lipă, Gică Hagi és Ivan Patzaichin érdemelték ki az elismerést, 2020-ban pedig az egykori atléta Doina Melinte, a korábbi szertornász Simona Amânar, az egykori labdarúgók, Anghel Iordănescu és Bölöni László, illetve az egykori világbajnok kézilabdázó, Cristian Gațu csatlakozott a GSP legendás sportolóinak táborához.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük