Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Legfőbb cél a játékosok kinevelése”

„Legfőbb cél a játékosok kinevelése” Sport

A céhes városi KSE labdarúgócsapata a III. Liga 5. csoportjának 8. helyén telel három fordulóval az alapszakasz vége előtt. Gazda József edző-játékossal az őszi idényről, a folyamatban levő téli felkészülésről és a célokról beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

Január 16-án kezdte a téli alapozást a kézdivásárhelyi csapat. „Gyengére sikerült az őszi idénykezdés, nyolc forduló után mindössze 5 pont volt a tarsolyunkban, ám a végére belehúztunk és 16 ponttal zártuk az alapszakaszból lejátszott 15 fordulót” – értékelte az eddigi szezont a tréner. Hozzátette, két játékossal erősödött a kék–fehér alakulat. „Sokat nem akartunk változtatni a játékoskereten. Papp Levente középpályás a Kézdiszentléleki Perkőtől, Bagoly Benjamin hátvéd pedig a Kovásznai FC-től igazolt hozzánk. Dolgoztam korábban mindkettőjükkel, remek játékosok. Elmondhatom, ilyen jó keret régen állt a rendelkezésemre, minden poszton van két játékosom, ami remek, hiszen a konkurencia jót tesz a csapatnak” – nyugtázta.

Jól sikerült alapozás

Megjegyezte, otthon, kitűnő körülmények között tudnak idényről-idényre készülni. „Itt a bázison műfüves edzőpályától konditeremig minden a rendelkezésünkre áll, ami szükséges a felkészüléshez, és remekül sikerült az alapozás. Célunk, hogy minél több barátságos mérkőzést játsszunk, ahol a taktikára fektetjük a hangsúlyt.” Hozzátette, az edzőmérkőzéseken számára nem az eredmény az elsődleges. „A felkészülési időszak kezdetétől játszottunk edzőmérkőzéseket, eddig a Sepsi OSK II (0–2), a Gyulafehérvári CSM (0–3), a Kids Tâmpa Brassó (0–4), az FK Csíkszereda II (0–7), az FK Csíkszereda U19-es csapata (2–2) és a CSM Focșani 2007 (1–6) voltak az ellenfeleink.

Gazda a hosszú távú célokról is szólt. „Legfőbb célkitűzésünk a játékosok kinevelése. Az edzőmérkőzések eredményeit szemlélve látható, hogy nagy zakókba futottunk bele. Ezekre a mérkőzésekre azonban 2008–2009-es gyerekeket is behozok, hogy lássák az utat, a célt, a különbséget a gyerek- és a felnőttfoci között. Sokszor megkapom a drukkerektől az edzőmeccsek után, hogy »összeesett a csapat«,…ám például az FK Csíkszereda U19-es csapata ellen is 2–0-s vezetésnél betettem a gyerekeket, hiszen úgy vélem, így tudnak igazán fejlődni” – érvelt. Hozzátette, ezért szeretné, ha a huszonnégyes kerettel edző két ifi, Todor Octavian és Kapusi Csongor valamelyik negyedik ligabeli csapathoz menne, ahol játéklehetőséghez juthatnának. „Jó volna, ha minél több mérkőzés lenne a lábukban, ám ha ez nem valósul meg, úgy továbbra is velünk edzenek és a futsal-csapatban játszanak tovább” – jegyezte meg.

A reális cél

Ami az azonnali célokat illeti, az edző-játékos így vélekedik. „Három forduló van még hátra mindössze az alapszakaszból, és ezekben jó volna minél több pontot gyűjteni. Ha az utolsó mérkőzésen Székelyudvarhelyen győztünk volna, komoly esélyeink lennének a felsőházi rájátszásra, ám realistán szemlélve a tényeket, vélhetően az alsóházban folytatjuk majd a rájátszást és szeretném, hogy akárcsak tavaly, megnyernénk azt. Nyilván, amíg matematikai esélyeink vannak, küzdünk a felsőházért” – hangsúlyozta Gazda.

Fotó: KSE Stoplis vargák / Facebook

Az edző kifejtette, miért marad egyelőre álom a felsőházi rájátszás. „Nyáron a fiatal tehetségek tehetősebb klubokhoz igazolnak, és időbe telik, amíg az újonnan érkezők beszoknak. A nehéz idénykezdéseket a fizikai felkészültségben megmutatkozó hiányosságoknak tudom be. Kedvencem a 4-3-3-as játékrendszer, mely könnyen 3-4-3-má alakulhat, és az átmeneteket, az általam kért aggresszív presszinget többen nehezen tanulják meg, ezért is nagyon sok, amikor hat játékos cserélődik a keretben, amint tavaly nyáron is tötént. Ilyenkor, télen, egy-két pótlás érkezik csupán, és számukra könnyebben megy a működő rendszerbe való beilleszkedés. A téli felkészülés után évek óta jobb teljesítményt nyújtunk, hiszen addigra olajozottan működik a gépezet, amint említettem, tavaly megnyertük az alsóházi rájátszást” – érvelt.

A KSE további edzőmérkőzéseken lészül a bajnokság folytatására az alábbiak szerint: feruár 22-én, majd 25-én a Cetatea Râșnov, március 4-én a Kids Tâmpa Brassóval.

A KSE játékoskerete

Kapusok: Bunduc Gabriel, Ferencz Gergő, Fábián Győző

Védők: Sánta Lóránt, Bagoly Benjamin, Tankó Zsolt, Bântă Ionuț, Szőcs László, Péter Ákos, Gajdó Tamás

Középpályások: Páll Kristóf, Albu Norbert, Gáll Attila, Pătrășcoiu Tudor, Papp Levente, Gazda József, Kerestély Ákos

Csatárok: Pakucs Norbert, Locotuș Miklós, Sánta Tamás, Albu Attila, Popescu Sebastian, Bandi Álmos, Gergely Alpár

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások