Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kiválósági központot alapítanak

Kiválósági központot alapítanak Sport

Női kézilabda kiválósági központot hoznak létre Sepsiszentgyörgyön. Erről írt alá tegnap a Sepsi Arénában együttműködési szerződést a Román Kézilabda-szövetség, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Sepsi–SIC Sportegyesület. A jövőre induló központ a 2002–2003, 2004–2005 és 2006–2007-ben született korosztálynak biztosít magas szintű felkészülési lehetőséget.

A Mihai Dedu elnök, Antal Árpád polgármester és Rusz István menedzser által aláírt dokumentumot korábban egyöntetűen elfogadta a megyeszékhelyi tanács.

– Fiatal koromban kézilabdáztam is, így erkölcsi kötelességemnek éreztem, hogy tegyek ezért a sportágért, és abban bízom, hogy öt-tíz év múlva első ligás női kézilabdacsapatunk lesz – nyilatkozta Antal Árpád, aki hozzátette: elég egyetlen „bolond ember”, aki hisz a célban, és „szinte mindent” el lehet érni.

Rusz István menedzser örömét fejezte ki a fejlesztésért, és a kosárlabdacsapat szintjét jelölte meg elérendő célként. Úgy vélte – s körbenézett –, hogy Ambrus József, Miklós Zoltán vagy Vajna Kinga (hogy csak a jelen lévőket említse), „megfelelőképpen bolond” ahhoz, hogy sikerre vigye ezt a feladatot.

Hirdetés
Hirdetés

Mihai Dedu elmondta: négy női és négy férfi központot „szórnak szét” az ország területén.

– Köszönöm a polgármesternek, hogy ebbe a helyzetbe hozott, amelyben nagyon jól érzem magam. Nagyon sok jót hallottam sportügyben erről a közösségről, de eddig kézilabdában nem jeleskedtek. Megnéztem ezt a gyönyörű termet, ahová eljönnek majd a válogatott csapatok, és – ki tudja – talán nemzetközi turnékat is szervezünk itt – mondta az elnök.

Steluţa Luca (lánynevén Lazăr), a román válogatott több mint ezer gólt szóró egykori jobbátlövője és csapatkapitánya érdeklődésünkre kifejtette: Sepsiszentgyörgyön kívül Râmnicu Vâlceán, Nagybányán és Iaşi-ban lesznek a női, Segesváron, Bukarestben, Temesváron és Bákóban a férfi központok. Sepsiszentgyörgyhöz tíz megye tartozik: Kovászna, Hargita, Maros, Brassó, Prahova, Buzău, Ialomiţa, Konstanca, Dâmboviţa és Argeş. A felkészülés egész évben történik, összesen 16 lányt válogatnak ki a tíz megyéből, akik szentgyörgyi iskolákba fognak járni – mondta el a szövetség alelnöke.

A központ évi 3,175 millió lejes keretből működik, ebből a Sepsi–SIC 970 ezer lejt, a sportiskola 735 ezret, a szakszövetség pedig 1,465 millió lejt áll.

Kérdésünkre, hogy mikor jön az a nemzedék, amely legalább olyan sikeres lesz, mint a Mihai Dedué (ő volt annak a csapatnak a beállósa, amely 1992-ben részt vett a barcelonai nyári olimpiai játékokon – azóta közelébe sem jutott ilyen teljesítménynek a román férfiválogatott), a szövetségi elnök azt mondta: a sportban „rendszerváltás” zajlik, és ez időbe telik.

– Abban bízom, hogy a 2000-es és az azt követő generáció ismét „szokásba veszi”, hogy nagy versenyeken vegyen részt, s azután lehet szó olimpiáról. Ne feledjük, hogy a férfiaknál sokkal nagyobb a tét, és így a motiváció, sokkal több a pénz, és minden szempontból sokkal nagyobb a konkurencia – mondta a szövetség elnöke.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük