Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kaszparov visszatér Bukarestbe

Újból a román főváros vendége Garri (Garry) Kaszparov volt világbajnok sakkozó. Jelenléte a május 14-ig tartó rangos nemzetközi sakkversenyhez kapcsolódik. Jelképesen Kaszparov teszi a torna első sakklépését, játéknyitását.

Hirdetés
Hirdetés

A bukaresti Sheraton Hotel egyik dísztermében sorra kerülő Superbet Chess Classic Romania elnevezésű versenyen a világelithez tartozó tíz külföldi sakkozó vesz részt. A házigazda ország kedvezményezettségének jogán, zöldkártyával indulhat Bogdan-Daniel Deac, Románia legjobbja is. Főszervező a Román Sakk-szövetség és a Superbet Alapítvány. A torna tíz fordulós lesz, a tizenegy nemzetközi nagymester körmérkőzést játszik (azaz mindenki mindenkivel). A díjazás költségvetése eléri a 350 ezer dollárt. Az SCCR torna a Grand Chess Tour első fordulója.

Garri Kimovics Kaszparov 1963. április 13-án született Bakuban, Azerbajdzsán fővárosában. Etnikailag az örmény-zsidó közösségekhez sorolható. A versenysakk történetében ő lett a legfiatalabb világbajnok, aki ráadásul többször is sikeresen megvédte címét (1985–2000). Tizenegyszeres sakk Oscar-díjas az 1982–2002 időszakban, ez a trófea a labdarúgók Aranylabdájának megfelelője is lehetne. Az értékszám és FIDE-rangsor alapján folyamatosan világelső volt 1986-tól 2005-ig. Állampolgárságai: szovjet, orosz, horvát.

Kaszparov bukaresti jelenlétének idén különleges pikantériája lehet az orosz-ukrán háború. A volt világbajnok ugyanis Vlagyimir Putyin elnöknek politikailag is megrögzött ellenfele. Már 2005 márciusában bejelentette, hogy versenysport szempontjából szakít a sakkal. Megalapította az Egyesült Civil Front Mozgalmat, majd ezáltal csatlakozott az „anti-Putyin” jellegű Másik Oroszország politikai szövetséghez. Az őt ért hatalmi támadások okán 2013-ban elhagyta Oroszországot, és önkéntes száműzetésében, disszidensként támogatta a Putyin-hatalom ellenzéki erőit.

Néhány nappal ezelőtt Kaszparov ezt nyilatkozta: „Vlagyimir Putyin nem fog saját ágyában, párnák közt meghalni, esetleg csak akkor, ha ágyában megmérgezik. A sorsa meg van pecsételve. Azt hiszem, a környezete lépni fog, amikor a helyzet válságossá válik. (…) A történelem nem talál fel semmi újat ezáltal. Voltaképpen az orosz államiság bukásáról és a bűnbakkeresésről van szó, ahol a bűnbak egy diktátor lesz. Nem tudom, ez hogyan fog bekövetkezni. De abszolút nyilvánvaló, hogy Ukrajna elássa Putyint. Előbb politikailag, majd fizikailag is”.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük