Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kosaras örömök

Talán már csak Szatmárnémetiben kétkednek abban, hogy a Sepsi-SIC megvédi országos bajnoki címét női kosárlabdában. Az első két mérkőzés alapján ítélve idén a döntő nem tér haza, vagyis nem valószínű, hogy a VSK otthon egyenlítene, majd a Sepsi Arénában jönne a bajnokavató. Noha igaz, vannak háromszékiek, akik ennek rizikóját szívesen vállalnák.

A Sepsi-SIC által Székelyföldön a kosárlabda lett a legsikeresebb női csapatsport, ezért pedig tisztelet jár azoknak, akik megalapozták, felépítették és fenntartják ezt a „projektet”, ami annyi meg annyi sikerélmény mellett ragyogóan beigazolja a sport integráló szerepét. Merthogy székely, székelyföldi erőkből, játékosokból nem sikerült volna mindezt megvalósítani, a romániai női kosárlabda csúcsára feljutni s ott – remélhetőleg még sokáig – megmaradni.

Az integrálódás elve nyilván a Sepsi OSK labdarúgócsapatára is érvényes. A csíkszeredai központtal létrehozott székely „focibölcső” ugyan ontja a tehetségeket, csaknem kéttucatnyi ifjú szerepelt már a magyar és román korosztályos válogatottak hivatalos vagy felkészülési mérkőzésein, de a „bilbaósodásra” azért még várni kell. Vagyis arra, hogy az Atletico Bilbao mintájára a székely focicsapatok is csak saját nevelésű játékosokat szerepeltessenek. A másodosztály kapuját valós reményekkel ostromló FC Csíkszereda csatársorában is van olyan külföldi játékos, kihez hasonlót a székelyek zöme csak moziban és tévében látott mondjuk ötven évvel ezelőtt. Kisebbfajta „székely drámát” ígér a harmadosztály véghajrája, Kézdivásárhely és Székelyudvarhely egymás ellen küzd a kiesés elkerüléséért, Udvarhely pedig otthon játszik a feljutásra törő Csíkszeredával és Bákói Aeorostarral!

Vissza a palánk alá, a kosaras örömökhöz. Vasárnap este a sportág történetében először volt magyar döntőse a Bajnokok Ligájának megfelelő női kosárlabda Euroligának. Fantasztikus siker! A Sopron Basket és az UGMK Jekatyerinburg, azaz két „multikulti” együttes vívta a döntőt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük