Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Két keréken az El Caminón

Két keréken az El Caminón Sport

Négy sepsiszentgyörgyi fiatal utazott Spanyolországba hétfőn, hogy nekivágjon az El Camino zarándokútnak biciklivel. Először csak egy hosszabb utat terveztek, végül úgy döntöttek, elkerekeznek Szent Jakab sírjáig. Az utat 12 nap alatt tennék meg, naponta mintegy száz kilométert letudva, 1000 m szintkülönbség mellett. Birtalan Csanád, az egyik biciklis beszélt az előkészületekről.
– Honnan jött az ötlet két keréken zarándokolni?
– Az ötletet a Fitness Tribe csoportban dobta fel egyik, főként bringás akciókon résztvevő tagtársunk, és eredetileg öten terveztük, hogy nekivágunk. Sajnos, egy személy objektív okokból már a tervezési fázisban kimaradt, így négyen (Kádár István, Oláh József Botond, Birtalan Csanád és Magyarosi Orsi) vágunk neki. A terv az volt, hogy egy hosszabb túrát tekerjünk le, itt adott az infrastruktúra, és persze nem elhanyagolható az út spirituális jellege sem.
– Mi az útiterv, mennyi idő alatt teszitek meg a távot?
– A távra körülbelül 12 napunk van, ehhez hozzájön egy „mínusz egyedik” nap San Sebastian és Saint-Jean-Pied-de-Port között, és 2-3 „levezető” nap Santiagótól Portóig. Nagyjából napi 100 km a cél hozzávetőleg 1000 m szintkülönbség mellett.
– Hogyan készültetek az útra fizikailag, lelkileg?
– A lelki készülés mindenkinek a saját elképzelése szerint zajlik, én nem erre hangolódtam kimondottan, viszont érzem, hogy a pörgős, melós hétköznapok után ez a két hét mindenképp feltölt. A fizikai felkészülésnek voltak közös részei (3-4 hosszabb, 100 km körüli biciklizés), de ezt is mindenki saját ütemterve és képessége szerint tervezte és hajtotta végre. Úgy érzem, már maga a felkészülés is hasznos volt mindannyiunk számára.
– Miben más ez a zarándoktúra egy sima biciklitúránál?
– Mivel még „sima” biciklitúrán sem voltam, nem tudok erről többet mondani, viszont úgy gondolom, az infrastruktúra által adott fizikai biztonságon túl ez az út egy lelki biztonságot is ad, hiszen akik részt vesznek rajta, valamilyen szinten hasonló gondolkodású emberek.
– Sokan úgy vélik, egy zarándokútnak csak akkor van értelme, ha az ember egyedül járja végig. Mit gondolsz erről? Csapatban jobb, könnyebb?
– Csapatban van egy plusz biztonsági faktor, amúgy nem is nagyon lehet bringázás közben dumálni (a gyaloglással ellentétben), tehát mindenki a saját gondolataival tud lenni, végigjárhatja a saját El Caminóját. A „klasszikus” francia Camino-útvonalat fogjuk bejárni, amit úgymond, megtoldunk a Camino Santiago – Porto közti portugál résszel, a „forgalommal szemben”.
–Milyen felszereltségre, kerékpárra van szükség?
– Nincs szükség semmilyen speciális kerékpárra, a négy bringa között van két MTB, egy Trekking és egy Cyclocross. Ezeket természetesen átnézettük szakszervizben, kopó alkatrészekből, gumikból, belsőkből újat vettünk, hiszen ez csökkenti az út közbeni defekt lehetőségét. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük