Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kovács István már vezetett BL-meccset

Kovács István már vezetett BL-meccset Sport

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) hivatalos oldalán tett közzé interjút Kovács István nagykárolyi játékvezetővel. A fiatal futballbírónak tavaly már valóra vált egy álma, amikor bemutatkozhatott a Bajnokok Ligájában. Itthon a Sepsi OSK mérkőzéseire nemigen delegálják, eddig csupán a Viitorul elleni, 1–0-s sepsiszentgyörgyi győzelmet hozó találkozót vezette 2017 augusztusában.

Hirdetés
Hirdetés

– Közeledik az alapszakasz vége, playoff-, illetve playout-helyek dőlhetnek el. Nagyobb nyomás nehezedik a játékvezetőkre?

– Természetesen van nyomás rajtunk, de mindegyik játékvezető úgy kezeli ezt, ahogyan előkészíti magának a mérkőzést. Edzettek vagyunk, néhányan már 12–13 éve az élvonalban szerepelünk, ezért tudjuk kezelni a helyzetet. A playoffban nő a játék minősége és a sebessége is, így még nagyobb összpontosításra van szükség részünkről.

– Ősszel nagyon fontos esemény történt a karrierjében, amikor megbízást kapott a Valencia–Young Boys Bajnokok Ligája csoportmérkőzésen. Mit érzett, amikor megkapta a felkérést?

– Sajátos örömet éreztem, és azt, hogy megérte a sok befektetett munka és idő. Azt kívánom minden bíró kollégámnak, éljék át ők is legalább egyszer ezt a pillanatot. Tizennégy évesen kezdtem el bíráskodni, 20 év kitartó munka után értem el erre a szintre.

– Ugyanaznap Ovidiu Hațegan egy másik BL-csoportmeccset vezetett. Ez egy fontos pillanata a romániai bíráskodásnak?

Hirdetés
Hirdetés

– Kevés az az ország, amely hasonló sportteljesítménnyel dicsekedhet. Célunk ezzel is, hogy minél több fiatalt vonzzunk e szakma irányába. Meg kell érteni, hogy a kiugró eredmény nem egyik napról a másikra érkezik, türelem és kitartó munka szükséges. Tudjuk, hogy ez nem egy népszerű szakma, viszont megvannak a maga szépségei. Egy jó alternatíva lehet azoknak is, akik esetleg labdarúgóként nem tudtak karriert befutni. Erre én élő példa vagyok: 20 évesen hagytam abba a labdarúgást, miután tudatosult bennem, hogy másodosztálynál följebb úgy sem juthatok játékosként. De volt egy alternatívám, és éltem a lehetőséggel, mert szerettem volna a foci világában maradni.

– Ha összehasonlítana egy I. ligás mérkőzést egy BL-meccsel, milyen különbségeket emelne ki?

– Néhány bírói óra mutatja azt is, hogy hány kilométert tettél meg egy mérkőzésen. Az I. ligában az átlag 11 km, míg a BL-mérkőzésen én 14 km-t futottam. Ez talán sokat elárul. A játékosokkal való kommunikációban nincs különbség. Mind Európában, mind Romániában vannak intelligens játékosok, akik a maguk javára akarják fordítani a helyzeteket, megpróbálnak becsapni, vagy esetleg igyekeznek barátkozni azért, hogy majd elnézzük szabálytalankodásaikat.

– Mi lehet a következő lépés a bírói karrierjében?

– Jelenleg az európai szövetség, vagyis az UEFA második számú kategóriájában, a First Category-ban vagyok számon tartva, vagyis azt jelenti, hogy a kontinens legjobb 44 játékvezetője között vagyok. Az a célom, hogy feljebb lépjek az elikategóriába, azaz a legjobb európai huszonkettőbe. Mint minden játékvezetőnek, nekem is a legnagyobb álmom, hogy egyszer valamelyik világtornán bíráskodjam.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük