Felhívás!

Kockából vasember

Kockából vasember Sport

Lázár Gyula sepsiszentgyörgyi informatikus élete első maratonját május elején, Prágában futotta le. Mint mondta, két éve kezdett futni, azóta meg sem áll. A kezdeti nehézségeket legyőzve újabb versenyekre, maratonokra készül. A prágai versenyről hazatérve beszélgettünk a kezdetekről, maratonról és a jövőbeli terveiről.

– Hogyan kezdtél el futni, mi motivált erre?

– Azt tudni kell, hogy egész életemben tipikus kocka voltam, ki sem mozdultam a számítógép elől, majd később a hobbimból lett a szakmám, és IT-vel kezdtem foglalkozni. Amikor 36 éves lettem, eldöntöttem, hogy 40 éves koromig versenykörülmények között teljesítek egy fél-ironmant (21.1 km futás, 90 km biciklizés és kb. 2 km úszás). Még van 2 évem beteljesíteni, de közben nagyon kezdtem élvezni az oda vezető utat, ez az egész teljesen megváltoztatta az életemet. Az életem részévé vált, és oda terjedt ki a komfortzónám, hogy heti 5 edzés, futás hajnali 5.45-től 7-ig az erdőben télen, 21 km-es edzéstáv. Amikor először mentem ki futni, kétszer 6 kört tudtam lefutni pihenéssel és nagy erőfeszítések árán. De kialakult a folyamatos edzés. Visszatérve az álmomra, tavaly vettem bicajt is, és bicikliztem pár ezer kilométert, most pedig az úszás következik.

– Hogyan emlékszel, milyen távokat futottál, és hogy érezted magad?

– A stadionban kezdtem, és ki sem mozdultam onnan hónapokig. A 7. kilométeren nagyon nehezen jutottam túl. Hetekbe telt, pedig nagyon szerettem volna elérni a tízet. Mai napig a hetedik kilométerem meghatározza a többit, érdekes ez. Utána, amikor az első félmaratonomra készültem, lesérültem. Végül a 2017-es Szentgyörgy félmaraton helyett a 2018-as Intersport félmaraton lett az első versenyem. Egy véletlen folytán kerültem be a Fitness Tribe csoportba, ezzel pedig új fejezet kezdődött számomra, egyre inkább részt vettem a rendezvényeken, más lett a futás is közösségben.

– Mikor döntötted el, hogy lefutsz egy maratont?

– Soha nem volt célom egy maraton lefutása, viszont az elmúlt években a futásban fejlődtem a legtöbbet, így adta magát a minél hosszabb futóverseny. Soha nem követtem edzéstervet, de a maratonra ki kellett találnom valamit. Tavaly már nagyjából minden hónapban 200 km körül futottam, és eldöntöttem, hogy ezt megnövelem még 50 kilométerrel, és minden hónapban futok egy 30 km feletti távot. 1150 km et futottam 2019-ben a maratoni távon kívül, de a társaságból, aki velünk edzett senki nem volt 800 km alatt az idén. Mindenki felkészült, és lelkünk mélyén tudtuk, hogy nem kérdés meg tudjuk-e csinálni, csak az, hogy milyen idővel végzünk. A reális cél mindenkinek a 4 órán belüli maraton volt (ami sikerült is), én a 3.30-cat céloztam meg.

– Milyen élménnyel, eredménnyel tértél haza?

– Életem első maratonját a 2019-es Volkswagen Prague Marathonon futottam le, 3 óra 21 perc és 10 másodperces idővel. Egy ekkora rendezvényen nem mérvadó, de a 7290 személy közül, akik befejezték, 915. Lettem, és a korosztályomban 170. Ami ennél fontosabb az a személyes célom, elsősorban, hogy végigcsináljam, másodsorban, hogy sehol ne sétáljak bele, tehát végig fussak, harmadsorban, hogy legyen meg a 3 óra 30 perc alatti időm. Ezeket mind teljesítettem, sőt túl is teljesítettem közel 9 perccel. A Fitness Tribe tagjaival utaztunk erre a maratonra, egy 15 személyes társaság, akik közül 9 személy versenyzett. Csapatként készültünk, csapatként értünk oda, és annak ellenére, hogy a futás egy egyéni teljesítményről szóló sport, mi mégis erősebb csapatként tértünk haza, akiket most már a közös élmények is összetartanak.

– Milyen további terveid vannak, milyen versenyeken próbálnád ki magad?

– Több versenyen is tervezek részt venni az idén, de egyik sem maratoni táv. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel közösen szervezendő, szeptemberi Visit Covasna maratonon futnék, de mivel főszervező vagyok, így nem veszek részt. Megpróbálok a 2020-as kolozsvári WizzAir maratonon 3 óra 15 percen belüli időt futni. Ezen kívül az idei tervek között szerepel, hogy félmaratonon beérjek 1 óra 30 perc alá, míg tíz kilométeren, szeretnék 40 percen belüli időt futni.

– Mit javasolsz azoknak, akik most kezdenek el futni?

– Azt hogy vegyenek egy futócipőt, ha sok pénzt adtak ki érte, akkor nem fogják hagyni a szekrényben porosodni. Kezdjenek el futni, amennyit bírnak, mikor nem bírják, sétáljanak, a lényeg hogy 40 percen felüli folyamatos mozgást végezzenek, mert ha alakformálásra is akarják használni a futást, fél óra folyamatos mozgás kell a testnek ahhoz, hogy beinduljanak azok a folyamatok, amelyek égetik a zsírt. Én kezdőnek heti három alkalmat javasolnék, de a kettő a minimum. Mérjék valamivel a futásaikat, hogy szemük előtt legyen a fejlődésük, és ami a legfontosabb, hogy csatlakozzanak a Fitness Tribehoz, vegyenek részt a rendezvényeinken, mert rengeteg pozitív visszajelzést, motivációt tudnak meríteni a csoportból és rengeteg segítséget kapnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2019. május 16., 9:01
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Egyértelmű hogy elírás történt és nem 2 óra 21 hanem 3 óra 21, de már folyamatban van a javítás (3 óra 30 a cél és 9 perccel volt túlteljesítve úgyhogy semmiképp nem lehet 2 óra 21) . Ha 2 21 lenne akkor a cikk címe is “Vasemberből kocka” lenne és a 10 órás kávé nélküli kódolás lenne a cél, na meg azzal az idővel meg lehetne élni a sportból.