Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kezdődik a téli olimpia

Kezdődik a téli olimpia Sport

A 2022-es téli olimpiát hivatalosan február 4. és február 20. között rendezik meg, több sportágban azonban már korábban elindul a verseny. Pekingben 91 ország 2871 sportolója (közte 14 magyar és 21 romániai) küzd meg az érmekért.

Koronavírus-fertőzése után felgyógyulva kedden csapattársai után indulhatott a világbajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Liu Shaoang. A pekingi téli olimpia hivatalosan pénteken kezdődik, a short trackesek versenye rögtön másnap rajtol, amikor vegyes váltóban már érmeket osztanak, illetve sor kerül a női 500 méter és a férfi 1000 méter selejtezőjére. Előbbiben Jászapáti Petra és Kónya Zsófia, utóbbiban pedig Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, valamint Krueger John-Henry a nevezett. A rövidpályás gyorskorcsolya az egyetlen magyar éremesélyes sportág a téli olimpián. A magyar szövetség 10-15 olimpiai pont megszerzését reméli.

Hirdetés
Hirdetés

Románia ellenben legfeljebb 10–15 év múlva reménykedhet újabb éremszerzésben a téli olimpián, de csak akkor, ha a következő 4–5 évben beruház az infrastruktúrába, valamint a gyermek- és ifjúsági klubokba – jelentette ki Novák Eduárd sportminiszter. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a román olimpiai küldöttség eddig mindössze egyetlen érmet nyert téli olimpián, 1968-ban Grenoble-ban. A sportminiszter úgy véli, hogy Románia megfelelő számú sportolóval vesz részt a pekingi olimpián, de megjegyezte, továbbra is magyarázatot vár a Román Sí- és Biatlonszövetségtől a Romániának járó egyik kvótahely elutasítására. Az idei olimpiával kapcsolatos elvárásairól a miniszter azt nyilatkozta: nagy reményeket fűz a bobosokhoz és a szánkósokhoz, akik a legjobb hat közé kerülhetnek.

Az anyaországot 14 sportoló képviseli az olimpián:

Alpesi sí: Kékesi Márton (műlesiklás, óriás-műlesiklás), Tóth Zita (műlesiklás, óriás-műlesiklás).

Műkorcsolya: Chtchetinina Ioulia, Magyar Márk (páros).

Rövid pályás gyorskorcsolya (short track): Liu Shaolin Sándor (500 m, 1000 m, 1500 m és váltók), Liu Shaoang (500 m, 1000 m, 1500 m és váltók), Krueger John-Henry (500 m, 1000 m, 1500 m és váltók), Nógrádi Bence (váltók), Varnyú Alex (váltók), Jászapáti Petra (500 m, 1000 m, 1500 m és vegyes váltó), Kónya Zsófia (500 m, 1000 m, 1500 m és vegyes váltó).

Sífutás: Kónya Ádám (skiathlon 15 km klasszikus plusz 15 km szabad, sprint, 50 km klasszikus), Pónya Sára (skiathlon 7,5 km klasszikus plusz 7,5 km szabad, sprint).

Snowboard (hódeszka): Kozuback Kamilla (félcső kategória).

Románia képviselői a téli olimpián:

Szánkó (4): Raluca Strămăturaru (női, váltó), Valentin Crețu (férfi, váltó), Marian Gîtlan/Darius Șerban (férfi kettős, váltó).

Bob (6): Andreea Grecu (női monobob, női kettesbob), Katharina Wick (női kettesbob), Mihai Țentea (férfi kettesbob és négyesbob), Ciprian Daroczi (férfi kettesbob és négyesbob), Raul Dobre (férfi négyesbob), Cristian Radu (férfi négyesbob).

Alpesi sí: Maria Constantin (női műlesiklás és óriás-műlesiklás), Alexandru Ștefănescu (férfi műlesiklás és óriás-műlesiklás).

Síugrás: Daniela Haralambie (női normálsánc), Andrei Feldorean (férfi normálsánc és nagysánc), Daniel Cacina (férfi normálsánc és nagysánc).

Sífutás: Lőrincz-Sára Tímea (skiatlon, női egyéni sprint), Paul Pepene, Raul Popa (skiatlon, férfi egyéni sprint, férfi csapatsprint)

Biatlon: Natalia Ușkina (női egyéni, sprint, üldözőverseny), George Colțea (férfi egyéni, sprint, üldözőverseny)

Rövid pályás gyorskorcsolya: Mihaela Hogaș (női 500 m és 1000 m, feminin)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük