Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Következik az atlétikai-vb

Következik az atlétikai-vb Sport

Tizenhat magyar, és tizenöt romániai sportoló áll rajthoz a pénteken kezdődő atlétika-világbajnokságon, közülük Márton Anitától, Pars Krisztiántól és Baji Balázstól számíthatunk kiugró eredményre. A legtöbben úgy vélik, Usain Bolt búcsúfellépése lesz a vb fő szenzációja.

Pénteken kezdődik a 16. szabadtéri atlétikai-világbajnokság. Magyarország 16 fős csapattal vesz részt a londoni viadalon. 2003 óta nem volt ekkora létszámú magyar küldöttség atlétika vb-n. Négy évvel ezelőtt Pars Krisztián ezüstjének örülhettünk. Ezúttal kisebb sérüléssel áll rajthoz, és mint elmondta, a mozgásán is van még mit javítania, ennek ellenére 77-78 méteres dobásra alkalmasnak érzi magát. Érdekesség, hogy az olimpiai bronzérmes Márton Anita súlylökés mellett diszkoszvetésben is indul. Anita idén eddig remekelt, Londonban pedig egy új egyéni és országos csúcsot remél. Hasonló gondolattal indul útnak Baji Balázs, aki idén már háromszor javította meg az országos csúcsot 110 gáton. Elárulta, örül a csúcsdöntéseknek, de igazából a vb-n szeretne nagyot alkotni, és legalább a döntőbe kerülni.

Románia legutóbbi világbajnoki érme nyolc évvel ezelőtt született, akkor Nicoleta Grasu végzett harmadikként diszkoszvetésben.  Az idei világbajnokság más szempontból is különlegesnek ígérkezik, ez lesz Usain Bolt pályafutásának utolsó versenye. A nyolcszoros olimpiai bajnok jamaicai sztár a brit fővárosban rendezett nagyszabású sajtótájékoztatón beszélt közelgő búcsújáról. A 100 és 200 méteren, valamint a jamaicai váltóval 4×100 méteren is világcsúcstartó vágtázó a mindössze 15 évesen hazai pályán megnyert junior-világbajnoki címére a legbüszkébb, míg legnagyszerűbb futásának a 2008-as pekingi olimpia 200 méteres döntőjét tartja, amelyben megdöntötte Michael Johnson világcsúcsát (19.32-ről 19.30 másodpercre).

A 30 éves sprinter a londoni vb-n 100-on és a sprintváltóban szerepel majd, s mint – a mintegy 400 újságíró jelenlétében rendezett sajtóeseményen – elmondta, szeretné megszerezni negyedik vb-aranyát a klasszikus távon, illetve ötödik elsőségét a stafétával. A londoni stadionról Boltnak nagyszerű emlékei lehetnek, hiszen 2012-ben mindkét egyéni számban s a váltóval is meg tudta védeni olimpiai bajnoki címeit.

Hogy személye mennyire megkerülhetetlen a vb kapcsán, azt jól bizonyítja, hogy a nemzetközi szövetség első embere, Sebastian Coe szerint nem lesz könnyű hasonló kaliberű atlétát találni a jövőben. „Bolt egy zseni! Amióta én a sportban vagyok, talán csak Muhammad Ali volt ekkora egyéniség. Egyértelműen ő minden idők legjobb atlétája” – mondta a korábbi kétszeres olimpiai bajnok. Véleménye szerint futballban vagy teniszben lehet vitatkozni ki volt a legjobb, de atlétikában nincs szükség ilyen vitára.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük