Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kihunyt az olimpiai láng

Kihunyt az olimpiai láng Sport

A magyar férfi vízilabda-válogatott bronzérmet szerzett a tokiói olimpia vasárnapi zárónapján. Märcz Tamás szövetségi kapitány Európa-bajnok csapata 9-5-re verte a spanyolokat a harmadik helyért kiírt találkozón. A férfiak legutóbb a 2008-as, magyar diadallal zárult pekingi játékokon állhattak dobogóra. Magyarország vezeti vízilabdában az olimpiai örökranglistát, ez volt a negyedik bronz 9 arany és 3 ezüst mellett.

Hirdetés
Hirdetés

Magyarország mindkét nemnél érmet szerzett a tokiói pólótornán, szombaton a női együttes ugyancsak megnyerte a bronzmeccset. Bíró Attila tanítványai zsinórban három olimpiai 4. helyezés után teljesítették a küldetést: 11–9-re legyőzték az Orosz Olimpiai Bizottság csapatát, és a szakág első olimpiai érmét szerezték meg Tokióban.

A magyar férfi vízilabda-válogatott vasárnapi bronzérme azt jelenti, hogy Magyarország 6 arannyal, valamint 7-7 ezüsttel és bronzzal, azaz húsz éremmel zárt a tokiói olimpián, ez az utóbbi 25 év legjobb eredménye.

Az 1996-os atlantai játékok óta, amikor eggyel több, 21 dobogós helyezés született, rendre kevesebb volt a medálok száma. A 2000-es sydneyi olimpián és a 2004-es athénin 17-17, Pekingben 2008-ban tíz, Londonban 2016-ban 18, míg legutóbb, Rióban 2016-ban 15 érmet nyert a magyar csapat.

Az első hat helyezésen alapuló pontszámítást tekintve a tokiói szereplés az atlantait is felülmúlta. Akkor 151 pontot gyűjtött Magyarország, míg a japán fővárosban 156-ot. Ennél többet legutóbb a 11 aranyat hozó barcelonai játékokon sikerült szerezni, 211-et. Tokióban 10 negyedik, 9 ötödik és 3 hatodik helyet értek el a piros-fehér-zöld színek képviselői.

Magyarország – a tokióival együtt – 183 aranyérmet, 158 ezüstöt és 181 bronzot szerzett ötkarikás játékokon. A tokiói olimpián a kajak-kenusok szerepeltek legeredményesebben a magyar csapatból. A korábbihoz képest jelentősen nőtt a magyar sportolók állami jutalmának összege, amely az aranyérmesek esetében 50 millió forint (690 ezer lej). Az idei második helyezettek nettó 35 700 000 (490 ezer lej), a harmadikak pedig 28 500 000 forintos (390 ezer lej) juttatásban részesülnek.

A román küldöttség négy érmet szerzett Tokióban, egy aranyat és három ezüstöt, ezzel pedig az elmúlt 69 év tekintetében a második leggyengébb szereplését érte el nyári olimpiai játékokon. Öt évvel ezelőtt, a riói olimpiáról szintén négy érmet hoztak haza a román olimpikonok: egy aranyat, egy ezüstöt, két bronzot. Tokióban csupán két sportágban álltak fel románok a dobogóra: evezésben és vívásban. 2016-ban Rióban a négy érem négy különböző sportágtól érkezett: vívás, evezés, birkózás és tenisz. Helsinkiben, 1952-ben történt utoljára, hogy csupán két sportban születtek érmek, akkor ökölvívásban és sportlövészetben szintén négyszer álltak a dobogóra a románok.

Az olimpiai szereplésre Sepsiszentgyörgyön készülő karatéka, Hárspataki Gábor bronzérmet nyert pénteken a 75 kilogrammosok között a tokiói ötkarikás játékokon. Az olimpián most debütáló sportág egyetlen magyar indulója a Nippon Budokan sportcsarnokban két győzelemmel, valamint egy-egy döntetlennel és vereséggel megnyerte a csoportját.

Az elődöntőbe jutás egyébként drámaira sikerült: a japán Nisimura Ken elleni meccsen kötelező volt a győzelem, de 24 másodperccel a vége előtt az ázsiai bevitt egy jukót, míg Hárspataki az utolsó másodpercben fejbe rúgta ellenfelét, ezzel 3–1-re megnyerte az összecsapást. Az elődöntőben azzal a 36 éves azeri Rafael Agajevvel került szembe, akit a sportág egyik legendájának tartanak, és akit még nem sikerült legyőznie. Ezúttal 7–0-ra kapott ki tőle, de így is sporttörténelmi sikert ért el, a sportág első magyar olimpiai érmét szerezte meg.

Hárspataki Gábor felkészülését a Sansin támogatta. A Sansin egy magyar, környezet- és bőrbarát, természetes növényi anyagokból készült kozmetikai és háztartási termékcsalád, hamarosan elérhető lesz a székelyföldi boltok polcain is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük