Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kóros jelenség a suliban

Borús képet festett a diákság fizikai állapotáról Farkas Csaba sporttevékenységért felelős szaktanfelügyelő a Kovászna megyei tanfelügyelőségen tartott keddi sajtótájékoztatón. Sok a hiányzás, sok az orvosi igazolás. Szóba került a kipellengérezett tornatankönyv is.
2017. novemberi kimutatás szerint ebben a tanévben 336 lány, 224 fiú, azaz a diákok 2,76 %-a van felmentve a testnevelésórákról, nem mindig megalapozottan. Tornaórán az vehet részt, akinek erről igazolást ad a családorvosa, ám ahol az pénzt kér a vizsgálatért, ott sokszor lemondanak a szülők arról, hogy ezt kiváltsák.
Van, amikor a tanár nem tud eléggé motiváló lenni, van, amikor nincsenek kellő körülmények (pl. mosdási lehetőség az óra után), esetleg a sportszerekkel való felszereltsége is hiányos az iskolának, ezért választják a felmentést, de olyan is előfordul, hogy tömegesen hoznak igazolást arról a diákok, hogy nem végezhetnek testmozgást. Néha a jó tanuló fél tanulmányi átlagának leromlásától, mert nem túl ügyes a sportban, de sokszor csak a kényelem nagyúr. A tornatankönyvvel (amely más országokban is létezik) a felmentett diákokra gondoltak, a testedzésre, sportágakra vonatkozó elméleti ismeretek ugyanis hasznosabbak, mint a telefonozás – véli Farkas Csaba.
Tény, hogy az 1978-ban megállapított normákhoz képest, amellyel a diákok teljesítményét mérték, nagyon sokat romlott a gyermekek fizikai teljesítőképessége. Ajánlott, hogy a tanár először mérje fel az osztályt, majd úgy állapítsa meg a teljesítendő paramétereket, hogy azok a többség számára elérhetők legyenek, illetve az egyénnek az önmaga korábbi teljesítményéhez képest elért haladását kellene osztályozni – mondta a szaktanfelügyelő.
Jelenleg az elemistáknak és V–VII. osztályosoknak heti két óra, a nyolcadikosoknak és középiskolásoknak heti egy testnevelésóra szerepel az órarendjükben. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük