Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Légiósokat toboroznak!

 

A Román Labdarúgó-szövetségnek (FRF) olyan hivatala tett közzé felhívást, amely ez ideig nemigen hallatott magáról. A „scouting ügyosztály” fiatal labdarúgókat toboroz külföldi képzésre, szerződéskötésekre.

Hirdetés
Hirdetés

A „scouting” angol szó magyar megfelelője cserkészni, felderíteni, ez esetben nyilván tehetségkutatásról lehet szó. Magyarán olyan romániai fiatal labdarúgók jelentkezését várják, akik külföldön szeretnének edzeni, fejlődni s játszani. A digitális jelentkezési lapon a világ több mint kétszáz országa közül lehet választani, gyakorlatilag ott van minden FIFA-tagállam.

Az érdeklődőknek meg kell adniuk az alapvető személyi adatokat, a 18 éven aluliaknak kötelező a szülők azonosítási, elérhetőségi adatainak a beírása. A kérdőív nyilván a jelentkező sportmúltját, eddigi labdarúgói pályáját is firtatja, meg kell adni például a jelenlegi vagy korábbi klub és edző nevét, elérhetőségét (telefon, email). Vannak kérdések a jelentkező legutóbbi vagy régebbi csapatának bajnoki szerepléséről, helyezéséről stb. Kérik megjelölni azt is, hogy a jelentkező „milyen lábas”, vagyis bal vagy jobb lábbal kezeli, rúgja jobban a labdát.  

Az elemzők véleménye megoszlik a szakszövetség ebbéli törekvéseivel kapcsolatosan. Vannak, akik helytelenítik azt, hogy most, amikor több évre előre tekintő tervek és stratégiák vannak a romániai utánpótlás-fejlesztésre (az élvonalbeli csapatok játékengedélyének is feltétele), a szakszövetség külföldre csábítaná, illetve küldené a tehetségeket. A szakszövetség kezdeményezését támogatók szerint viszont hosszú távon ez a „kiegészítő stratégia” is busásan megtérülhet, mert (szerencsés esetekben) a külföldi klubok edzőközpontjaiba kerülő romániai fiatalok kiváló alapképzésben részesülhetnek, majd a román korosztályos vagy felnőtt válogatottban is játszhatnak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük