Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Két új jégpálya Háromszéknek

Két új jégpálya Háromszéknek Sport

A 2017-es év utolsó péntekén, december 29-én zsibongó versenytérré alakult át a kézdivásárhelyi műjégpálya, ugyanis a helybeli HC Bikák partnerségben a Székelyföldi Jégkorong Akadémiával (SZJA) utánpótlástornát szervezett tíz év alatti kishokisták számára a nemrég átadott, nemzetközi tornák lebonyolítására is alkalmas korszerű létesítményben. A Székelyföldi Jégkorong Akadémiát (SZJA) működtető Mens Sana Alapítvány elnöke, Tánczos Barna díjazta a résztvevőket, és egy villáminterjú keretében válaszolt kérdéseinkre.

– Mi a véleménye a nemrég elkészült kézdi műjégpályáról?

– Úgy vélem, a romániai jégkorongmozgalomnak büszkesége ez a gyönyörű új pálya, örülünk, hogy sikerült elhárítani minden akadályt és sikerült megnyitni a létesítményt, amely egy ékszer, nemcsak helyi, hanem regionális, székelyföldi értelemben, de országos szinten is kiemelkedő létesítmény.

– A pályaépítés miatt törés állt be a helyi utánpótlás-nevelésben, miként próbálják korrigálni ezt?

– A turnét a kézdivásárhelyi önkormányzattal közösen azért szerveztük így az ünnepek környékén, hogy a gyerekek szempontjából minél hamarabb beinduljon az élet itt. A polgármesteri hivatallal közösen beindított korcsolyaoktató-program segítségével bízunk benne, hogy megtelik élettel a pálya, egy jó toborzási lehetőség arra, hogy elérjük a célunkat, szeretnénk minél több csoport indítani tíz év alatti gyerekekkel. Meggyőződésem, hogy az a támogatás, amit az önkormányzat nyújt, nem tud elégséges lenni, ezért jön segítségül a Székelyföldi Jégkorong Akadémia felszereléssel, az edzők bérének kiegészítésével, szakmai támogatással. Jó az együttműködés a helyiekkel, ezért szeretnénk, ha mielőbb maximális intenzitással működne a hokiéletet ezen a pályán.

– A Székelyföldi Jégkorong Akadémia keretében milyen szerepet szánnak Kézdivásárhelynek és Sepsiszentgyörgynek?

– Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy is éppolyan utánpótlás-nevelő központtá kell váljon, mint Csíkszereda, Gyergyószentmiklós vagy Karcfalva, Felcsík. Minden adott ahhoz, hogy U8-tól egészen U18-ig teljes vertikumú utánpótlás-rendszert felépítsünk, ehhez arra van szükség, hogy U8-ban és U10-ben legalább 100 gyerekkel tudjunk minden évben dolgozni, nem látok semmilyen akadályt, hogy ezt ne tudjuk megvalósítani. Hamarosan elkészül a sátortetős műjégpálya Sepsiszentgyörgyön is, ahol már a korcsolyaoktatási program, igaz, hogy jég nélkül, de elindult. Örülök annak, hogy ügyesek a kosarasok, mert, amíg nincs jég, addig utánpótlást merítenek a kosárhoz ebből a programból, ez is a mozgáskultúrára épülő programok lényege, hogy a 8-10 éves gyerekek rendszert tanuljanak.

– Nem tartanak attól, hogy a vidékünkön egyre inkább terjedő „akadémia-dömping” miatt kevesebb gyerek választja majd a jégkorongot?

– Nem örvendek túlságosan ennek a jelenségnek Székelyföldön, de úgy látszik, most ez a divat. Én abban bízok, hogy a komoly szakmai munka, az odaadó edzői magatartás mindenféle konkurenciát le tud győzni, nem tartok attól, hogy nem lesz elég gyerek. Személy szerint azt szeretném, ha minden gyerek, heti két-három alkalommal rendszeresen járna edzésekre, sportágtól függetlenül. Lányok is sokan jégkorongoznak, nem kell mindenkiből profi jégkorongozó legyen, a lényeg az, hogy egészségesen nevelkedjenek, megtanulják a fegyelmet, a mozgáskultúrát, az akkor is megyek edzésre, ha nincs kedvem-életmódot, mert ez elkíséri őket egész életükben. A jégkorong egy látványos, érdekes, szép sport, ezért biztos vagyok benne, hogy nincs konkurensünk a palettán.

– Az ön gyerekei is hokiznak?

– Az én gyerekeim dzsúdóznak és úsznak, a kicsi most elkezdett kosarazni, a nagyfiam hat-hét éve cselgáncsozik. Úgy hozta az élet, hogy a családban egy jégkorong-bolond elég volt, az én vagyok.

– Az ünnepélyes pályaavatón is tiszteletét teszi?

– Természetesen, és jön a miniszter úr is, ígérete szerint. Kovászna megye néhány hónap leforgása alatt két új jégpályával gazdagodott, ami egy óriási lehetőség a jégkorongmozgalomban.

Az U10-es jégkorongozóknak szóló Kézdivásárhely-kupa első kiadásán 14 csapat, 148 gyerek és 15 edző tette tiszteletét, a háromszékieket a KSE-Bikák és a sepsiszentgyörgyi Királypingvinek képviselték egy-egy csapattal, de jelen volt a Felcsík SK és a Gyergyószentmiklósi ISK három-három, a Brassói Corona két, illetve a Csíkszeredai ISK, a Tigers Brăila, a Steaua Rangers, valamint a közös frontot alkotó Marosvásárhely és Székelyudvarhely egy-egy csapata is. Az ilyen jellegű utánpótlástornákon nem jegyzik az eredményeket, ilyenkor a cél a sportág népszerűsítése és a tapasztalatszerzés. De a jutalom azért nem maradt el, a feltörekvő hokistanemzedék érmeket, kupákat, illetve díszokleveleket kapott elismerésként, a társzervező Székelyföldi Jégkorong Akadémia jóvoltából pedig az akadémia alá tartozó csapatok játékosai ajándék SZJA-sapkát kaptak.

Az akciónak lesz folytatása, a KSE-Bikák edzőjétől, Márton Sándortól megtudtuk, hogy a hónap folyamán a hagyományos Fashion-kupát is megszervezik, ez lesz a 10. torna, melyet az U8-as, illetve az U10-es korosztályok számára rendeznek. A céhes városi hokikedvelők a pálya homologálása után korosztályos, illetve felnőtt jégkorongmeccseket is végigszurkolhatnak a műjégpályán.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük