Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kitolódik a kosáridény

Kitolódik a kosáridény Sport

A Román Kosárlabda-szövetség igazgatótanácsa elfogadta a 2017–2018-as bajnoki idény struktúráját és lebonyolítási rendszerét a férfiaknál, de a nőknél ezt július 10-ére halasztotta, mivel továbbra is sok a bizonytalanság a résztvevőkkel kapcsolatosan. Ugyancsak július elején sorsolják ki mindkét élvonalbeli pontvadászat menetrendjét, illetve a kupabeli párosításokat is.

Anyagi okok miatt több csapat részvétele kérdéses az élvonalban, az I. ligából feljutásra jogosult csapatok közül kettő is jelezte, nem kíván élni az eséllyel, így egyelőre nem lehet tudni, kik lesznek a címvédő Sepsi–SIC ellenfelei. Mint ismeretes, a női másodosztályos bajnokság záró momentumaként külön döntőtornát rendeztek azon csapatok számára, amelyek feljuthatnak az élvonalba. Ez Temesvárnak sikerült, ám a második, szintén feljutást érő helyen végző fővárosi Rapid például lemondott indulási jogáról. A vasutas klub helyét átvehette volna a harmadik helyezett szintén fővárosi Agronomia, ám ők is visszamondták a lehetőséget. Egyelőre kérdéses, hogy a negyedik, utolsó helyen záró Gyulafehérvár vállalja-e az élvonalbeli szereplést. Az viszont biztos, hogy június végéig minden arra feljogosult csapatnak be kell iratkoznia a bajnokságba, és ki kell fizetnie a részvételi díj első részletét, ami a férfiaknál 3450, a nőknél 2340 euró.

A férfi Nemzeti Ligában ilyen gondok nincsenek, számukra az előző idényhez hasonló rendszerben zajlik majd a pontvadászat, alap- és középszakasszal, majd rájátszással, remélhetőleg ezúttal 12 csapatos, hiánytalan mezőnnyel. Az alapszakasz után a középszakaszt külön értékcsoportokban játsszák az 1–6., illetve a 7–12. helyen zárók, majd az első nyolc a rájátszásban folytatja, míg a középszakasz végén a 11–12. helyezett csapatok kiesnek. Megmarad a Román-kupa lebonyolítási rendszere is.

A legfontosabb újdonság, hogy két FIBA-ablak szakítja meg a bajnokságot, novemberben és februárban, miután a nemzetközi szakszövetség a labdarúgáshoz hasonlóan változtatja meg a nemzetközi tornák, Európa- és világbajnokságok selejtező rendszerét. Ennek legfontosabb következménye, hogy kitolódik az idény vége, a bajnokság (az európai országok többségéhez hasonlóan) Romániában is június közepéig tart. Az előző évekhez hasonlóan az átigazolási időszak 72 órával az első mérkőzés előtt zárul, de minden csapatnak hat extra átigazolásra van lehetősége az idény folyamán február 28-áig, a megfelelő díj kifizetése ellenében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük