Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kifelé a gödörből

Kifelé a gödörből Sport

A román férfi kézilabda-válogatott igyekszik felkapaszkodni, ha nem is vissza a világélvonalba, legalább arra a szintre, hogy néha részt vehessen Európa-bajnokságok, világbajnokságok döntő tornáin.

Hirdetés
Hirdetés

A minap a nemzeti csapat Kolozsváron két előselejtezőt játszott a 2023-as világbajnokságra. Előbb 33–30-ra legyőzte Izraelt, majd 33–23-ra a Moldovai Köztársaság csapatát. A négyes torna negyedik válogatottját koronavírus-fertőzések miatt kizárták, mérkőzéseit 10–0-ra elveszítette. A román és az izraeli válogatott továbbjutott a vb-selejtezők második fordulójába. Noha a bukaresti sajtó máris a vb-részvétel közelségéről ír, a kijutásig hosszú és nehéz út vár a szebb időket megért (a múltban négyszeres világbajnok) román válogatottra.

A 2023-as, svéd-lengyel rendezésű világbajnokságon részt vehet a két házigazda, a címvédő világbajnok, valamint a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság két döntőse (azonosság esetén a kvóta átruházódik). A 24-es Eb-mezőny 17-24. helyezettjei idén a március 14-20. időszakban páros mérkőzést játszanak az előselejtezők nyolc továbbjutójával, egyikük Románia. A két-két mérkőzés legjobbja jut a rájátszásba (harmadik fordulóba), ahol a tét már a vb-részvétel lesz. A második fordulóból továbbjutó nyolc csapathoz társulnak azok a válogatottak, amelyek az Európa-bajnokságon a 3-16. helyen végeztek és nincs vb-kvótájuk (tehát nem rendezők, nem vb-címvédők vagy Eb-döntősök). A mezőnyből párokat sorsolnak, és az április 11-17. időszakra tervezett oda-vissza mérkőzések győztesei indulhatnak a 2023-as világbajnokságon, ahol Európának 16 helye van a 32-ből. A selejtezők második és – főleg – harmadik fordulójában a román (vagy bármely más) válogatottnak szerencsére is szüksége lesz, egyáltalán nem mindegy, hogy kivel kell megvívni a rájátszást.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük